*Nettavisen* Sport.

Magnus (15) vs gamlehjemmet

Magnus Carlsen har åpnet solid i en litt spesiell turnering i Amsterdam. Les ukens sjakkspalte og følg Magnus live.

22.08.06 10:31

MAGNUS LIVE FRA 13.30
Se hva andre mener

Turneringen i Nederland har et uvanlig format. To lag med fem spillere hver, skal spille slik at alle på det ene laget møter alle på det andre. Alle møtes med hvit og svart, og det skal dermed spilles ti runder i Nederlands hovedstad.

Magnus lag heter «Rising Stars», og består foruten Magnus av stormesterne Sergej Karjakin (Ukraina), Wang Hao (Kina) og hjemmespillerne Daniel Stellwagen og Jan Smeets.

Motstanderne «Experience» - et elegant navn på et lag med spillere som har sett sine beste dager - består av stormestrene Ulf Andersson (Sverige), Ljubomir Ljubojevic (Jugoslavia), Artur Jussupow (Tyskland) og Aleksander Beljavskij (Slovenia).

Her er turneringens hjemmeside

Etter tre runder i NH Chess Tournament i Amsterdam står Magnus Carlsen med to poeng.

I første runde glapp vinsten mot GM Ljubojevic, men i runde to slo han tilbake med en sterk seier mot GM John Nunn, England. I tredje runde ble det remis mot GM Jussupov, Tyskland. Magnus er dermed den som har mest poeng på sitt lag.

De unge favoritter
Samtlige på «Experience» har en tyngre merittliste enn Magnus og Karjakin, de to beste på ungdomslaget.

Likevel er de unge stjernene klare favoritter. Et sjakkparti vinnes ikke på tidligere prestasjoner, og per dags dato er det liten tvil om at Ukranias 16-åring og Norges 15-åring er de to sterkeste i feltet. De tre øvrige på ungdomslaget er heller ikke svakere enn veteranene.

Det meste tyder derfor på at de unge er eldst denne gangen, som så ofte nå for tiden i sjakkeliten.

I første runde kom det imidlertid en liten bombe, da gamlegutta unngikk tapspartier, og tok rundeseieren med 3,5-1,5. Magnus burde her ha vunnet mot Ljubojevic, men måtte nøye seg med remis etter et par svake trekk.

Ungdommene slo tilbake i runde to med samme sifre. I tredje runde ble det uavgjort 2,5-2,5, etter at Magnus ikke fikk til noe særlig mot solide Jussupov. Stillingen etter tre runder er dermed uavgjort 7,5-7,5. Veteranene har gjort det meget bra så langt, men det spørs nok om det holder helt inn.

I runde to så det lenge ut til at Magnus måtte nøye seg med et halvpoeng mot GM John Nunn, men i sluttspillet gjorde engelskmannen en avgjørende feil.

LYNKURS- slik leser du trekkene

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.