RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik skal han slå Magnus Carlsen

(Foto: Bjørn Berg Johansen, www.sjakk.net)
Sist oppdatert:
Jon Ludvig Hammer vurderer motstanderne i Norway Chess.

SE:Alle partiene

FORUMET:Se hva andre mener

Det er klart for Norway Chess i Stavanger. Store deler av verdenseliten er på plass, men det er to mann alle snakker om:

Magnus Carlsen (22) og Vishy Anand (43).

De to møtes som kjent i VM-finalen i høst, på Anands hjemmebane i Chennai. Duellen i Stavanger kan bli den første og siste etter at Carlsen med et nødskrik vant retten til å utfordre den regjerende mesteren.

SJAKK.ORIGO.NO: «Tror aldri at jeg har opplevd at sjakkrusen river i kroppen på denne måten... Tjoho!»

Lynsjakk tirsdag
Selve turneringen begynner ønsdag, men allerede tirsdag møttes kamphanene i en uhøytidelig turnering i lynsjakk. Da ble det remis.

Begge sikret seg fordelen av å spille fem hvite partier.

Sent på kvelden ble det klart Carlsen like godt åpner med to hvite på rad, og allerede i runde 2, skal han være hvit mot - se hele oppsettet.

Jon Ludvig Hammer har fått et frikort til det lukkede selskap og får sin ilddåp mot verdenseliten. Han er «bare» nummer 197 i verden, men har slått Carlsen to ganger i hurtigsjakk.

Nå har journalistikk-studenten skumle planer:

- Jeg tror et langparti blir veldig mye verre. Magnus er så uforutsigbar, så for å slå ham handler det om å kontrollere egne nerver. Planen er å sove godt om natten, og ikke la seg skremme når han spiller noe uventet, sier Hammer til Nettavisen.

Han skal spille hvit mot Carlsen i runde 7:

- Jeg er avhengig av at han mister litt kontrollen. Målet er å spille mitt spill - uanfektet av at det er Magnus jeg spiller mot. Spiller jeg godt, så blir det kanskje remis (uavgjort). Spiller han i tillegg dårlig, kan jeg vinne, sier 22-åringen.

Han tipper likevel Carlsen som vinner i Stavanger - se tabelltipset nederst.

LES OGSÅ:Nå får han sjansen mot verdenseliten

Klassekamerater
De to er for øvrig gamle klassekamerater på sjakklinjen på Norges Toppidrettsgymnas.

Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen tror heller ikke at Hammer er sjanseløs:

- Det blir morsomt å følge Hammer i hans første turnering på dette nivået, og spesielt det helnorske oppgjøret ser jeg frem til. Sist vant faktisk Jon Ludvig, selv om det bare var hurtigsjakk. Så Magnus vil nok være helskjerpet denne gangen, sier han.

Her er dommen

Jon Ludvig Hammer har vurdert alle motstanderne for Nettavisen:

CARLSEN

Hva skal man si om Magnus? Han er god. Han er ikke uslåelig. Jeg har slått ham de to siste turneringspartiene vi har spilt - så han er nok veldig revansjesugen. Det blir et prestisjeoppgjør, men med Magnus som stor favoritt.

ARONIAN
Levon er veldig hyggelig å snakke med, men på brettet er han nådeløs. Uansett hvilken farge han har, kommer han til å gå hardt inn for seier mot meg. Det kan gi meg sjanser, men han er topp 3 i verden av en grunn.

RADJABOV
Radjabov hadde en forferdelig VM-kvalifisering der han endte sist. Han fortsatte med sin dårlige form i Grand Prix-turneringen i Sveits! I dette feltet kaster alle mann seg over de som viser svakhetstegn, og jeg kan ikke være noe unntak. Han er solid med hvit, men med Radjabov som svart kan jeg absolutt ta poeng.

KARJAKIN
Karjakin er samme årgang som meg og Magnus - det sterkeste årskullet sjakken har sett på mange år - ja, kanskje til og med det sterkeste kullet noensinne. Jeg har ikke inntrykk av at det er noe han er ekstremt god i - han er bare god på det meste. Sånne folk er farlige, for da har de også få svakheter. Blir tøff motstand.

ANAND
Anand er en av få i feltet jeg faktisk har spilt mot tidligere. Da gikk det bra synes jeg - bortsett fra at jeg ble straffet for unøyaktighetene mine og tapte. Hvis jeg skjerper meg har jeg tro på remis - men å slå verdensmesteren blir kanskje i tøffeste laget.

LES OGSÅ:- Hjemmebane er ingen fordel for meg
LES OGSÅ:- Det er veldig tøft for oss andre

TOPALOV
Bulgareren Topalov dominerte verdenseliten for en tid tilbake - men plutselig falt han tilbake, selv om han aldri forlot topp 10. Han er supergod i åpningene, og glad i kompliserte stillinger. Hvis jeg får geleidet spillet til stillinger der jeg trives kan dette være en god scoringskandidat.

NAKAMURA
Kompromissløs. Det er det eneste ordet man kan bruke til å beskrive amerikaneren Nakamura. Han går for strupen, men bommer han kan det gi gode kontringsmuligheter. Han er konge på internett og med raske betenkningstider, men med god tid på klokken skal jeg klare å straffe overoptimitisk og aggressivt spill.

SVIDLER
Peter Svidler er seks ganger russisk mester. Det sier sitt, for Russland er i en helt annen klasse når det er snakk om nasjonale mesterskap. Han er best når det gjelder - slik som i VM-kvalifiseringen Magnus vant nylig, der han kapret en delt tredjeplass. Men dette er ikke noe offisielt mesterskap - så da stiller kanskje den dødelige versjonen av Svidler, og han skal jeg ha sjanser mot.

WANG HAO
Kineserne holder på å bli en sjakksupermakt, og Wang Hao er deres beste spiller. Likefullt er han den lavest rangerte spilleren i feltet hvis man ser bort fra meg. Sånn sett er han min argeste konkurrent - og kanskje skal vi kjempe mot hverandre for å unngå sisteplassen. Da blir vårt innbyrdes parti ekstremt viktig.

HAMMERS TABELLTIPS:

1. Carlsen
2. Topalov
3. Aronian
4. Karjakin
5. Anand
6. Nakamura
7. Radjabov
8. Wang Hao
9. Svidler

Vi gjør oppmerksom på at han har valgt å utelate seg selv fra tabellen.

Hva tror du? Diskuter med 1300 andre på vår Facebook-side eller på sjakk.origo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere