*Nettavisen* Sport.

Reisekameraten: - Magnus er størst av alle

Foto: (Foto: londonchessclassic.com)

Nå strides ekspertene.

05.12.12 20:21

GÅ TIL NETTAVISEN SJAKK

Etter at Magnus Carlsen (22) satte ratingrekord i sjakk tirsdag, har diskusjonen gått høyt på sosiale medier og i pressen:

Hvor stor er egentlig prestasjonen? Er han tidenes beste?

Nå melder Kjetil Lie seg på. Stormesteren er den eneste nordmannen har vært med Magnus Carlsen som såkalt sekundant, det vil si medhjelper under turneringer.

Lie var med to ganger under VM-sluttspill. I dag bruker Carlsen en russisk sekundant, mens Lie følger utviklingen fra Porsgrunn.

LES OGSÅ:- Magnus er større enn Usain Bolt

LES OGSÅ:Carlsen vant superduellen

«Den råeste noen gang»
- Synsingene er mange. På meg virker det som mange henger seg opp i den samme konklusjonen - Magnus selv inkludert - nemlig at han fortsatt har et stykke igjen før han er på nivå med Fischer og Kasparov, hva angår å være i særklasse best. Jeg er dypt uenig, sier Lie.

Som han sier, er Magnus Carlsen selv er blant dem som mener at Garry Kasparov, verdens beste i 20 år, og Bobby Fischer, som var helt overlegen før det, foreløpig er bedre spillere.

- Magnus er det råeste talentet sjakkverdenen noen gang har sett, han er et sjakklig vidunder. Han er enestående, sier Kjetil Lie.

32-åringen har også prøvd som sjakkproff, men ga etter hvert opp og er i dag etablert med jobb og familie. Han kaller seg «avdanket», selv om han vant kongepokalen både i 2009 og 2010.

- Fischer hadde et ekstremt talent, og stilte i egen klasse. Kasparov ruvet høyt over de andre. Carlsen - han ruver jo ikke så høyt over de andre? Han er vel ikke så overlegen? Det er nettopp dette jeg er så uenig i. For hva er da sammenligningsgrunnlaget? Man snakker om at det er enklere å bli god i dag, på bakgrunn av den datateknologiske utviklingen. Betyr det at det bare er enklere for Carlsen å bli god? Nei! Det er enklere for alle å bli gode. Når det er enklere for alle, betyr ikke det da at det er en desto større prestasjon å skille seg ut? spør Lie.

Se Fischer i aksjon:Det mest geniale på 100 år

- Jeg mener folk altfor lett lar seg affisere av resultater, og glemmer å se alle faktorene som spiller inn når man skal ta en slik vurdering. Magnus sine motspillere er på et helt annet nivå enn Fischer og Kasparov sine motstandere var. Jeg mener det, og selvsagt måten Magnus spiller sjakk på, gjør ham enda mer unik, sier han.

FORUMET:merk mine ord: Dette er større enn Dæhlie og Northug

FACEBOOK:På dette stadiet er det helt håpløst å kalle Magnus for tidenes største

«Må vinne VM først»
Nettavisens sjakkekspert Leif Erlend Johannessen er bare delvis enig med Kjetil Lie.

- Jeg mener at han må bli verdensmester først. Men Magnus er suveren i en tid da nivået er høyere enn noen gang og det er flere sterkere spillere enn det var før, så sånn sett skjønner jeg Kjetil Lies syn veldig godt, sier Johannessen.

Til våren begynner et nytt VM-sluttspill, og Magnus Carlsen er endelig klar for å kjempe om tittelen - etter å ha nektet å spille VM i flere år.

Manager Espen Agdestein tør heller ikke å slå fast at klienten er tidenes beste.

- Det er et upresist begrep. Kasparov og Karpov dominerte begge i lang tid, men Magnus kun har toppet i tre år foreløpig, sier Agdestein.

- Samtidig går utviklingen fremover og kvaliteten på sjakken er høyere enn noen gang, ikke minst på grunn av informasjonsflyt digitalt og sterke sjakkprogrammer som brukes til forberedelser. Således er det slett ikke usannsynlig at Magnus er på det høyeste nivået for noen sjakkspiller noen gang, understreker manageren.

Torstein Bae, daglig leder i Sjakkhuset og tidligere president i Norges Sjakkforbund, mener at Magnus Carlsen er «utrolig, men mest overlegen i moderne tid var kanskje å ta i».

«Kasparov hadde større forsprang for ti år siden, og det bør vel også regnes som moderne tid, skriver han på Facebook.

Best på slutten
Carlsen har fridag i London Chess Classic onsdag. Han har vunnet tre partier og spilt en remis (uavgjort). Dermed leder han superturneringen.

Mens nordmannen har ikke imponert noen i startfasen av partiene, er han dødelig presis og effektiv etter hvert som spillene skrider frem. Han presser gjerne frem feil ved å spille raskt.

Det er en stor forskjell fra for eksempel Garry Kasparov, som kalkulerte dypt og lenge og alltid var ekspesjonelt godt forberedt til partiene.

- Når Magnus velger sine uortodokse åpninger er det som om han sier «Vær så god, her får du et lite forsprang. Men det skal du vite, at nå er du på min hjemmebane, her kjenner jeg hver krik og hver krok, og om du ønsker å overleve må du overgå deg selv!», sier Kjetil Lie.

Torsdag får vi se hva Michael Adams, som ligger på tredjeplass, kan gjøre med den saken. Følg med på Nettavisen.no/sjakk fra kl 15.

Nettavisen Sjakk på Facebook:Ta diskusjonen her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag