*Nettavisen* Sport.

Norge vant i sjakk-EM

Foto: (Foto: Chessdom.com)

Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen spiller - og rapporterer.

23.10.09 22:40

GÅ TIL NETTAVISEN SJAKK

EM for nasjonslag er i full gang i serbiske Novi Sad.

Under tvil valgte de fire andre uttatte å bli med selv om Magnus Carlsen trakk seg, men de må nå spille alle kampene og er sjanseløse i sammendraget.

Kampene spilles over fire bord, og poengene legges sammen. Å spille alt kan sammenliknes med å være på banen hele kampen i ishockey.

Men fredag kveld fikk kvartetten en opptur med seier mot Island (se resultater), etter et stygt 0,5 - 3,5-tap mot Frankrike.

"Forsmedelig"
Lyspunktet mot franskmennene var Jon Ludvig Hammers halvpoeng mot Laurent Fressinet (2658), mens Leif Erlend Johannessen, Frode Elsness og Joachim Thomassen alle tapte mot høyere ratede motstandere.

Men det skjedde ikke uten dramatikk.

- Forsmedelig. Alle hadde sine sjanser. Joachim stod for dagens mest høydramatiske episode: Begge to var i rasende tidsnød ... Franskmannen veltet kongen sin på h1, plukket den raskt opp og plasserte den tilbake på... g1! Så fortsetter han å tenke som om ingenting har hendt og skal til å utføre et annet trekk før Joachim påpeker feilen.

- Hvis Kh1-g1 hadde blitt ansett som utført, ville stillingsvurderingen blitt snudd opp ned (svart hadde vunnet en løper). Få med at Joachim oppførte seg som en gentleman som påpekte feilen, men jussen er en annen ting! Han ble klart forstyrret av motstanderens fomling, skriver Leif Erlend.

Spill gjennom partier

Se presentasjon av de norske

Han og lagkameratene får knallhard motstand lørdag - femterangerte Ukraina har flusst av superstormestre og et ratingsnitt på hele 2670.

Spesiell taktikk
Norges kvinnelag ble knust av Romania og tapte 0-4 i en kamp der motstanderne var overlegne også på papiret.

- Sylvia var den som var nærmest å pynte på scoren. Hun hadde forberedt seg med å spille gjennom samtlige tapspartier av sin motstander (!), ut fra den teori at man ofte taper på samme måte. Konklusjonen var at den rumenske jenta følte et sterkt ubehag når motstanderen fløy på med bønda mot kongen hennes (!!). Irriterende nok klarte Sylvia ikke å realisere en vinnende fordel, melder Leif Erlend Johannessen.

Det gikk noe bedre fredag da stortalentet Marianne Wold Haug (17) klinte til med seier mot den internasjonale mesteren Zimina Olga, men Italia vant likevel knepent (se resultatene).

Jentene møter Bosnia & Herzegovina i neste runde.

Nettavisen kommer tilbake med jevnlige rapporter fra EM.

Over 500 tilhengere på Facebook:Bli med, du også!

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.