*Nettavisen* Sport.

Sjokktap for Magnus Carlsen

Foto: (Foto: Erlend Aas, Scanpix)

Verdenseneren tapte mot nordmann.

29.08.10 22:55

LIVE:Med compteranalyser

FORUMET:Se hva andre mener

WEB-TV:Spillerne live (NRK)

SJAKKHUSET:Bilder og kommentarer

Hele verdens sjakk-øyne er nå rettet mot Kristiansund. Det er stor spenning knyttet til møtet mellom Magnus Carlsen (19) og Viswanathan Anand (40).

Carlsen leder suverent på verdensrankingen – mens Anand er regjerende verdensmester. Han forsvarte tittelen senest i mai.

De to barker sannsynligvis sammen i neste VM-match i 2012.

Mandag får vi en forsmak, i finalen i Arctic Securites Chess Star som spilles mandag.

LESER:"Jeg frykter at Anand er fryktelig sterk"

«Jeg får håpe det ikke blir ti år til neste gang»

Første tap på ti år
Begge gikk enkelt til finalen. Men Magnus Carlsen har ikke imponert så langt. Han tapte mot Jon Ludvig Hammer (20) søndag - for første gang på ti år.

- Jeg får håpe det ikke blir ti år til neste gang, sier Hammer til Tidens Krav.

Hammer har levert en rekke sterke resultater det siste året, og nærmer seg topp 100 i verden. Likevel var den sensasjon at han klarte å slå Magnus Carlsen.

- Magnus har hatt en nokså lang spillepause. Vi får håpe han er i godt slag mot Anand mandag. Da skal i hvert fall jeg benke meg foran PC-en, sier sponsorsjef Espen Agdestein.

Carlsen og Anand spilte mot hverandre to ganger i løpet av kvalifiseringen. Begge partiene var udramatiske og endte med poengdeling.

- Dette blir opptakten til travel høst. Vi skal til New York, Khant Mansiysk, Bilbao, Nanjing, og det blir lynsjakk i Moskva samt London Classic. Det blir mye å glede seg til fremover, sier Agdestein.

Popstjerne
Magnus Carlsen ble mottatt som en popstjerne da han besøkte Dalabrekka skole fredag. 50 barn kjempet om autografen på Ole Gunnar Solskjærs gamle skole, ifølge VG Nett.

På en pressekonferanse fredag innrømmet Anand at den 21 år yngre vennen og rivalen har vært verdens beste det siste året.

- Resultatene hans snakker for seg selv, sa han.

Magnus Carlsen er mer forsiktig.

- Det er begrenset hvor mye overtak man kan ha over en annen spiller, men det styrker min posisjon at jeg har spilt bra i det siste. Vinner jeg her i Kristiansund, kan det gi meg en liten fordel, sier Carlsen til VG Nett.

Les også:Nå kan du spille mot Magnus

Travel høst for Magnus
- Det er enestående av Kristiansund sjakklubb og Arctic Securities å sørge for et slikt supermøte i Norge! sier Magnus Carlsens sponsorsjef Espen Agdestein til Nettavisen.

- Verdensener mot verdensmester er jo ganske spesielt. Det er også siste møte mellom de to før super Grand Slam-finalen i Bilabao. Der er jo Anand og Magnus forhåndsklare, mens Kraminik og resten av verdenseliten må kvalifisere seg i Shanghai, sier Agdestein.

- Dette blir opptakten til travel høst. Vi skal til New York, Khant Mansiysk, Bilbao, Nanjing, og det blir lynsjakk i Moskva samt London Classic. Det blir mye å glede seg til fremover, sier han.

Finale mandag
Norges nye superstormester Jon Ludvig Hammer så på seg selv om en outsider, og sa på pressekonferansen før turneringen at han skulle gjøre sitt beste for å skape noen overraskelser.

Det har altså klart til gagns - ved å slå Magnus Carlsen.

Han har også vært nær poeng mot Anand.

Tidenes beste kvinnelige sjakkspiller, Judit Polgar, er den fjerde deltakeren i det celebre selskapet. Hun endte på sisteplass i kvalifiseringen.

Betenkningstiden er 20 minutter, i tillegg får spillerne 10 sekunder ekstra per trekk.

Finalen og bronsefinalen spilles mandag klokken 14.

For første gang i Norge sendes turneringen direkte på web-TV , i regi NRK. Partiene kan også følges hos Chessdom .

Det har også blitt spilt en knallsterk Grand Prix-turnering i Kristiansund i helgen. Her vant den svenske superstormesteren Emanuel Berg med 5 av 6 poeng. Beste norske ble Joachim Thomassen på 8. plass.

860 TILHENGERE: Bli med, du også!

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.