Se, de spiller igjen!

Mot alle odds er VM-matchen i sjakk i gang igjen, etter en pinlig dokrangel.

03.10.06 14:01

Les også:VM-finale rett i dass
Hvem har skylden?Diskuter her

Vladimir Kramnik har valgt å fortsette under protest. Han spiller videre etter å ha fått støtteerklæringer fra blant andre Magnus Carlsen. Les støttebrevet her

Doskandale
Matchen i Kalmykia, den første ekte VM-finalen i sjakk på 13 år, så ut til å gå rett i dass etter at Veselin Topalov klaget på motstanderens hyppige dobesøk. En klar antydning om juks, med andre ord.

I strid med inngåtte kontrakter og uten at klagefristen var overholdt, stengte appellkomiteen Kramniks toalett, uten fnugg av juksebevis.

PARTIENE LIVE:Den offisielle VM-siden

Nå er appellkomiteen – der blant andre en personlig venn av Topalevs manager satt - fjernet, og Kramnik har fått rett på alle punkter. Unntatt det viktigste.

Han fikk nemlig ikke spille om igjen parti 5, der han dømt til tap fordi han aldri møtte frem. Kramnik satt i stedet utenfor toalettet og ventet på at det skulle bli gjenåpnet.

Dermed skrumpet russerens ledelse inn fra 3-1 til 3-2.

Klikk på bildet for å forstørre.

Meglet i flere dager
Sjakkpresident Kirsan Iljumshinov dro hjem fra et møte med Vladimir Putin, og prøvde i flere dager å forhandle frem en løsning i flere dager. Men partene ikke enige.

Til slutt skar Iljumshinov gjennom og bestemte at Topalovs «mål» i 5. parti skulle godkjennes, selv om motstanderen aldri var på banen.

De fleste trodde da at Kramnik ville sette seg på første fly hjem.

Under protest har imidlertid Kramnik valgt å fortsette matchen, men skulle resultatet bli uavgjort eller knapp seier til Topalov, vil striden om walk over-poenget til Topalov trolig få et juridisk etterspill.

Det er heller ingen tvil om at Kramnik har støtte fra et stort flertall i sjakkverdenen, og at Topalov skaffet seg et skittent rykte som det blir svært vanskelig å vaske bort. For mange vil Kramnik være den moralske seierherren, uansett resultat.

Halvveis
Foreløpig holder han greit unna. Sjette parti mandag endte med poengdeling. Topalov sto litt bedre underveis, men Kramnik spilte raskt og sikkert og hadde små problemer med å holde balansen.

Stillingen er nå 3,5-2,5 til Kramnik (eller egentlig 3,5-1,5) etter halvspilt match.

Tirsdag har spillerne fri og parti 7 spilles onsdag fra klokken 13 norsk tid.

Partiet sendes direkte på hjemmesiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.