RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik ble jeg mester

Sist oppdatert:
Nettavisens Torstein Bae (28) er blitt Internasjonal Mester i sjakk. Her forteller han hvordan.

Les også:Slik gikk det med de norske i utlandet

Politiken Cup i Danmark ble en stor sportslig fremgang for meg (se alle resultatene her).

Riktignok høres ikke 19. plass så imponerende ut, men for andre enn de aller beste er det ikke sluttplasseringen som er så viktig i slike åpne internasjonale turneringer. Viktig er derimot poenghøsten og ratingprestasjonen.

Med 7 av 10 (etter å ha møtt fem stormestre og en sterk Internasjonal Mester) og prestasjon over 2500 er jeg meget godt fornøyd – særlig siden min FIDE-rating etter turneringen er 2402.

Torstein Bae spiller mot stormester Michele Godena og knuser 'The Italian Machine'
Torstein Bae spiller mot stormester Michele Godena og knuser "The Italian Machine"

OVERSIKT:Slik får du en sjakktittel

"Det er vanligvis ikke noe pluss å stille uforberedt, men denne gangen slo det heldig ut"

Dermed er jeg endelig IM, en tittel jeg fikk ”on condition of rating” allerede i 2002.

I de to første rundene vant jeg ganske greit mot spillere på 1950 og 2100. I tredje runde spilte jeg hvit mot GM Tiger Hillarp Persson (som ble svensk mester for et par uker siden). Arrangøren klarte ikke å få offentliggjort oppsettet før runden skulle starte – det var dobbeltrunde denne dagen. Dermed stilte jeg til partiet helt uten å ha planlagt noen åpning.

På jakt etter et sted å spille? Vi hjelper deg

Det er vanligvis ikke noe pluss å stille uforberedt, men denne gangen slo det heldig ut. Mitt 12. trekk er visst ikke særlig populært, men heller ikke dårlig. Min motstander trodde imidlertid at det var elendig, og var derfor ikke fornøyd med varianter som bare ga ham likt spill.

En slik overvurdering av egen stilling kan være meget farlig – og enda farligere blir det hvis man i tillegg regner litt feil.

Torstein Bae, diagram1 Politiken
Torstein Bae, diagram1 Politiken

LYNKURS: Slik leser du trekkene

Over er stillingen etter 17 - Sxd5. Svart har en meget fin stilling, bortsett fra én ting: Han har kongen i sentrum. Jeg hadde sett for noen trekk siden at hvit nå har en kraftfull mulighet. 18.Sf5! Springeren må nesten slås. 18 - exf5 19.Dxd5 Sd3+ Det var dette trekket svart hadde festet sin lit til. 20.Dxd3 Lxf4+ 21.Kb1. Stormesteren hadde feilvurdert denne stillingen. Ja, han har løperparet, og bonden på c2 er svak på sikt. Men viktigere er at svarts konge er i midten, og at hvit truer slag på d7 og a6. 21 - Le6 Bedre finnes ikke. 22.Dxa6 Dxa6 23.Lxa6 Tc3 24.gxf5 Lxf5 25.The1+ Le6 26.Te4! Vinner bonde nr to, siden 26 - Txf3? 27.Le2 vinner offiser. 26 - Lb8 27.Txb4 og med to bønder over vant jeg greit.

"Det var en som spurte meg: Kan du ikke si meg, hvordan slår man stormestere?"

Seier mot en sterk stormester er slett ikke dagligkost for meg. Tre runder senere klarte jeg det imidlertid igjen. Det var en som spurte meg: Kan du ikke si meg, hvordan slår man stormestere?

Svaret på det er veldig enkelt, og likevel veldig vanskelig i praksis. For å slå en stormester må man spille sitt absolutt beste. Det betyr at man må klare å konsentrere seg om selve partiet, og ikke tenke på at motstanderen er veldig god.

Det skjer utrolig ofte at spillere tar hensyn til hvem motstanderen er. Hvis de møter en god spiller, tenker de at motstanderen sikkert har tenkt på det som kan se lurt ut (og tenkt bedre enn de selv gjør). Det er med andre ord ikke noe vits i å prøve på det.

"Mitt råd til den som vil ha sportslig fremgang: Ta ikke hensyn til hvem motstanderen er, og ikke spekuler i hva han liker eller ikke liker."

Hvis de møter svakere spillere, tenker de at ”jeg spiller det trekket, for han ser sikkert ikke det beste svaret. Og selv om han gjør det, så tar jeg ham senere”. Eller de tenker at ”han liker ikke sluttspill, så han går sikkert ikke med på damebytte selv om det er det lureste”.

Mitt råd til den som vil ha sportslig fremgang: Ta ikke hensyn til hvem motstanderen er, og ikke spekuler i hva han liker eller ikke liker. Noen ganger kan man selvfølgelig tjene på å gjøre slik. (Jeg har selv vunnet mange partier raskt gjennom å spille trekk som ikke var de alle beste, men som inneholdt en felle.) Men i det lange løpet mener jeg helt klart at man tjener på å kun tenke på selve stillingen, og hva som objektivt sett er det beste trekket. Det er bare slik man får ut sitt fulle potensial.

TV2/Nettavisen har landets beste bedriftslag i sjakk. Les mer om det her.

Torstein Bae, diagram2 Politiken
Torstein Bae, diagram2 Politiken

Her er stillingen mot GM Michele Godena (2547) etter 9 - Lb4. Min motstander ville ikke ha en teoristilling i mottatt dronninggambit, men ville få mer ut av åpningen. Slik ville han ikke gjort hvis jeg hadde hatt 2500 i rating.

Han har med andre ord ikke forholdt seg objektivt til stillingen (og spilt det beste trekket), men tatt hensyn til hvem motstanderen er. 10. e4! Svart tenkte på sitt niende trekk i minst en halvtime.

Det hadde vært lett å konkludere med at han sikkert har regnet på 10. e4, og at trekket derfor ikke kan være godt (og at jeg burde spille noe annet).

En slik tankegang er den sikre veien til å tape. Realiteten er at 9 . Lb4 er et svakt trekk, mens bondeofferet 10. e4 er sterkt. 10 - Lxc3 Hvit truet 11.e5, så det er vanskelig å avslå offeret. 11. bxc3 Sxe4 12.La3! Svart må bytte av sin svartfeltsløper for å vinne bonden på e4. Nå er den hvite svartsfeltsløperen meget sterk, der den forhindrer kort rokade. 12 - Sdf6 Mitt poeng var at hvit etter 12 - Sxc3 har et overraskende trekk:

Torstein Bae, diagram3 Politiken
Torstein Bae, diagram3 Politiken

13.Lxe6!! Damen kan ikke slås – på 13 - Sxd1 følger 14.Lf5+ med snarlig matt. Svart må derfor spille 13 - fxe6 14.Txe6+ Kf7 15.De1 Sd5.

"Det så jeg ikke under partiet. Hadde jeg gjort det, ville jeg neppe være sjakkspaltist i Nettavisen"

Jeg så på denne stillingen under partiet, og konkluderte med at hvit hadde et farlig angrep. Junior 10 ”ser” nå 16.Te7+!! Sxe7 17.Sg5+ med vinnende angrep. (Det så jeg ikke under partiet. Hadde jeg gjort det, ville jeg neppe være sjakkspaltist i Nettavisen.) 13.Se5 c5 Svart vil gjerne bytte damer, en vanlig plan når man er under angrep. 14. dxc5 Dxd1 14 - Dc7 var kanskje bedre, men jeg har en meget lovende stilling etter for eksempel 15.c6. 15.Taxd1 Tc8 16.c6!

Dette hadde jeg planlagt før jeg spilte 13.Se5. Hvit får mer enn nok kompensasjon for bonden, med et drepende løperpar og svarts konge i sentrum. Svart har også store vanskeligheter med å få tårnet på h8 i spill. 16 - Lxc6 17.Sxc6 Txc6 18.c4! Bonden kan ikke slås på grunn av La4 med tårnvinst. 18 - Tc8 19.cxb5 axb5 20.Lb4!

Siden svart er så passiv, kan hvit rolig forbedre stillingen sin. 20 - Sc3 21.Td3 Sa4 22.Tg3 g6 Nå kan hvit vinne kvalitet med 23.Lxa4 bxa4 24.Lc3. Jeg så faktisk det, men hadde ikke lyst til å gi fra meg de flotte løperne. Dessuten hadde min motstander bare ett minutt igjen til trekk 40, så jeg hadde ikke lyst til å bytte av brikker. En slik tankegang er som sagt ikke god. Man bør spille de objektivt beste trekkene (med et lite unntak for tapte stillinger). 23.Tg5?! Heldigvis står hvit fortsatt veldig godt. 23 - Sc3 24.Te3 Sce4 25.Txb5 Tc1+ 26.Te1 Txe1+ 27.Lxe1 0–0 Svart fikk rokert, men nå er det likt materielt, og hvit har løperparet og en farlig fribonde. 28. f3 Sd6 29.Tb6 Sf5 30.Lb4 Tc8? 31.Txe6! Nå er det definitivt slutt. 31 - Tb8 32.Txf6 Txb4 33.Kf2 h5? 34.Txg6+ Kf8 35.Tf6 Sd4 36.Txf7+ Ke8 37.Tf4

Svart ga opp.

Etter disse to vinstene hadde jeg faktisk sjanse på GM-norm. Det glapp da jeg gjorde en tabbe i åpningen mot IM Holzke i niende runde, men den normen var uansett ikke særlig viktig for meg.

BLOGG:Her røk stormesternappet

Jeg er langt fra GM-styrke foreløpig – den dagen man er god nok, kommer også normene og tittelen. Denne gang ble det IM-tittel, og flere partier jeg vil huske med glede. Det er jeg meget godt fornøyd med!

Samtlige partier fra Politiken Cup kan spilles gjennom på hjemmesiden. Det gjelder også de to partiene over, som ble spilt i runde 3 og runde 6.

Send din hilsen eller kommentar til Torstein under:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere