RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordens Paris klar for to ukers sjakkfest

SJAKK OL:  Åpningsshow i Skarphallen med ca 3000 deltakere og publikumere. Magnus Karlsen trekker her hvilken farge som skal starte kampene i morgen, sammen med ordfører Jens Johan Hjort , som var vert for showet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
SJAKK OL:  Åpningsshow i Skarphallen med ca 3000 deltakere og publikumere. Magnus Karlsen trekker her hvilken farge som skal starte kampene i morgen, sammen med ordfører Jens Johan Hjort , som var vert for showet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Foto: Rune Stoltz Bertinussen
- Passende at Norge er vert.

Tromsø/Oslo (NTB-Markus Weisser): Både verdensmester Magnus Carlsen og finansminister Siv Jensen (Frp) deltok på åpningen av sjakk-OL i Tromsø fredag kveld. Nå venter to ukers sjakkfest med deltakere fra hele verden.

– Ettersom Magnus Carlsen er regjerende verdensmester, kan man kanskje si det er passende at Norge er vert for sjakk-OL, sa Jensen under åpningen til applaus fra publikum.

Musikkinnslag og taler satte sitt preg på åpningsseremonien, som ble holdt i Skarphallen i Tromsø.

STORSLÅTT BESØK: Finansminister Siv Jensen talte på vegne av den norske regjeringen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix


- Nydelig by

- Vi gleder oss til spenningen, til seire og nederlag, til triumfene og tapene, sa Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort.

Presidenten i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), Kirsan Iljumzjinov, ønsket også velkommen til turneringen fra scenen, og han skrøt av Ol-byen Tromsø:

- På vegne av FIDE ønsker jeg alle lykke til i denne nydelige byen, sa Iljumzjinov.

Ensom ulv

Det norske landslaget kom også opp på scenen under seremonien, med Magnus Carlsen i spissen. Carlsen fikk spørsmål fra Tromsø-ordføreren om han foretrekker å spille alene – eller på lag med andre:

- Jeg liker å være en ensom ulv og ta ansvar for egne resultater. Men OL er et spesielt arrangement, og jeg er veldig glad for å være på lag med disse flotte folkene, sa Carlsen om lagkameratene.

- Jeg er sikker på at vi kan gi motstanderne våre en god kamp, sa Carlsen.

- Må prestere

178 lag fra hele verden deltar i sjakk-OL i byen med tilnavnet Nordens Paris. Russland er det høyest rangerte laget i turneringen. Deretter følger Ukraina, Frankrike og tittelforsvarer Armenia.

FORRYKENDE Åpningsshow: Lisa Stokke opptrådte med sang fra musikalen Chess, som har premiere i Tromsø i morgen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix


Magnus Carlsen og resten av det norske landslaget har ladet opp til turneringen med treningsleir i Kragerø denne uken.

- Vi har en sjanse til være med blant de beste, men da må alle prestere over evne, sa landslagsspiller Jon Ludvig Hammer til NTB da han ankom Tromsø fredag.

Nordmennene skal i ilden allerede lørdag, dagen de første partiene spilles.

Hedres med frimerke

Norges Sjakkforbund fyller 100 år i år, og Posten Norge hedrer jubilanten med et nytt frimerke. Det er sjakkongen Magnus Carlsen som pryder det nye 15-kronersfrimerket, signert kunstner Arild Yttri og tilegnet Norges Sjakkforbund.

Frimerket ble vist fram på Tromsø Museum fredag ettermiddag.

HEDRES: Posten lanserer i dag et frimerke med Magnus Carlsen i forbindelse med at Norges Sjakkforbund fyller hundre år. Foto: Posten / NTB scanpix


- Magnus er i dag en av de mest berømte nordmenn verden over og en flott representant for en spennende idrett, sier frimerkedirektør Halvor Fasting i Posten Norge.

Sjakk-OL i Tromsø varer til 14. august.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere