*Nettavisen* Sport.

Norges hemmelige EM-våpen

Foto: (Foto: Kyrre Lien / SCANPIX)

Verdensmesterens høyre hånd skal hjelpe Magnus Carlsen og co.

14.09.09 16:49

Se kommentert parti nederst

Danske Peter Heine Nielsen (36) har takket ja til å coache det norske laget i EM for nasjonslag som spilles i Novi Sad i Serbia fra 22.–30. oktober.

Nielsen – selv en meget sterk sjakkspiller – er mest profilert som verdensmester Vishy Anands sjefsekundant. Han var sterkt medvirkende til at Anand beseiret Kramnik under fjorårets VM-match i Bonn, der Nettavisen var ringside .

Det er særlig på det åpningsteoretiske at Nielsen har sin forse. I Serbia vil dansken bruke sine kunnskaper til å hjelpe Norge til en topplassering.

Over 200 tilhengere: Bli med, du også

Hardtslående duo
Uttaket er rykende klart, og vi kan avsløre at Norges to største stjerneskudd på herresiden – Kasparov-protesjen Magnus Carlsen og jevnaldrende Jon Ludvig Hammer – vil utgjøre en hardtslående duo på topp.

Dessverre har regjerende norgesmester Kjetil A. Lie måttet takke nei av jobbmessige hensyn. Laget kompletteres derfor av undertegnede Leif E. Johannessen og kanskje vår fremste stormesterkandidat for tiden, Frode Elsness. Et energisk og spennende lag som kan nå langt.

Les også: Kasparov + Magnus = sant
Les også: Slo mesterens høyre hånd

Også på spinnesiden stiller Norge med et ungt og fremadstormende mannskap. NTG-elev Marianne Wold Haug er et spennende nytt navn på topp for Norge. Hun etterfølges av erfarne Sylvia Johnsen mens laget kompletteres av storesøster Ellen Øen Carlsen og Ellisiv Reppen.

Ingen hvileskjær
EM skiller seg fra OL på den måten at nivået er langt jevnere og høyere. Her blir ingen hvileskjær.

For jentene våre er det nok urealistisk å håpe på noen topplassering. Uansett vil det bli en verdifull internasjonal erfaring å ta med seg videre. De norske gutta bør imidlertid kunne slå fra seg mot hvem det skulle være. Vi husker seieren mot Kina under Dresden-OL i fjor - les mer om det her.

Siden dette har Hammer hatt ytterligere fremgang mens Carlsen har trent i smug med den levende legenden Kasparov.

GÅ TIL NETTAVISEN SJAKK

Vi gleder oss til å følge de norske lagene i Serbia.

Her skal vi se Norges nye kaptein i aksjon selv på sjakkbrettet. Eksemplet er fra den nylig avholdte Experience vs Rising Stars-matchen i Amsterdam, der både Simen Agdestein og Magnus Carlsen har deltatt tidligere (på hvert sitt lag!).

Peter Heine Nielsen var den viktigste bidragsyteren til at Experience-laget i år gikk seirende ut av dysten. Dansken ble toppscorer totalt med 6,5 poeng av 10, uten tap. Her avgjør han mot den unge nederlenderen Daniel Stellwagen: (lynkurs - slik leser du trekkene):

HTML EMBED

Mer fra Nettavisen Sjakk:

# Dette bildet endrer seg hver dag

# Statsråden knuste meg

# Han har gjort det igjen

Få sjakksakene først - bli med i Nettavisens Facebook-gruppe:

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");
Nettavisen Sjakk on Facebook

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.