*Nettavisen* Sport.

Magnus Carlsen var dårligst av alle - i sjakk!

Foto: (Foto: AP/Scanpix)

Han var flau over ratingtallet, sier den første treneren.

07.11.13 13:21

SISTE:Magnus Carlsen trakk hvit og har dermed en fordel i 1. parti. Les mer i denne saken

Magnus Carlsen tar med egen livvakt, kokk og lege til India, men familien har også invitert en rekke støttespillere til VM-finalen i sjakk.

Faren Henrik Carlsen står bak gesten. Han bruker opp mot 100.000 kroner på å si takk for hjelpen.

- Det var et veldig overraskende tilbud, sier Leer-Salvesen som i dag er internasjonal mester i sjakk - og fengselsprest i Kristiansand.

Dårligst i gruppen
Sjakkhistorien er full av vidunderbarn som Jose Raoul Capablanca som slo faren som 4-åring. Selv om Magnus Carlsen ble verdens yngste stormester som 13-åring, gikk det tregt i starten. Henrik Carlsen lærte sønnen reglene da han var fem, men fikk ingen umiddelbar respons.

Først tre år senere, begynte det å skje saker og ting.

«Da jeg senere spilte med hans søster, begynte han å forstå spillet og kommentere hennes trekk. Og der kom konkurransenmennesket frem, han ville gjerne slå sin søster. Så begynte han å flytte brikkene for seg selv og lese mine sjakkbøker», sa faren Henrik i et intervju med Politiken i høst.

Så bar det til Bærum Sjakklubb Ungdom, der han ble plassert i den svakeste gruppen og trente en gang i uken høsten 1999.

Bjarte Leer-Salvesen er usikker på om Magnus Carlsen husker treningene i det hele tatt.

- Han har vel andre ting å tenke på, flirer han.

Leer-Salvesen har selv klare minner om tiden med sin da åtte år gamle elev.

- Jeg la ikke merke til ham spesielt. Søsteren var bedre i starten. Han gikk fra å være den dårligste til den beste på to måneder. Vanligvis tar noe sånt to år. Plutselig var han den vi snakket om.

Carlsen begynte snart å få ekstratrening. Leer-Salvesen satt igjen med ham etter klubbkveldene. Det er uklart hvem som forsto at unggutten trengte spesialbehandling.

FORUMET:«Vanvittig mye stoff i media om Magnus om dagen. Gleder meg sykt til lørdag»

Flau over ratingen
- Jeg sa til Henrik at her har vi en som kan vinne NM, men så gjorde han en middelmådig turnering med 17. plass. Jeg tenkte aldri verdensmester før han var 16 til 18 år, sier Leer-Salvesen.

Turneringen ga Magnus Carlsen et ratingtall, som han var flau over. Ratingen viser spillestyrken i sjakk.

- Han hadde rundt 900 og turde ikke å si ratingen. Han visste at han var bedre, sier Leer-Salvesen.

I dag er det ingen som spør. «Alle» vet at tallet er 2870 - ingen har noen gang vært høyere.

Gjennombruddet kom på Gausdal våren 2000. Flere kilder Nettavisen har snakket med, oppgir spesielt et parti der han utmanøvrerte en danske. Etter det fikk han tilbud om å trene med sjakklinjen på NTG.

Ganske snart var den lille tassen klar for større utfordringer, og han trengte ikke Bjarte Leer-Salvesen lenger.

- På slutten så han uinteressert ut i luften, men han fikk med seg alt. Han var en undrende elev, men alltid høflig. Han var svært moden, ikke bare sjakklig, sier han.

«Var helt spesiell»
Den ferske juniornorgesmesteren Torbjørn Ringdal Hansen overtok. Han var sivilarbeider på Norges Toppidrettsgymnas' sjakklinje. Utviklingen skjøt fart for alvor.

Ringdal Hansen, som i dag jobber som sjakktrener, skal til Chennai for å følge finalen i ti dager.

- Jeg fortalte vennene mine om en elev som var helt spesiell, men om han var i verdensklasse visste jeg ikke. Jeg hadde aldri snakket med noen som har havnet i verdenstoppen før, så jeg hadde ikke noe å sammenligne med, mimrer han.

Han begynte etter hvert å dra hjem til familien for å undervise.

- Når han viser en enorm forståelse og lyst til å lære mer, er det klart at det blir en produktiv trening. Det er vel et slikt læringsmiljø jeg prøver å oppnå med alle elever. Han var alltid klar for å prøve ideer som jeg hadde. Det er jo mulig det satt spor på på en del ting videre.

- Carlsen har selv beskrevet spillet sitt på den tiden som «pang-pang-sjakk». Var det på grunn av deg?

- Som trener hadde jeg helt klart en påvirkning på spillet hans på den tiden. Han hadde en mye mer aggressiv spillestil da. Jeg synes unge spillere bør lære seg denne stilen, så kan man roe seg seinere. Noe av skylden eller æren for det er kanskje meg, ja. Jeg har alltid blitt fascinert av spennende stillinger, og disse diskuterte jeg også sammen med ham.

Det var ville tilstander da Magnus Carlsen kom til Chennai tirsdag - se video:

HTML EMBED

Ble for god
Etter et år gikk Torbjørn Ringdal Hansen til sjefen, Simen Agdestein, og sa at eleven var blitt for god for ham, og at stormester Agdestein måtte overta.

- Jeg føler at Magnus har slukt alt jeg har sagt. Han har sugd til seg fra alle og enhver, sier Agdestein.

Han ble detronisert i en omkamp om kongepokalen da Carlsen var 15 år. Torbjørn Ringdal Hansen slapp ydmykelsen å tape for Magnus Carlsen før i 2006, da eleven var superstormester.

- Det var ingen skam å tape, men jeg hadde faktisk en veldig god stilling, så helt knus var det ikke. Det er ikke første gang jeg taper mot mine elever, og det er vel noe av det verste som kan skje en trener. Men da var han jo så god at det ikke var så farlig, sier han.

Ble irritert
Bjarte Leer-Salvesen fikk juling allerede da Carlsen var 12 år, i et viktig parti der begge kjempet å skaffe seg tittelen Internasjonal Mester.

- Det var surt. Jeg tapte uten kamp med hvit. Jeg hadde ingen selvstendig plan. Jeg må si at jeg ble irritert, men jeg opplevde at det var noe stort på gang, og da var lettere å akseptere det.

Nettavisen dekker VM-finalen i samarbeid med Chessdom. 1. parti spilles lørdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag