Magnus Carlsen reddet i land remis

Det så mørkt ut en stund.

18.11.16 01:17

New York (NTB): En overmodig Magnus Carlsen var i kjempetrøbbel, men klarte å redde remis i det femte partiet mot Sergej Karjakin i sjakk-VM. Sammenlagt står det 2,5-2,5.

Torsdagens parti var over etter over fem timer og 51 trekk. Carlsen venter dermed fortsatt på sin første seier i mesterskapet. Tittelforsvareren har hatt fordelen av hvite brikker i tre partier allerede, men har ikke klart å dra nytte av det. Carlsen rotet bort to klare seiersmuligheter på rad før torsdagens duell.

Nok en remis setter nordmannen i en småskummel posisjon. Karjakin spiller nemlig med hvitt i de to neste partiene. Her øyner nok den russeren muligheten til å sette inn støtet. Carlsen risikerer å havne i skikkelig VM-trøbbel om han ikke holder unna fredag og søndag.

Det skal sies at Carlsen har en kruttsterk historikk med svarte brikker mot nettopp Karjakin. Fasiten er null tap.

Lørdag har duellantene pause fra glassburet på Manhattan i New York.

Carlsen og Karjakin har møtt hverandre 26 ganger i vanlig langsjakk. Fire av partiene har gitt Carlsen-seier, mens det er endt med remis hele 21 ganger. Karjakins ene triumf kom da han vant med svarte brikker i 2012.

Førstemann til 6,5 poeng er sikret VM-tittelen. Hvis stillingen fortsatt er lik etter tolv partier, skal det hele avgjøres gjennom et omspill 30. november. Spillerne vil da få stadig kortere tid til å utføre trekkene sine. Disse partiene spilles som hurtigsjakk, deretter lynsjakk, og hvis det ennå ikke er avgjort, blir det spilt såkalt armageddon.

Hvis ingen av spillerne etter dette har klart å avgjøre kampen, vinner spilleren med svarte brikker. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.