Gå til sidens hovedinnhold

Nå har to til forsvunnet fra sjakk-OL

- Kan reise hvor de vil i 27 land i tre måneder.

I går kveld ble det klart at Burundis damelag på fem spillere ikke har dukket opp til spill under Sjakk-OL siden fredag. Det samme gjelder en mannlig spiller på Burundis lag i åpen klasse, skriver Nordlys.

Pressesjef Morgan Lillegård opplyser til Nordlys søndag kveld at også to lagledere mangler fra turneringen.

- Saken ligger nå hos politiet, sier han i en uttalelse.

Fulgt opp

Nå er både damelaget og den mannlige spilleren ekskludert fra turneringen. Resten av åpen klasse-laget spiller videre med tre spillere.


- Vi har fulgt opp saken og forsøkt å finne ut av det. Vi har ingen informasjon om hvor spillerne befinner seg, sier assisterende turneringsdirektør Morten Sand til Nordlys søndag ettermiddag.

- Den yngste spilleren på laget er 22 år gammel, og de andre er alle i 20-årene. Det er med andre ord snakk om voksne mennesker.

- Huset er forlatt

Damelaget var et av 25 lag som hadde fått privat innkvartering for turneringen. Gjennom utleier har arrangementskomiteen fått vite at spillerne ikke befinner seg i huset. Heller ikke ved hotell der de andre tre bodde er det spor av at de fortsatt befinner seg i Tromsø.

- Huset er åpenbart forlatt av spillerne. Det er ingen synlige tegn til at de er der, ingen bagasje eller lignende. Vi kan dermed ikke trekke en annen konklusjon enn at de sannsynligvis har forlatt bostedet og muligens Tromsø, sier Sand.

Han mener det ikke behøver å være noe kriminelt i at damelaget og en annen spiller ikke er med i turneringen.

- De har fått Schengen-visum for å delta i turneringen i Norge, og dette er normalt sett gyldig i tre måneder. Det er ikke noe kriminelt i at de da velger å slutte å spille i OL og heller forflytte seg innad i Schengen-området.

Et av verdens minst utviklede land

Burundi i Afrika er ifølge Store Norske Leksikon et av verdens minst utviklede land. I tillegg til å være et av Afrikas tettest befolkede land, er det stor mangel på jord i landet.

Det har ført til betydelige sosiale og politiske motsetninger og spenninger, noe som blant annet har ført til sammenstøt mellom majoritetsgruppen hutu og minoritetsgruppen tutsi.

Landet ligger i Sentral-Afrika, og grenser til Rwanda, Tanzania og Kongo.

- Kontakt sist onsdag

Sand sier det på det menneskelige plan er viktig for arrangørene å vite noe om hvor laget er og at alle har det bra. Sand har selv snakket med et av medlemmene i åpen klasse-laget, som sier han ikke vet noe om hvor de andre spillerne befinner seg.

- Han sa han sist hadde kontakt med dem på onsdag.

Sikkerhetssjefen for Sjakk-OL har meldt inn saken for politiet. Arrangørene vil derfor ikke foreta seg noe mer i saken, etter å ha ordnet det turneringstekniske.

- Blir behandlet som alle andre

Kommunkasjonsdirektør i Utlendingsdirektoratet, Ingeborg Grimsmo, er på ferie, og sier hun ikke har mulighet til å kommentere forsvinningen av det burundiske laget.

Nordlys har stilt Grimsmo en rekke spørsmål per SMS, deriblant om hvilken bakgrunnssjekk som gjøres på deltakere til Sjakk-OL og hvilke forholdsregler de har tatt for å unngå forsvinninger som denne.

- Jeg har ikke mulighet til å svare på dette annet enn at deltakerne blir behandlet på samme måte som alle andre som søker visum. Dersom de har søkt asyl kan vi ikke si noe om det, skriver Grimsmo.

Var ikke bekymret

I et intervju med Nordlys tidligere i sommer om vansker med visumsøknader, uttrykte produsent for Sjakk-OL, Kjersti Vikør, noen bekymring for avhoppere under OL.

- Nei, det er vi ikke. Det er bare å se på historikken til sjakk-OL. Jeg vet bare om ett tilfelle tidligere hvor et lag har forsvunnet, sa hun til Nordlys i begynnelsen av juli.

Vikør ønsker selv ikke å kommentere saken overfor Nordlys, og henviser videre til pressesjef Morgan Lillegård.

- Den eneste kommentaren vi har til det, er at vi synes det er beklagelig at spillerne har valgt å forlate Tromsø og ikke spille videre i turneringa som de andre lagene i Sjakk-OL, sier Lillegård.

- Forholder oss til turneringen

Lillegård sier Sjakk-OL informerte politiet om den manglende deltakelsen fra Burundi lørdag kveld. Gjennom en pressekonferanse oppfordret de manglende spillere fra Burundi til å melde seg.

- Ettersom de ikke meldte seg frem til i går kveld, ble de ekskludert fra den videre turneringen.

- Som arrangør kan vi ikke se at de har gjort noe ulovlig, men vi beklager at de har valgt å avslute Sjakk-OL 2014 på den måten de har gjort.

- Har noen sett de forsvunne spillerne to siste dagene?

- Vi forholder oss til turneringen, de har ikke vært i spillehallen.

Lagkapteinen for det burundiske landslaget, Deudone Muheto, sier til NRK at de ikke vet hvor de andre spillerne er.

– Vi tror kanskje at spillerne har reist til Oslo, men vi vet ikke.

Les flere saker fra Nordlys.

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot

Kommentarer til denne saken