*Nettavisen* Sport.

På dette området er Magnus Carlsen banebrytende

BEST I VERDEN: Magnus Carlsen har satt en helt ny standard for fysisk trening blant sjakkspillere. Her med Sergio Ramos på Real Madrids hjemmebane Santiago Bernabeu i november. Foto: Gerard Julien (AFP)

- Det er nesten ikke mulig å fatte, sier Espen Agdestein.

26.02.14 16:56

Han ble stormester i sjakk som 13-åring, og ble tildelt Sjakk-Oscar som verdens beste sjakkspiller i 2009, 2010, 2011 og 2012.

I 2013 ble alle formaliteter lagt til side, da han slo Viswanathan Anand i verdensmesterskapet i India i det som var hans første VM-match i sjakk.

Og jo, forresten, i januar 2013 oppnådde han den høyeste FIDE-ratingen gjennom tidene, med 2861.

Senere er den blitt økt til 2872.

Kort sagt: Magnus Carlsen er en av historiens aller, aller beste sjakkspillere.

- Men er det mulig å bli bedre?

- Ja, absolutt, det går an å bli bedre, svarer Magnus Carlsen til Nettavisen.

- Det er noe han går og grunner på
«Hvordan» er imidlertid ikke like enkelt å få svar på. Vi prøver å stille spørsmålet til Carlsens manager, Espen Agdestein.

- Det er et godt spørsmål, svarer han.

- Det er ikke helt godt å vite, så det er noe han går og grunner på. Det er små detaljer som nesten ikke er mulig å fatte for oss andre, sier Agdestein.

Han forklarer videre:

- Det er detaljer for å bli mer og mer erfaren i forhold til det å få sove, spise sunt og ha god fysikk. Alle mulige detaljer som gir den rette energien. Hvis ikke du har en sterk energi, greier du ikke å konsentrere deg over lengre tid.

- Er Magnus god på dette?

Et dumt spørsmål, åpenbart. Magnus Carlsen er verdens beste sjakkspiller. Selvfølgelig må han være god på dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

FULL DAG: Magnus Carlsen blir intervjuet under pressetreffet i Oslo i forbindelse med lanseringen av sjakkappen «Play Magnus». Foto: William Fuglset (Nettavisen)


Men Agdestein nikker overbærende.

- Han er veldig flink. Han tar det veldig alvorlig, det med fysikken. Det høres litt rart ut at du trenger så sterk fysikk, men når du går inn i en match mot en spiller som Anand er det en enorm fordel for den som har sterkest energi og best fysikk.

- Ingen på dette nivået før
Faktisk mener han at Magnus Carlsens fokus på fysikk har vært banebrytende innenfor sjakken.

- Det er mange sjakkspillere som har trent fysisk før ham, men ikke på det nivået som Magnus gjør, forteller manageren.

- Han trener mest mulig ballspill, for han gjør de tingene som er gøy og lystbetont. Heldigvis synes han det er moro med sport.

- Det høres drøyt ut
Tilbake til Magnus igjen.

- Hva kan du bli bedre på?

- Jeg ser stadig at jeg gjør feil, det er ting jeg føler jeg kan rette på i alle spillets faser.

- Hva da?

- Jeg gjør feil i åpningen, feil i midtspillet, og feil i sluttspillet. Jeg gjør posisjonelle feil, evalueringsfeil, taktiske feil. Det høres drøyt ut, på en måte, men det er sånn jeg føler det selv.

Vanvittig pågang

Etter VM-seieren over Anand har tilbudene og forespørslene stått i kø for 23-åringen. Han har spilt sjakk mot folk som Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg og Microsoft-guruen Bill Gates, og han har tatt avspark for Real Madrid i La Liga.

Selv mener Magnus Carlsen at det ikke har forandret ham.

Klikk på bildet for å forstørre.

SJAKKAPP: Magnus viser fram den nye sjakkappen som han håper vil øke sjakkinteressen blant nordmenn. Foto: William Fuglset (Nettavisen)

- Jeg gjør ikke så mye annerledes enn hva jeg gjorde før. Hovedfokuset mitt er fortsatt å utvikle meg som sjakkspiller, for det er det som gjør alt det andre mulig. Hadde jeg ikke hatt det fokuset, kunne jeg ikke vært med på de andre tingene, sier han.

- Det er helt vanvittig med pågang. Det meste er ikke mulig å gjennomføre, røper manager Agdestein.

- Må bli bedre
Det har vært en lang dag; mediene har stått i kø for å snakke med Magnus om den nye sjakkappen han nettopp har lansert.

Nå sitter vi inne på et roligere rom. Sjakkmesteren har fått et lite pust i bakken, mens manageren lister opp utfordringene som venter for verdens beste sjakkspiller:

- En viktig turnering i Aserbajdsjan i april. En sterk turnering i Norge i begynnelsen av juni, med hele verdenseliten. Sjakk-OL i Tromsø er en stor begivenhet. Så tuner vi inn mot VM i november.

- Magnus?

Han snur seg mot oss.

- Du er verdens beste sjakkspiller, det har du bevist. Hvordan klarer du å motivere deg til alle disse turneringene som kommer?

- Jeg vil bare fortsette å bli bedre. Det er det som er motivasjonen min, sier han.

- At jeg slår de andre nå, betyr ikke at jeg kommer til å gjøre det i fremtiden. Jeg må fortsette å bli bedre. Og det er det som er motivasjonen min.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.