Mesterlig Carlsen-seier mot verdenstoeren

Magnus Carlsen tok sin annen seier på to dager da han slo verdenstoer Fabiano Caruana søndag.

Magnus Carlsen tok sin annen seier på to dager da han slo verdenstoer Fabiano Caruana søndag. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Magnus Carlsen imponerte da han fra en klar remis-stilling spilte til seier mot Fabiano Caruana i Vugar Gasjimovs minneturnering i Aserbajdsjan søndag.

Partiet ble avgjort i det 52. trekket etter nærmere fire og en halv timers spill. Seieren kom som en kombinasjon av at Caruana havnet i tidsnød og dermed spilte upresist, samtidig som nordmannen var tålmodig og fant de riktige trekkene.

Italienske Caruana spilte med hvit og hadde dermed muligheten til å legge press på Carlsen i åpningen. Det gjorde han ved overraskende å åpne med 1.d4, til forskjell fra 1.e4 som han har spilt i sine åtte siste partier mot verdensmesteren.

- Det er vanskelig å si så mye om denne stillingen, men Carlsen spiller definitivt for å vinne, sa den ukrainske stormesteren Jevgenij Mirosjnisjenko underveis i partiet, ifølge VG. Han er ekspertkommentator på den offisielle TV-sendingen.

Senere i partiet ble imidlertid tempoet satt opp. Etter at Caruana overså en mulighet til å stå én bonde opp etter det 15. trekket, ble det gjort flere avbytter.

Caruana resignerte sakte, men sikkert og skjønte at tårnsluttspillet ikke kom til å gå hans vei. Han strakk fram hånden og ga opp i det 52. trekket.

Carlsen er nå i turneringsledelse med sine to og et halvt poeng etter tre runder. Wesley So står på samme poengsum. Mandag møter nordmannen engelske Michael Adams, også da med svarte brikker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.