RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Magnus ble nummer 10

Sist oppdatert:
Magnus Carlsen tapte siste kamp i sjakk-VM og endte på 10. plass. Men han er videre i VM - se hvem han møter her.

Magnus kjempet om 9. plassen mot Gata Kamsky, nummer 23 i verden.

Unggutten vant første parti i stor stil, men Kamsky utliknet til 1-1 fredag, og amerikaneren vant begge ekstraspillene lørdag. SE FINALEPARTIET HER

220.000 kroner
Magnus får 33.000 dollar - eller 220.000 norske kroner - som takk for innsatsen i VM-cupen.

Men sjakkforbundet forsyner seg med nesten 7000 dollar av premien. Magnus må også dele med danske Peter Heine Nielsen som har hjulpet ham under hele turneringen.

Dessuten må han betale for en måneds opphold i Sibir for seg selv, sekundanten Heine Nielsen og pappa Henrik.

Mer penger neste gang
Langt mer penger er i sikte i neste runde. Magnus Carlsen er klar for de såkalte kandidatmatchene, der han høsten 2006 møter Levon Aronian - vinneren i Sibir.

Aronian er rangert som nummer 10 i verden, og slo ut Norges håp i 1. runde i forrige VM. Han er også regnet som en av verdens ypperste i hurtigsjakk.

Diskuter sjakk her
Prøv vår nye spilleside

Dette skjedde lørdag:

13.28: MAGNUS GIR OPP. Han rotet seg bort i tidsnøden, matchen ender 3-1 i favør Kamsky.

13.27: Spørsmålet nå er hvem som får en bonde først i mål. Magnus løper med a-bonden, Kamsky prøver å skape motsjanser med sin f-bonde.

13.25: 47 trekk, og en litt spesiell stilling: Hvit har tre bønder som herjer på damefløyen alene - svart har to mot null på motsatt side.

13.19: Aronian har vunnet også andre omspill og finalen 3-1. Etter 51 trekk hadde Ponomariov fått nok. Levon Aronian blir dermed Magnus' neste motstander.

13.17: Over 300 gjester diskuter partiet på Veggavisen akkurat nå

13.15: Magnus har funnet de beste trekkene og har vinnende fordel, men denne fordelen er ikke uproblematisk å omsette i praktisk spill.

13.13: 39 trekk, Magnus har vunnet en bonde, men Kamsky har farlig motspill på kongefløyen.

13.08: Ponomariov har lagt press på Aronian, og har fortsatt muligheten til å få omspill med lynsjakk.

13.05: Magnus spilte opp en god og lovende stilling, men kan ha rotet bort helpoenget gjennom et svart 34. trekk. Ke3 tillot en liten finte fra Kamsky og dermed er amerikaneren tilbake på banen.

13.00: Duellen mot Kamsky viser igjen at Magnus er klart best med hvit. De aller beste, som Fischer og Kasparov, klarte også å angripe med svart gjennom sterkt og aggressivt åpningsspill. Her har nok Magnus fortsatt mye å gå på.

12.57: Den investeringen vil imidlertid Magnus raskt få tilbake, da svart ikke er i stand til å forsvare bonde c5.

12.53: Etter 27 trekk har Magnus lykkes i å erobre den åpne d-linjen, til gjengjeld har han gitt en bonde.

12.49: 21 trekk spilt. Kamsky drar nok dette i land.

12.38: Les omtale av matchen Carlsen - Kamsky hos Chessbase.

12.36: 15 trekk spilt mellom Magnus og Kamsky. Stillingen er ganske lik, amerikaneren trenger bare remis.

12.32: 19 trekk spilt i finalen Ponomariov / Levon Aronian, der sistnevnte bare trenger uavgjort. Armeren ser ut til å ha god kontroll så langt.

12.32: Neste oppgave for Magnus nå er Corus-turneringen i Nederland i januar, der han slo gjennom for to år siden ved å vinne C-gruppen i suveren stil.

12.30: Det er en fordel for Magnus at matchen mot Aronian eller Ponomariov ikke skal spilles før i septembre eller oktober neste år. Han vil få et år til å modne seg på, det stygge tapet mot Kamsky fredag viste han han fortsatt er litt for ustabil mot de største kanonene.

12.27: Hvis det blir tap, blir altså Magnus nummer 10 og kan dra hjem fra Sibir 33.000 dollar rikere.

12.25: Litt tilbake til Magnus' parti. Han spiller nå hvit og må vinne for å få nye ekstraomganger med lynsjakk. Magnus har også gått aggressivt til verks med 1. e2-e4, Kamsky svarte med siciliansk forsvar. 12 trekk er spilt nå.

12.22: Levon Aronian (23) fra Armenia vil bli en sylskarp for motstander for Magnus. Han er nummer 10 i verden per i dag. Og det er ikke tilfeldig at han er på vei å vinne hele turneringen i Sibir. Han er meget god i duellspill, og i hurtigsjakk. Se bilde og les intervju her

12.19: Andre parti starter straks. Vi følger litt ekstra på Aronian.

12.14: Mest interessert er at det å se at Magnus' banemann i forrige VM, Levon Aronian, er i ferd med å vinne hele VM-cupen. Han første Ponomariov i første ekstraparti. Dermed ligger han godt an til å bli Magnus' motstander i kandidatmatch høsten 2006.

12.12: Duellen Kamsky - Magnus i dag er mest av akademisk interesse. Hurtigsjakk teller ikke på rankingen og begge er videre i VM.

12.10: Magnus var på Skavlan fredag, på link fra Khanty der VM spilles. Vi får gi litt reklame til NRK.no - der kan du nemlig se programmet om igjen her.

12.08: Magnus tapte det første hurtisjakkpartiet. Han mistet en bonde i midtspillet og Kamsky førte partiet i land med sikker hånd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere