*Nettavisen* Sport.

Nye utfordringer for Carlsen i sjakk-EM

Magnus Carlsen blir nestoren på et norske laget i sjakk-EM på Island. Foto: Robert Schlesinger / Picture Alliance (NTB scanpix)

Verdensmester og verdensener Magnus Carlsen er naturlig frontmann for hardtsatsende nordmenn i lag-EM i sjakk.

EM for lag er den nest mest prestisjetunge etter sjakk-OL når det gjelder lagturneringer i sjakk. Turneringen innledes i den islandske hovedstaden fredag. Det norske laget består ved siden av Magnus Carlsen av Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari, Frode Urkedal og Johan Salomon. Sistnevnte er reserve.

Det skal spilles over ni runder etter såkalt sveitsisk mønster. Det vil si at man hele tiden møter lag som har gjort det like bra eller dårlig underveis i turneringen.

Norge har satset litt ekstra på dette mesterskapet og har blant annet fått den israelske stormesteren Boris Gelfand til å være en slags coach under forberedelsene. Lagleder for det norske laget er Anders G. Hagen.

Agdestein ikke med

– De vil nok savne Simen (Agdestein), men det er et spennende norsk lag med blant andre 16-åringen Aryan Tari, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til NTB

– Magnus Carlsen har ikke vært kjent for å være noe særlig god i slike lagturneringer tidligere. Akkurat det blir utfordringen for ham. Jeg vet ikke helt hvorfor, men han har hatt en tendens til å rote litt når motstanderen på papiret ikke er så høyt rangert. Men vi må jo regne med at med Magnus på førstebordet skal sanke mange poeng for Norge. Det er som i fotballen, det blir viktig å vinne kamper, slår Bae fast.

Bae har selv vært kaptein for Norge i et lag-EM. I motsetning til et sjakk-OL med over 150 lag, vil det i en EM-turnering være god motstand nærmest hele veien. 36 nasjoner er påmeldt i åpen klasse.

Østblokken

Bae ser Russland, Ukraina, Armenia og Aserbajdsjan som de største favorittene. Frankrike og Nederland er spennende utfordrere, og Norge kan kanskje overraske.

Aryan Tari deltok også i VM i hurtig- og lynsjakk i Berlin nylig. Da fikk han mye internasjonal erfaring.

Turneringen på Island er ikke bare en lagturnering. Alle kampene teller på den individuelle rankingen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag