RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik kunne vi vunnet

Sist oppdatert:
Nettavisens sjakkekspert spilte på Norges lag i OL. Her viser han hva de burde gjort.

Se kommenterte partglimt fra sjakk-OL nederst

DRESDEN/OSLO (Nettavisen): Sjakk-OL ble spilt fra 11. til 25. november. Nettavisens Leif Erlend Johannessen var med på det norske laget i Dresden i Tyskland.

Her er hans rapport:

Herrelaget i åpen klasse havnet på 21. plass av 146 lag, og ble med det beste nordiske nasjon. Likevel var det lov å håpe på mer, særlig etter den fantastiske starten.

Les også:Norge vant siste OL-kamp

Vi har plukket ut ni avgjørende øyeblikk, som viser hvordan Norge kunne sikret seg flere lagseire i de tette matchene og dermed avansert på resultatlista.

Etter seieren over Kina var det flere som pratet om en topp 10-plassering eller sågar medalje. Dette må nok tilskrives kontoen for jubelrus. For å prestere på et slikt nivå, må vi være forberedt på å spille mot lag som Armenia, Ukraina, Russland og Azerbadsjan i hver runde - og attpåtil score lagpoeng!

Vårt mål var hele tiden å havne foran forhåndsrangeringen. Som Rune Djurhuus skrev i Aftenposten, kan en argumentere for at 19. rangeringen var kunstig høy siden Magnus trekker ratingsnittet kraftig opp. For å havne på en plass mellom 10 og 20, var en derfor avhengig av at de andre spillerne på laget overpresterte.

FORUMET:Over 1000 innlegg under OL


Glade amatører
Dette skjedde også de første rundene, men til slutt normaliserte prestasjonene seg til en viss grad. En må også ha in mente at topplagene i OL stort sett består av profesjonelle stormestere, med en helt annen tilnærming til spillet enn Norge der brorparten av spillerne jo er glade amatører.

For så vidt gjelder de individuelle prestasjonene på laget, spilte både Kjetil, Magnus og Jon Ludvig som fryktløse vikinger gjennom hele turneringen. Jeg er sikker på at disse tre, særlig de to sistnevnte, vil gi norske fans mye å glede seg over også i fremtidige OL.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Min egen innsats var heller ingenting å skrive hjem om

Litt verre stod det til med den eldre garde i laget. Simen er en fryktelig sterk sjakkspiller, men også han er avhengig av de gode resultatene for å få selvtillit og tro på egne ferdigheter. Det begynte godt med tre remiser i overkant mot sterk motstand, men to tap på rad i 5. og 6. runde rystet ham nok en del.

Etter det spilte han kun to runder til, men han arbeidet hele tiden hardt i kulissene og var blant annet inspiratoren både til Kjetils åpningsvalg mot Bu i matchen mot Kina og til Magnus sin Stonewall mot Rowson i matchen mot Skottland.

Simen var skuffet, men vil sikkert komme sterkt tilbake. Han er allerede påmeldt til sommerens NM i Bergen der han kan vinne sin åttende kongepokal.

GÅ TIL NETTAVISENS SJAKKSIDE

Min egen innsats var heller ingenting å skrive hjem om. Kanskje hadde lagkaptein Roaul Abrahamsson rett når han underveis fremholdt at jeg spilte dårlig sjakk.

Personlig synes jeg at jeg hadde mange lovende partiopplegg, men hva hjelper det vel å spille seg frem til fire gevinststillinger når man ikke klarer å omsette fordelene?

Muligens må jeg etter hvert motvillig innse at jeg nå har en livssituasjon som vanskelig lar seg kombinere med representasjonsoppgaver på dette nivået, og at det er på tide å slippe til yngre krefter.

Under følger ni avgjørende øyeblikk fra Dresden som kunne ført oss høyere opp på resultatlista (lynkurs - slik leser du trekkene):

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere