Gå til sidens hovedinnhold

Ny milepæl for Espen Lie

Norgesmesteren i sjakk overrasket seg selv på Island.

Espen Lie spilte jevnt med flere toppspillere i Reykjavik Open og tok sitt første av tre nødvendige napp i stormester-tittelen.

Tirsdag kveld måtte 24-åringen slå regjerende juniorverdensmester Ahmed Adlu med svart, en formidabel oppgave.

Men Porsgrunn-gutten viste ingen respekt og nedkjempet egypteren, selv om det tok hele 74 trekk.

Espen Lie kom dårlig i gang, men motstanderen kvitterte med en grov feil. Spillet bølget frem og tilbake før nordmannen fikk inn et avgjørende støt i det 45. trekket.

Det såkalte GM-nappet topper et fantastisk sjakkår for lærerstudenten, der han har tatt en overraskende NM-tittel og blitt Internasjonal Mester (IM).

"Jeg er veldig overrasket"

Espen Lie

Les også:Espen Lie ny norgesmester

Opp og ned
- Jeg er veldig overrasket over GM-nappet etter dårlige resultater, og enda verre spill, i Eliteserien og firelandskampen. Det var godt å få bekreftet at jeg fortsatt kan spille sjakk, sier han til Nettavisen.

Espen Lie gjorde som han nevner selv, ingen stor figur i firelandskampen i Oslo nylig. Her ble fasiten en remis (uavgjort) og to tap.

På Island fikk han mer fart og presisjon i brikkene. 5,5 poeng på de ni rundene var akkurat nok til å oppfylle kravet til GM-napp.

- Hva er planene dine videre?

- Å spille på Gausdal i april. Det ser jeg fram til. Etter det blir det trolig ikke noe før NM i Tønsberg i juli. Jeg stresser ikke noe med å prøve å ta flere napp med det første, men skal selvsagt prøve på Gausdal!

Diskuter sjakk - Norges største forum

"Gang på gang kjemper han heroisk og spiller sterkt i avgjørende tilfeller"

Storebror og stormester Kjetil Lie

Men storebror var best
Stormester er en tittel du beholder livet ut. Norge har ni stormestre i sjakk. En av dem er Espens storebror Kjetil Lie. Han deltok også i turneringen på sagaøyen og gjorde en solid innsats med 6 poeng av 9.

- Som storebror kan jeg bemerke at Espen helt tydelig har vist sterke takter denne turneringen! Det har vært en slags ny dimensjon over ham. Han spiller tøffere åpninger, og han er fullt på høyde med sterke stormestere. Gang på gang kjemper han heroisk og spiller sterkt i avgjørende tilfeller, sier Kjetil Lie til Nettavisen.

I alt var fem nordmenn med i den ukelange turneringen. Kjetil Lie ble nummer 11, Espen Lie nummer 20, Jon Ludvig Hammer nummer 33, Joachim Thomassen nummer 36 og Ellen Hagesæther nummer 60. Kineseren Wang Hao vant.

Se heleresultatlistenher
Bilder fra Reykjavik

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?