*Nettavisen* Sport.

Magnus så mest i blinde

Foto: (Foto: chess-pearlspring.com)

Sjakkeliten spiller uten å se. Sjekk partiene.

12.03.11 19:40

SISTE: Magnus slo Nakamura 1,5 - 0,5 og er godt i gang. Vi kommer tilbake med mer.

SE:Nakamura - Magnus 0,5 - 1,5

FORUMET:Diskuter med andre

COMPUTER:Analyse hos Chessbomb

Lørdag starter tradisjonsrike Amber i Monaco. Magnus Carlsen er tittelforsvarer, men får tøffere motstand enn noen gang.

Eerkerivalen Hikaru Nakamura vant sin første storturnering sist eliten møttes, i Wijk an Zee i februar. Magnus Carlsen møter nettopp Nakamura i to partier lørdag.

Se hele deltakerlisten lenger nede

Skal forsvare seieren
- Verden har knapt sett et så sterkt startfelt i en sjakkturnering i moderne tid. Blant de 12 deltagerne er alle de åtte høyest rangerte i verden med, sier Magnus Carlsens agent Espen Agdestein.

Den norske sjakkstjernen kommer direkte fra treningsopphold på Mallorca og ser frem til turneringen.

- Amber Chess Tournament er en av de morsomste turneringene å spille. Fasilitetene er helt på topp, samtidig som stemningen er litt mer avslappet enn vanlig siden turneringen ikke er FIDE ratet, sier Magnus Carlsen.

- I og med at alle de beste i verden er til stede så er det imidlertid knyttet mye presisje til resultatene. Det er 5. gang jeg deltar i Amber og jeg føler meg relativt komfortabel med både blindsjakk og hurtigsjakk. Målet er naturligvis å forsvare seieren fra i fjor, sier han.

To millioner
De 12 deltakerne møter hverandre to ganger, i ett hurtigsjakkparti og ett blindesjakkparti. Det er dette formatet som har gjort Amber-turneringene til noe helt spesielt i sjakktouren.

På grunn av det uvanlige formatet regnes ikke turneringen med på den offisielle ratingen, der Vishy Anand gikk forbi Magnus Carlsen på siste liste.

Med et premiefond på nesten to millioner kroner er det mye på spill selv om turneringen ikke blir ratet.

I 1992 arrangerte milliardær og sjakkentusiast Joop van Oosterom for første gang turneringen for å feire fødselen til sin datter Melody Amber. Etter dette har Amber etablert seg som et fast årlig innslag i sjakkalenderen og blitt ett av årets høydepunkter for sjakkfans.

Nå har imidlertid Oosterom uttalt at denne 20. utgaven vil bli den siste. For å markere avslutningsjubileet returnerer turneringen i år til fasjonable Monte-Carlo Bay Hotel & Resort i Monaco.

LESER:"... startlisten er helt fantastisk. Synd at dette er siste Amber". Si din mening på sjakk.origo.no

Nærmest utrolig
Særlig fascinerende for publikum er det å se verdenseliten kjempe mot hverandre i såkalt blindesjakk. Her sitter spillerne foran hver sin dataskjerm med bilde av et tomt sjakkbrett. De må altså utføre sine trekk på skjermen uten å se brikkene og deretter annonsere høyt for motstanderen hvilket trekk de har gjort.

For utenforstående kan det virke nærmest utrolig at det går an å spille et sjakkparti uten å se brikkene fysisk fremfor seg, men faktisk er dette en ferdighet som nybegynnere relativt raskt plukker opp. Det er likevel ikke til å underslå at noen har større talent enn andre. En type som Morozevich var for eksempel helt makeløs i blindesjakk de gangene han stilte opp. Også Magnus har forbløffende egenskaper på dette området. Nordmannen har sågar spilt "blindt" mot flere motstandere samtidig!

GÅ TIL NETTAVISEN SJAKK

Deltakerne:

1. Viswanathan Anand, 2817
2. Magnus Carlsen, 2815
3. Levon Aronian, 2808
4. Vladimir Kramnik, 2785
5. Vasilij Ivanchuk, 2779
6. Sergej Karjakin, 2776
7. Veselin Topalov, 2775
8. Hikaru Nakamura, 2774
9. Alexander Grischuk, 2747
10. Vugar Gashimov, 2746
11. Boris Gelfand, 2733
12. Anish Giri, 2690

Magnus møter Nakamura i 1. runde og spiller blindsjakk klokken 14.30 og hurtigsjakk kl. 17.45. Det starter også blindsjakkpartier kl. 16.00 og hurtigsjakk kl. 19.15. Se oppsettet hos ChessVibes .

Turneringen avsluttes om to uker, den 25. mars.

Vi skal se et eksempel på Magnus i fjor da han altså delte seieren med Ivanchuk: Leif E. Johannessen kommenterer - se eget vindu eller under:

HTML EMBED

Bli tilhenger nummer 1000 på Facebook:

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.