*Nettavisen* Sport.

Slik ble jeg helt i Portugal

Foto: (Foto: Privat)

Nettavisens sjakkekspert vant portvin i Porto.

23.08.09 22:31

Av Leif Erlend Johannessen

PORTO (Nettavisen): Undertegnede ble for annen gang invitert til å representere klubblaget ADC Mata de Benfica i den portugisiske lagsjakk-finalen i begynnelsen av august.

I motsetning til fotballklubben med samme navn består det Lisboa-baserte laget utelukkende av glade amatører, hvilket medfører at vi hvert år må kjempe med nebb og klør for å holde plassen i toppserien.

Se kommenterte partier nederst

Høyere nivå
Nivået på ligaen i Portugal er høyere enn i den norske. Vinnerlaget i år, Gaia hadde eksempelvis superstormesterne Tiviakov, Korneev og Ftacnik på de tre første bordene. EU-reglene er til hinder for å begrense antallet utlendinger slik vi har gjort i Norge.

Nytt fra i år var dessuten at klubbene i hver runde måtte stille med enten en junior, en senior eller en kvinne på laget. Noe å tenke på også i den norske Eliteserien?!

Les også:Slo verdensmesterens høyre hånd

Les også:Slik vant jeg i Bundesliga

Jeg valgte å kombinere sjakken med noen glade feriedager i Lisboa først. Under en fuktig kveld rakk jeg til og med å bli utnevnt til æresmedlem i klubben, en tillitserklæring! Deretter bar det nordover, til havnebyen Porto, mest kjent i dag for sin portvin.

Vi rakk faktisk å få med oss et besøk på en av de mange vinkjellerne i byen, og lærte litt om hva som særpreger denne sterke, søtlige, mørkerøde vinen som har vært en av Portugals hovedeksportartikler siden 1800-tallet.

Over 150 tilhengere:Bli med i vår Facebook-gruppe

Dramatisk nedrykksstrid
Som ventet, ble turneringen for vår del en kamp for å overleve. Vi tapte samtlige tre matcher i innledningen, og var dermed forvist til B-finalen der åtte lag knivet om å unngå fire nedrykksplasser.

Dramaet toppet seg i siste runde da vi var nødt til å vinne for å holde plassen. Undertegnede ble dagens helt da jeg på stillingen 2,5 – 2,5 klarte å overliste en spansk IM, og kunne sikre en knepen og helt avgjørende seier.

Og belønningen? En flaske eksklusiv årgangsportvin, naturligvis!

Resultatene fra turneringen finnes her.

Litt av en sangfugl
Heller ikke i Portugal er det langt mellom eksentrikerne i sjakkmiljøet. Ta for eksempel en av mine motstandere i turneringen, Davor Komljenovic (65), kroatisk stormester bosatt i Spania. Davor er litt av en sangfugl, og drar sjelden på sjakkturneringer uten kassegitar og forsterker (!).

Dessverre fikk vi ikke gleden av å høre Davor synge og spille i Porto, men de skuelystne kan sjekke hans versjon av Gipsy Kings’ klassiker Bamboleo her, under en premieutdeling i Spania sammen med en for anledningen noe stiv GM Bogdan Lalic - se video under:

HTML EMBED

GÅ TIL NETTAVISEN SJAKK

Davor kunne fortelle at i hjembyen Valencia kaller de ham bare for Marina etter en annen Gipsy Kings schlager. Etter turneringen forhørte Davor seg om vi hadde ekstra plass i bilen tilbake til Lisboa. Da vi måtte skuffe han, trakk han på skuldrene og sa at da kunne han like gjerne dra til Salamanca, det vil si i stikk motsatt retning. Slik arter livet seg for en ubundet sangfugl og sjakkspiller!

Til slutt noen sjakklige snapshots fra turneringen (lynkurs - slik leser du trekkene):

HTML EMBED

Få sjakksakene først - bli med i Nettavisens Facebook-gruppe:

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");
Nettavisen Sjakk on Facebook

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag