Gå til sidens hovedinnhold

Magnus trekker seg fra VM

Norges sjakkstjerne truer med rettssak.

OPPDATERING FREDAG: Magnus Carlsen har trukket fra kvalifiseringen. Les begrunnelsen her

Fischer, Kasparov, Karpov. De er legender som er kjent langt utenfor sjakkmiljøet. Legendene er skapt i dramatiske VM-finaler, slik det også er skildret i musikalen Chess.

I våre dager skjer det største dramaet mellom finalene.

Å endre reglene betydelig midt i kvalifiseringen er helt klart uakseptabelt, og vi vurderer rettslige skritt og å trekke oss

Neste VM-finale er planlagt i andre halvår 2009, og Magnus Carlsen lå godt an i FIDE Grand Prix der sammenlagtvinneren ble lovet semifinale-billett.

Les også:Ser denne mannen dopet ut?


18-åringen endte på delt førsteplass i den første Grand Prix-turneringen (mer om seieren her), og kunne blitt den yngste verdensmesteren noensinne.

Men nå ser det mørkt ut. Nok en gang er det krangel og rot rundt VM i sjakk. Denne gangen fordi reglene er blitt endret midt under kvalifiseringen.

FORUMET:...ganske utrolig!

Etter mer enn en uke med korrespondanse frem og tilbake med representanter fra verdenssjakkforbundet FIDE, ble det fredag kjent at nå Magnus Carlsen trekker seg VM.

Ifølge Chessbase velger Lommedalen-gutten å konsentrere seg om å spille velorganiserte og interessante partier på høyt nivå andre steder!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Onsdag meldte Chessdom at hele Grand Prix-kvalfiseringen holder på å rakne. Arrangørene sliter med å skaffe penger, og både Doha i Qatar og Montreux i Sveits har trukket seg.

Verdenssjakkforbundet har derfor vedtatt heller å samle åtte spillere der vinneren får utfordre verdensmester Vishy Anand (mer om det nederst).

Les også:Han er verdens beste

Magnus Carlsen reagerte raskt og negativt.

"Vi krever gjennomsiktige prosesser, rettferdighet og forutsigbarhet. Å endre reglene betydelig midt i kvalifiseringen er helt klart uakseptabelt, og vi vurderer rettslige skritt og å trekke oss", skriver pappa og manager Henrik Carlsen på sin blogg.

Etter dette har altså sønnen trukket seg fra VM.

Dette betyr at Magnus tar juleferie helt frem til 2. januar. Da begynner han å spille turneringer for fullt og starter med lyn-sjakk på Gjøvik og ferden går videre til Corus A 16. januar.

HVA MENER DU?Diskuter på vårt populære forum

FIDE vedtok det nye systemet på sin kongress under sjakk-OL i Dresden17.-19. november.

De åtte skal ifølge vedtaket velges ut slik:

** De to beste i verdenscupen 2009.
** De to beste i det pågående FIDE Grand Prix.
** Taperen av semifinalematchen Kamsky - Topalov.
** Taperen av VM-matchen Anand - Kamsky/Topalov.
** Den høyest ratede spilleren i verden.
** En spiller som utpekes av arrangøren

Magnus Carlsen blir altså ikke blant dem, slik det ser ut nå.

GÅ TIL NETTAVISEN SJAKK

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter