RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lahlum spår kontrollert Carlsen-seier

Hans Olav Lahlum ser det som lite sannsynlig at Vishy Anand klarer å gjenerobre VM-tittelen i sjakk fra Magnus Carlsen.
Hans Olav Lahlum ser det som lite sannsynlig at Vishy Anand klarer å gjenerobre VM-tittelen i sjakk fra Magnus Carlsen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
- Det er ekstremt liten sjanse for at Anand tar en klar seier, sier Hans Olav Lahlum.

Sjakkspiller og -entusiast Hans Olav Lahlum venter en mer sulten Vishy Anand (44) i årets VM-kamp mot Magnus Carlsen (23). Men han holder nordmannen som klar favoritt.

I år som i fjor skal Lahlum følge VM-kampen som en del av VGs sjakkteam. Han spår seier til Carlsen i Sotsji, om enn ikke like klar som fjorårets 6,5-3,5-triumf.

- Jeg ser to mulig scenarioer: Det ene er en veldig jevn kamp, mens det andre er en relativt trygg seier til Magnus. Av de to tror jeg det siste er mest sannsynlig. Det er ekstremt liten sjanse for at Anand tar en klar seier, vurderer Lahlum overfor NTB.

- Om jeg skal si et tall, tipper jeg 6,5-4,5. Altså et litt mindre tap enn sist, men likevel en kontrollert seier.

Tannløs

Vishy Anand hadde vært verdensmester i seks år da han i fjor gikk på et sviende nederlag mot det norske sjakkfenomenet Carlsen hjemme i indiske Chennai.

«Tigeren fra Madras», som Anand kalles, virket tannløs. Etter at Carlsen vant sitt første parti, var det nærmest enveiskjøring fra nordmannen.

- Jeg tror han er sulten nok, men det spørs om han har gode nok tenner. Vi spøkte i fjor med at det var mer madrass enn tiger, humrer Lahlum.

- Hva er Anands fordeler i år?

- At kampen ikke spilles i India, og at han ikke er verdensmester.

Hjemmetrøbbel

Lahlum mener nemlig at presset ødela inderens sjanse i forrige VM-kamp. Hjemmebanefordelen ble snarere det motsatte – en ulempe.

- I fjor var det et dobbelt forventningspress på hjemmebane som Anand ikke mestret. Nå har han ikke noe press på seg. Han er lavere ranket og utfordrer. De aller fleste venter en grei seier til Magnus, sier Lahlum, som har fått med seg at Anand har gjort noen sterke turneringer siden VM-nederlaget.

- Han har hatt et sterkt comeback. Men samtidig har han egentlig bare spilt tre turneringer. Av dem var kvalifiseringen til VM (kandidatturneringen) den sterkeste. Der gjorde han sitt beste resultat på mange år. Det er i den turneringen det har klaffet skikkelig for ham. Og han har spilt såpass lite at det er skummelt å si at han har gjort det så fantastisk bra. Han er bare nummer seks på verdensrankingen, understreker Lahlum.

Første seier vinner?

Nøkkelen til VM-seier blir etter alt å dømme å skaffe seg overtaket i kampen. Altså å vinne det første partiet.

- Det blir veldig viktig. Om Magnus tar ledelsen, er det veldig sannsynlig at han tar en kontrollert seier. Dersom Anand skulle gå opp i ledelsen, tror jeg det andre scenarioet med en ganske jevn match er nærliggende. Men det kommer selvfølgelig også an på når det eventuelt skjer. Den første seieren vil bli viktigere desto senere den kommer, sier Lahlum.

- Ut fra formen Magnus viste i vår, er han klar favoritt. Men så har han hatt litt skuffende resultater i OL og St. Louis-turneringen. Det er vel det som gjør at det er litt spenning rundt kampen. Men Magnus er favoritt, fastslår han.

I fjor sikret Carlsen seg grep om kampen med seirer i 5. og 6. parti etter fire strake remis. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere