Gå til sidens hovedinnhold

Reddet ekstraspill i VM-finalen

Antoaneta Stefanova utliknet i grevens tid.

Fredag var Antoaneta Stefanovas (33) store dag i VM i sjakk for kvinner. Hun lå under 1-2, og måtte vinne det siste langpartiet for å få ekstraspill.

Det klarte hun - med glans (se diagram til venstre).

- Nå har Stefanova det psykologiske overtaket. Stefanova utliknet med stil, sier Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen.

Det er to storoutsidere som kjemper om VM. Bulgarske Stefanova var rangert som nummer 16 i sluttspillet i Khanty-Mansiysk, men favorittene er ute for lengst.

Anna Ushenina (27) fra Ukraina vil være en enda større oddsbombe, med sin forhåndsranking som nummer 32 av de 64 i sluttspillet.

- Ushenina er et mer ubeskrevet blad og vil bli en meget overraskende verdensmester om hun klarer å vinne, sier Johannessen.

LES OGSÅ:Her slår jentene guttene

LES OGSÅ:Hvorfor vinner kvinner aldri VM i sjakk?

Flere ganger i Norge
Stefanova derimot kjenner han godt. Hun har deltatt i flere turneringer i Norge.

- Jeg har spilt mot henne flere ganger. Hun er svært sympatisk og vil bli en meget populær verdensmester. Til å ha røyket som en skorstein siden hun var ungpike, holder hun seg også usedvanlig godt! sier Johannessen.

- Det er interessant at Stefanova har en mer posisjonell spillestil enn de andre kvinnene på touren. De fleste er drevne taktikere, mens Stefanova altså har sin forse i posisjonsspillet., sier han.

1100 TILHENGERE:Bli med i Facebook-gruppen

Startet tidlig
Før VM-sluttspillet så Stefanova ut til å være over høyden som sjakkspiller. Hun oppnådde sin foreløpig høyeste ranking i 2003, og ble verdensmester året etter. Nå kan hun altså gjenta bedriften.

Den bulgarske sjarmdronningen begynte å vinne sjakkturneringer i Sofia som 7-åring, men har ikke hatt en strømlinjeformet vei til toppen.

- Hun er glad i en rangel, såvidt jeg vet, sier Johannessen.

Nå gjelder det å holde hodet klart og kaldt. Det blir ekstraspill lørdag klokken 10 (hurtigsjakk), og nervene er nok i høyspenn på begge sider av bordet.

Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen har sett nærmere på spillet i VM for kvinner (se også eget vindu):

HTML EMBED
Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene