*Nettavisen* Sport.

Sluttet som direktør, satset på 18-åring

Foto: (Foto: Privat)

- Han er et hundreårsbarn, sier Espen Agdestein.

14.01.12 21:44

Lørdag startet superturneringen Tata Steel i Nederland, med Magnus Carlsen som stor favoritt.

Han hadde et strålende 2011, og leder verdensrankingen klarere enn noensinne. Nå jakter han på Garry Kasparovs ratingrekord.

LES OGSÅ:Nå jager han tidenes rekord

Altmuligmann
I kulissene styrer manager Espen Agdestein det meste. Han forhandler med turneringsarrangører og håndterer sponsorer og presse, som da Carlsen hadde 60 Minutes på slep før jul.

Agdestein stiller også opp når 21-åringen vil spille squash, golf eller trene på andre måter.

Treg start
Det var ingen selvfølge at det skulle bli slik. For tre år siden var det faren Henrik Carlsen som styrte butikken. Agdestein ble hentet inn for å skaffe sponsorer. Store sponsorer i millionklassen.

Det begynte tregt. I boken «Smarte trekk» forteller Hallgeir Opedal (les anmeldelsen) om en samtale etter et halvt år der Henrik Carlsen nærmest unnskylder seg overfor Agdestein fordi han har sagt opp jobben.

Men Espen Agdestein var aldri i tvil.

- Han var nettopp fylt 18 år, nummer 4 på rankingen og i ferd med å innlede samarbeid med Kasparov da jeg sa opp. Man trengte ikke å være Einstein for å forstå at det her var snakk om en spennende fremtid. Å få anledning å følge utviklingen tett, samt også å kunne bidra er veldig spesielt. Det er tross alt (sjakk) historie som skrives hele veien, sier han til Nettavisen.

Direktør i Hjemmet Mortensen
Så løsnet det. Magnus Carlsen fosset frem, og et stunt med Kasparov i 2009 fikk stor medieoppmerksomhet i Norge. Plutselig ville flere selskaper være med på leken.

Espen Agdestein - i dag 46 år - hadde gjort det rette trekket.

Det var en risikabel plan å si opp jobben. Agdestein var direktør og medlem i ledergruppen i Hjemmet Mortensen. Han hadde totalansvaret for konsernets digitale virksomhet.

LES:Nettsjef slutter i Hjemmet Mortensen

Plutselig sluttet han - for å skaffe Magnus Carlsen sponsorer. Eneste sikkerhetsnett var en sluttpakke.

- Nei, det var ikke rare greiene. Jeg tjente imidlertid en del på salget av Art of Taste og hadde råd til en periode med lav lønn, sier han.

Han fikk med seg følgende attest fra administrerende direktør Anne Britt Berentsen i Hjemmet Mortensen:

- Espen Agdestein har gjort en kjempe-jobb for HM. Han har stått i spissen for å samle enkeltstående nettsteder til en slagkraftig digital satsning, og med det vært med på å gjøre HM flermedial, sa hun.

Selv sier han at vurderte riskoen som lav.

- Jeg har aldri vært spesielt redd for å ta noen sjanser. Det må til om man skal oppnå store gevinster. Jeg vurderte dessuten risikoen som ganske liten. For det første hadde jeg stor tro på at det skulle gå bra, og for det andre vurderte jeg det dithen at det nok skulle være mulig å få en ny spennende jobb om det ikke fungerte, sier han.

Mer fra Nettavisen Sjakk:

Den eneste som slo Magnus Carlsen

Nå teller dette norgesmesterskapet

Her sovner verdenseneren

Hundreårsbarnet
Allerede for tre år siden beskrev han Magnus Carlsen som et «hundreårsbarn».

- Var det derfor du sa opp jobben? Fordi du så at det kom til å gå som det har gjort?

- Ja, det går nok mer enn 100 år til Norge har en annen på toppen av verdensrankingen. Det er neppe tvil om at han er unik, også i internasjonal målestokk. Hvem kan du sammenligne han med? sier Agdestein.

Følger partiene live
Henrik Carlsen har for øvrig et par fingre med i spillet fortsatt. Han er på plass under hele Tata Steel, som varer i over to uker.

Espen Agdestein skal følge de tre siste rundene og avslutningsseremonien live.

Så er det bare for han og alle andre å feste setebeltet og gjør seg klar til årets første superturnering. Blir det norsk seier - igjen?

FÅ SISTE SJAKKNYTT:Bli tilhenger på Facebook

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.