*Nettavisen* Sport.

Sjakkens største juksemaker er ferdig

Foto: (Foto: TV7, Bulgaria)

Plutselig så motstanderen at han gikk litt rart...

06.10.13 23:05

Nettavisen har tidligere skrevet om Borislav Ivanov fra Bulgaria, som kom fra ingenting og begynte å herje med sjakkstormestre.

Han er blitt en kjendis i hjemlandet, men ikke på grunn av sitt strålende, nærmest feilfrie spill.

Tester har vist en forbløffende sammenheng mellom Ivanovs trekk og supercomputeren Houdinis forslag (les vår test). Maskinen er klart sterkere enn Magnus Carlsen.

Det er strengt forbudt å motta noen form for hjelp under sjakkpartier, enten det er fra mennesker eller maskiner.

- Ingen kan spille første- eller andrevalget til Houdini hele tiden, sa mannen som har laget Houdini, Robert Houdart.

Men ingen fant uten hvordan Boris Ivanov gjorde det, og han kom aldri til en test han hadde avtalt med sjakkforbundet i hjemlandet.

LES OGSÅ:Har han en chip under huden?

Gikk rart
Så oppdaget motstanderen Maxim Dlugy at Ivanov gikk litt rart under Grand Blagoevgrad 2013 denne uken, skriver Chessbase.com.

Ivanov, som tidligere er blitt kroppsvisitert uten at noe ble funnet, nektet å følge dommerens oppfordring om å ta seg av skoene.

Det kulminerte med at Ivanov trakk seg fra turneringen og kalte Dlugy en «klovn». I helgen kom beskjeden om at han legger opp, forteller Chessbase.

FORUMET: «Det er sikkert ikke så vanskelig å ha et kraftig verktøy i skoen. Litt science fiction dette her!»

Dramatikken er en gedigen flause for arrangøren, som insisterte at Ivanov skulle få delta selv om mange spillere nekter å møte ham. Arrangøren hadde satt i verk en rekke antijuks-tiltak. Vakter skulle sjekke penner, klokker, mobiler og solbriller, men de glemte tydeligvis skoene.

- Motstanderen ville at jeg skulle ta av skoene og sokkene. Jeg nektet. Det ville ikke stoppet der. De vil straffe meg for alt fra pusting til dårlig holdning, sier han ifølge bulgarske Blitz.

- Nå er min karriere over. Den psykologiske fronten er for sterk, man takler det ikke. Jeg ville bli stormester, men det kommer tydeligvis ikke til å skje, legger han til

Vi har oppskriften:Slik slår du en stormester uten å jukse

«Blir for dumt»
Leserkommentarene på Chessbase.com viser at svært få i sjakkmiljøet har sympati med bulgareren.

- Ivanov selv er vel den eneste som fortsatt påstår han er ren, det blir for dumt, sier Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen, som selv er stormester.

- Er det like greit at han legger opp?

- Jeg tror sjakkverdenen er luta lei hele fyren. Men han har satt fingeren på et stort problem: Juksing i sjakk. En mer begavet skuespiller enn Ivanov ville ha klart å holde det gående en stund. Dette er noe Fide (verdenssjakkforbundet) må ta på alvor.

- Tror du historien er ferdig med dette?

- Jeg håper det. Men han er en brøleape, så en vet aldri.

Computerassistert juksing er et problem som har vokst kraftig de siste årene. I fjor uttalte Norges Sjakkforbund følgende:

«Sentralstyret ser meget alvorlig på juks og forsøk på juks under sjakkpartier. Vi mener dette er en alvorlig trussel mot turneringssjakk og spillets omdømme».

FÅ SISTE SJAKKNYTT:Bli tilhenger på Facebook

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag