*Nettavisen* Sport.

Lager han ny skandale?

Foto: (Foto: Reuters/Scanpix)

Nå starter VM-finalen.

28.04.10 11:22

FORUMET:Diskuter VM her

Blir en indisk gentleman eller en bulgarsk bad boy verdensmester i sjakk?

Lørdag starter den lenge bebudede VM-matchen mellom regjerende mester Vishy Anand (40) og Veselin Topalov (35) i Sofia i Bulgaria.

De er henholdsvis nummer 4 og nummer 2 på den siste verdensrankingen.

Eneren, vår egen Magnus Carlsen, må smøre seg med tålmodighet. Først i 2011 får Bærums-gutten sjansen til å bli verdensmester.

Les også:Men ekte verdensmester blir han ikke på lenge

Anand askefast
Med hjemmepublikum i ryggen mener mange at Topalov må finne seg i et favorittstempel, men Anands rutine i slike kamper sammen med hans stålnerver gjør det til en helt åpen forestilling.

Kamphanene har spilt hele 145 partier før. Anand har vunnet 25, Topalov 16, og resten har endt med poengdeling. Spill gjennom partiene her.

Opptakten var dramatisk da Anands lag ble askefast på flyplassen i Frankfurt denne uken. Chessbase melder at de måtte tilbakelegge de 200 mil til Sofia i bil, neppe en ideell oppladning til en så viktig begivenhet.

- Jeg er veldig glad for å være her. Det ble en lenger tur enn vi hadde regnet med, sier Anand.

Han ba om tre dagers utsettelse pga den strabasiøse reisen, men verdenssjakkforbundet FIDE innvilget ham bare en dag.

Utsettelsen gjorde Topalovs omstridte manager Silvio Danailov rasende. Han truer nå med å saksøke FIDE.

- Avgjørelsen om å utsette matchen er for meg ulovlig og respektløst. Våre advokater ser på saken, og vi forbeholder oss retten til å saksøke FIDE for tapte inntekter, sier han ifølge nyhetsbyrået Trud.

Se bildespesial hos Chessbase

«Å utsette matchen er for meg ulovlig og respektløst»

Natt og dag
Av personlighet er de to kombattantene som natt og dag. Anand er den joviale, verdensvante perfekte ambassadøren for sjakksporten. I Tyskland svarer han journalistene på klingende tysk, i Spania på spansk. Hjemme i India har han gudestatus. I Norge er han mest kjent for sitt gode forhold til Magnus Carlsen. De to har trent sammen. Og danske Peter Heine Nielsen leder Anands analyseteam.

Spørsmålet er om Anand er like sulten og motivert som under VM-matchen mot Kramnik i 2008. Topalov er på mange måter Anands rake motsetning. Han er ikke særlig opptatt av å pleie gode relasjoner med pressen, men vakte i 2005 oppsikt ved plutselig å la seg intervjue av Playboy i Bulgaria.

På pressekonferansen torsdag strødde han imidlertid rundt seg med store ord:

- Dette er en historisk begivenhet for Bulgaria. Vi er et lite land og kan ikke arrangere OL. Dette mesterskapet er en effektiv måte for å promotere vårt land. I fem år har Anand og jeg dominert sjakkverdenen og denne matchen skulle vært spilt for lenge siden.

Topalov glemte tydeligvis Magnus Carlsen, som han fikk grundig juling av i Pearl Springs før jul.

780 TILHENGERE: Bli med, du også!

«I fem år har Anand og jeg dominert sjakkverdenen»

Kontroversiell
Tilsynelatende trives Topalov best i selskap med sin kontroversielle manager, Silvio Danailov. De to fikk spesielt mye kritikk for sin oppførsel under VM-matchen mot Kramnik i 2006 - senere døpt ”Toiletgate".

Topalov klaget skriftlig på revmatismeplagete Kramniks hyppige turer på do - det eneste stedet som ikke var videooveråket.

I appellkomiteen satt en personlig venn av Topalov og dømte mot Kramnik. Magnus Carlsen var en av dem som skrev under en støtteerklæring for russeren.

Konflikten eksalerte, men etter mye om og men gikk kamphanene i ringen igjen og Kramnik vant.

Etter matchen anklaget Topalov sin motstander igjen for å ha jukset, og fikk en kraftig reprimande av verdenssjakkforbundet.

Les også:VM-finale rett i dass
Les også:Se, de spiller igjen!

Bitre fiender
Topalov og Kramnik har vært bitre fiender siden og sistnevnte omtaler konsekvent bulgareren som WC-Lin. Topalov har også tidligere vært i negativt søkelys da flere av hans kolleger offentlig har beskyldt ham for å jukse under viktige partier, særlig under VM-turneringen i 2005 som han vant i stor stil. Dette skulle visstnok ha foregått ved at Danailov ga ham tegn fra tilskuerplass.

Til tross for at Topalov har vært blant de dominerende spillerne i alle fall de siste 5-6 årene, har han imidlertid til gode å kunne kalle seg ubestridt verdensmester. For ham står det derfor ekstra mye på spill i Sofia.

Vurdering av spillere:Les Sjakkfantomets blogg

Dansk analysesjef
En interessant kamp i kampen er mellom de to spillernes respektive analyseteam. Det er blitt vanlig at spillerne har med seg et mannskap på tre-fire sterke stormestere som jobber dag og natt i løpet av matchen med å finpusse sjefens åpningsvarianter og stikke hull på motstanderens.

Barejev har i den prisvinnende og lesverdige boken ”From London to Elista” skildret Kramniks tre VM-matcher fra 2000 til 2006 sett fra sekundantens synsvinkel. I Sofia er det nå klart at Topalov i tillegg til sin faste sekundant Ivan Cheparinov har med seg de to unge nederlenderne Jan Smeets og Erwin L’Ami. Disse herrene har nok brukt den siste tiden flittig for å koke sammen mange ubehagelige overraskelser for Anand.

Men heller ikke inderens lag er ueffent, altså anført av danske Peter Heine Nielsen. Kanskje stoler han på de samme som stod bak suksessoppskriften i 2008: Kasimdzhanov, Ganguly og Wojtazek.

Les også:Venner og fiender
Les også:Han er verdens beste

Sjakkentusiaster husker historien om hvordan Nielsen og Kasimdzhanov uavhengig av hverandre hadde kommet opp med en forbløffende ny ide for svart i Meranervarianten (14...Lb7). De viste planen til Anand kort tid før start og nøyaktig dette trekket var altså det som i praksis avgjorde VM-matchen. Trekket sikret Anand to tidlige seire med svart, og Kramnik klarte aldri å komme seg etter sjokket.

Uansett kan vi se frem mot tre spennende uker i Sofia. VM-matchen spilles over tolv partier, med betenkningstiden to timer på 40 trekk, deretter én time på 20 trekk og til slutt evt. 15 minutter + 30 sekunder tillegg per trekk for å fullføre partiet.

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");

GÅ TIL NETTAVISEN SJAKK

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.