RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LIVE: Nå trenger han desperat en seier

(Foto: Chessdom.com)
Sist oppdatert:
Nøkkelparti i VM-finalen - følg med her.

LIVE:Topalov - Anand

CHESSDOM:Live-analyser

FORUMET:+100 innlegg

Regjerende mester Vishy Anand leder 2,5 - 1,5 i VM-finalen i sjakk mot Veselin Topalov i Sofia i Bulgaria.

Fredag spiller Topalov hvit og bør vinne siden han har svart i de to neste partiene.

LESER:"han virker som en hyggelig fyr når han opptrer på egenhand"

De to spiller best av 12 partier og kjemper om 16 millioner kroner.

Topalov vant raskt og brutalt da finalen startet lørdag. De fleste ville tatt telling, men Anand reiste seg med en gang og svarte med to raske seire.

Topalov har begge gangene prøvd å forsvare seg i åpningen katalansk, men mangler tålmodigheten og finessen som trengs i denne type spill.

"Briljant parti"
Tidligere VM-utfordrer og sjakkjournalist Nigel Short var imponert etter Anands siste seier.

- Et briljant parti. Først skaffet han seg fordel etter flott spill, og avstraffelsen etter det uforsiktige h6 var brutal. Superb av Anand, sier Short til dnaindia.com.

Glemte å håndhilse
Med andre ord: Tiden da VM-finalen i sjakk var preget av kjedelige remiser, er tydeligvis over.

Bare ett av fire partier har endt med poengdeling så langt, men heller ikke det skjedde uten dramatikk.

Topalov har insistert på å spille med de såkalte Sofia-reglene, som forbyr spillerne å tilby hverandre remis (uavgjort). De må i så fall gå til dommeren for å kreve det.

Og nettopp det gjorde Topalov. Men Anand spilte videre, helt til samme stilling hadde oppstått tre ganger. Da stoppet dommeren spillet og dømte remis.

Anand har sagt at han er ikke er kommet til Sofia for å spille etter VM-reglene og ikke Sofia-reglene.

De to kamphanene tok ikke hverandre i hånden etter partiet - en uskreven regel i sjakk. På pressekonferansen etterpå hevdet begge at det var en forglemmelse.

«Jeg håper Anand vinner, men jeg er ikke sikker»

Magnus: - Jeg håper på Anand
Et pussig poeng i VM-finalen er at nummer 1 på verdensrankingen sitter hjemme. Magnus Carlsen må nøye seg med å følge matchen via internett.

- Jeg regner med at jeg må slå vinneren for å bli verdensmester. Derfor er det veldig relevant for meg å følge nøye med, sa han til VG forrige lørdag.

Først i 2011 kan Carlsen bli verdensmester. Les hvorfor her.

Da Magnus Carlsen var i Bergen onsdag, spurte vi hvem han tror vinner VM:

- Jeg håper Anand vinner, men jeg er ikke sikker.

Se bildespesialer hos Chessdom

Anand askefast
Om tapet i parti 1 var ille, så var ikke opptakten stort bedre for Anand. Han ble askefast i Frankfurt, og måtte kjøre 2000 kilometer i bil.

- Jeg er veldig glad for å være her. Det ble en lenger tur enn vi hadde regnet med, sier Anand.

Han ba om tre dagers utsettelse på grunn av den strabasiøse reisen. Han fikk en.

Utsettelsen gjorde Topalovs omstridte manager Silvio Danailov rasende. Han truer med å saksøke verdenssjakkforbundet FIDE.

- Avgjørelsen om å utsette matchen er for meg ulovlig og respektløst. Våre advokater ser på saken, og vi forbeholder oss retten til å saksøke FIDE for tapte inntekter, sier han ifølge nyhetsbyrået Trud.

GÅ TIL NETTAVISEN SJAKK

Natt og dag
Av personlighet er de to kombattantene som natt og dag. Anand er den joviale, verdensvante perfekte ambassadøren for sjakksporten. I Tyskland svarer han journalistene på klingende tysk, i Spania på spansk. Hjemme i India har han gudestatus. I Norge er han mest kjent for sitt gode forhold til Magnus Carlsen. De to har trent sammen. Og danske Peter Heine Nielsen leder Anands analyseteam.

