*Nettavisen* Sport.

Sjakk-doping?

Det er mulig, men farlig. Bare se her.

02.06.07 23:17

Reuters melder at det nå er klart for dopingkontroller i sjakk.

HER ER VÅR SJAKKSIDE

I et håp om å få sjakk med i OL, innførte verdenssjakkforbundet FIDE allerede i 2001 dopingreglementet til Den olympiske komiteen IOK.

Hittil er det blitt med spredte tester, men under Asian Games denne uken vil FIDE teste deltakerne - trass i at spillerne selv ikke helt skjønner hvordan doping kan hjelpe.

- Jeg vet ikke hvilket stoff som kan hjelpe en sjakkspiller til å forbedre spillet, sier turneringsleder Yousuf Ahmad Ali til Reuters.

VEGGAVISEN:Diskuter med andre
FÅ RATING:Bli sjakk her

Mulighetene
Det vet imidlertid Washington Times, som i fjor gransket hvordan sjakkspillere kan dope seg.

Her er oversikten - vi gjør oppmerksom på at avisen beskriver faren for skadevirkninger som «temmelig alvorlig»:

** Medikamentet modafinil, som brukes til å behandle narkolepsi, kan skjerpe både hukommelsen og motorikken til friske mennesker. Du blir også veldig fokusert.

Dopingjegerne fant i 2003 spor av modafinil i prøvene til sprinteren Kelli White, verdensmester på 100 og 200 meter. Den gang var ikke medikamentet ulovlig - nå står det på dopinglisten.

Klikk på bildet for å forstørre.

** Tester i flysimulator viser at donepzil, et medikament mot Alzheimer, øker konsentrasjonen og årvåkenheten til piloter.

*' Beta-blockeren Propranolol er kjent for å dempe traumatiske minner. Det kan også hjelpe spillere til å glemme et stygt tap.

Verdensmester Vladimir Kramnik er en av dem som kan trenge store doser Propranolol etter at han mandag tillot sjakk matt i ett trekk matchen mot Deep Fritz 10. Les mer om tidenes tabbe her

** I sjakk er evnen til å gjenkjenne mønstre og huske partier enormt viktig. Ved John Hopkins-universitetet jobber forskere med nye medikamenter som øke læringsevnen og hindre at du glemmer bort det du har lært. Målet er behandling av nevrologiske lidelser, men medikamentene kan også forsterke slike egenskaper hos friske mennesker.

** Medisinering som hjelper slagpasienter til å lære seg motoriske bevegelser på ny, kan hjelpe friske mennesker til å bygge opp ny kompetanse.

** Og for noen år siden oppdaget forskerne at hvis de ga mus ekstra sett av et gen koblet til minne og læring, så forbedret musene sine prestasjoner på begge områder.

God og full
For egen regning tar vi med at mange sjakkspillere har spilt med promille i blodet. Alkohol regnes som doping i flere idretter – for eksempel er det kjent at skyttere har drukket for å roe nervene før konkurranser.

Det er selvsagt relevant også i en nervekrig som sjakk ...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.