Spørsmålet er om Anand er like sulten og motivert som under VM-matchen mot Kramnik i 2008, skrev Nettavisens sjakkekspert Leif Erlend Johannessen før matchen.

Topalov er på mange måter Anands rake motsetning. Han er ikke særlig opptatt av å pleie gode relasjoner med pressen, men vakte i 2005 oppsikt ved plutselig å la seg intervjue av Playboy i Bulgaria.

På pressekonferansen før matchen snakket han imidlertid med store bokstaver:

- Dette er en historisk begivenhet for Bulgaria. Vi er et lite land og kan ikke arrangere OL. Dette mesterskapet er en effektiv måte for å promotere vårt land. I fem år har Anand og jeg dominert sjakkverdenen og denne matchen skulle vært spilt for lenge siden.

Topalov glemte tydeligvis Magnus Carlsen, som han fikk grundig juling av i Pearl Springs før jul.

780 TILHENGERE: Bli med, du også!

«I fem år har Anand og jeg dominert sjakk-verdenen»

Kontroversiell
Tilsynelatende trives Topalov best i selskap med sin kontroversielle manager, Silvio Danailov. De to fikk spesielt mye kritikk for sin oppførsel under VM-matchen mot Kramnik i 2006 - senere døpt ”Toiletgate".

Topalov klaget skriftlig på revmatismeplagete Kramniks hyppige turer på do - det eneste stedet som ikke var videooveråket.

I appellkomiteen satt en personlig venn av Topalov og dømte mot Kramnik. Magnus Carlsen var en av dem som skrev under en støtteerklæring for russeren.

Konflikten eksalerte, men etter mye om og men gikk kamphanene i ringen igjen og Kramnik vant.

Etter matchen anklaget Topalov sin motstander igjen for å ha jukset, og fikk en kraftig reprimande av verdenssjakkforbundet.

Les også:VM-finale rett i dass
Les også:Se, de spiller igjen!

Bitre fiender
Topalov og Kramnik har vært bitre fiender siden og sistnevnte omtaler konsekvent bulgareren som WC-Lin. Topalov har også tidligere vært i negativt søkelys da flere av hans kolleger offentlig har beskyldt ham for å jukse under viktige partier, særlig under VM-turneringen i 2005 som han vant i stor stil. Dette skulle visstnok ha foregått ved at Danailov ga ham tegn fra tilskuerplass.

Til tross for at Topalov har vært blant de dominerende spillerne i alle fall de siste 5-6 årene, har han imidlertid til gode å kunne kalle seg ubestridt verdensmester. For ham står det derfor ekstra mye på spill i Sofia.

Vurdering av spillere:Les Sjakkfantomets blogg

Dansk analysesjef
En interessant kamp i kampen er mellom de to spillernes respektive analyseteam. Det er blitt vanlig at spillerne har med seg et mannskap på tre-fire sterke stormestere som jobber dag og natt i løpet av matchen med å finpusse sjefens åpningsvarianter og stikke hull på motstanderens.

I Sofia bruker Topalov sin faste sekundant Ivan Cheparinov, og de to unge nederlenderne Jan Smeets og Erwin L’Ami. Disse herrene har nok brukt den siste tiden flittig for å koke sammen mange ubehagelige overraskelser for Anand.

Men heller ikke inderens lag er ueffent, altså anført av danske Peter Heine Nielsen.

Les også:Venner og fiender
Les også:Han er verdens beste

Sjakkentusiaster husker historien om hvordan Nielsen og Kasimdzhanov uavhengig av hverandre hadde kommet opp med en forbløffende ny ide for svart i Meranervarianten (14...Lb7). De viste planen til Anand kort tid før start og nøyaktig dette trekket var altså det som i praksis avgjorde VM-matchen. Trekket sikret Anand to tidlige seire med svart, og Kramnik klarte aldri å komme seg etter sjokket.

Snart har vi fasiten. Betenkningstiden to timer på 40 trekk, deretter én time på 20 trekk og til slutt evt. 15 minutter + 30 sekunder tillegg per trekk for å fullføre partiet.

BLI MED!790 tilhengere på Facebook

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere