RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Revansjelysten Carlsen tok gullet: - Han er nådeløs


STERK ÅPNING: Magnus Carlsen spilte sterkt i starten av den avsluttende dagen av VM i lynsjakk.
STERK ÅPNING: Magnus Carlsen spilte sterkt i starten av den avsluttende dagen av VM i lynsjakk. Foto: Anastasia Karlovich / Fide (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Magnus Carlsen var suveren på andre dag av VM i lynsjakk.

Magnus Carlsen stod med sju poeng etter dag én av VM i lynsjakk. Det var to poeng bak ledende Sergej Karjakin og halvannet poeng bak den sterke franskmannen Maxime Vachier Lagrave.

Lørdag slo Carlsen virkelig godt fra seg, og tok ni av ti mulige poeng.

Det var det ingen som var i nærheten av å matche. Nordmannen tok revansje etter noen nedturer tidligere i sjakk-VM i Riyadh i Saudi-Arabia, og sikret seg VM-gullet i lynsjakk allerede i nest siste runde, to poeng foran Karjakin.

- Han er i absolutt toppform i dag, mener Torstein Bae, NRKs sjakkekspert.

- Magnus er nådeløs, la han til da verdensmestertittelen var i boks.

- Sliten

Selv er den nybakte lynsjakk-verdensmesteren behersket når han møter NRK etter å ha sikret seg gullet.

- Jeg er litt sliten. Jeg har brukt mye energi i dag, men det føles utrolig bra, sier 27-åringen.

Han vet ikke helt hvorfor lørdagens spill var så mye bedre enn på fredag.

Fredagen ble en kontroversiell dag i VM:

- Jeg fikk en mye bedre start i dag, det hjalp. Med en gang jeg fikk flyten i gang, ble det lettere å spille. I motsetning til i går, da det hakket litt, sier Carlsen.

- Jeg møtte også veldig mye bedre motstand i dag enn i går. Likevel gikk det så mye bedre. Det er ikke alltid logisk.

Snakket om visumproblemene

Carlsen mener at visumproblemene som har preget mesterskapet i det konservative Saudi-Arabia, der deltakere fra land som Israel, Irak og Iran er blitt nektet visum, må løses før mesterskapet arrangeres på samme sted neste år.

- Slik kan det ikke fortsette, sier Carlsen.

BLOGG: - Uhørt at ikke alle får delta

- Hadde ikke drømt om dette

Pappa Henrik Carlsen er naturlig nok smørblid da han møtte NRK etter at gullet var i boks.

- Jeg prøver å ta frem pokerfjeset, men jeg må nok smile nå. Etter den relativt - til Magnus å være - svake starten i går, har han virkelig snudd det rundt og spilt helt fantastisk i dag, sier Carlsen senior til statskanalen.

- Å vinne en runde før slutt... jeg pleier noen ganger å være litt optimist, men dette hadde jeg ikke drømt om, legger han til.

- Coca-Cola er hemmeligheten

På spørsmål om hva Carlsen gjorde riktig gjennom lørdagen, der han har spilt fullstendig suverent, kommer faren med et litt overraskende svar.

- Han har drukket litt Coca-Cola underveis. Det gjorde han ikke i går, da hadde han ikke lyst på. Og da spillet begynte å gli, dro han med seg den gode følelsen, sier faren.

Selv forsvant Carlsen rett opp på VIP-rommet da seieren var i boks.

- Jeg tror han skulle se på noen fotballoppdateringer, jeg, smiler faren.

- Forbløffende

I det første partiet tok nordmannen kommandoen fra start, og hadde full kontroll gjennom hele partiet. I det andre partiet spilte også nordmannen solid. Etter en jevn åpning med mange avbytter, tok nordmannen stadig mer kontroll over partiet, og til slutt måtte inderen gi tapt.

Det tredje partiet så ut til å gå mot remis, men med liten tid på klokken gjorde Mamedijarov en stor bukk, og Carlsen kunne vinne motstanderens dronning. Dermed kunne Carlsen innkassere lørdagens tredje strake seier.

- Fra en spiller på dette nivået, er dette en forbløffende tabbe, konkluderte Torstein Bae i NRKs sending.

Møtte rivalene

I det fjerde partiet mot Karjakin regelrett knuste Carlsen sin russiske motstander. Allerede fra start fikk Carlsen et overtak. Han storspilte gjennom hele partiet, og russeren hadde ikke en sjanse.

- Han feier Karjakin av brettet her, mente Bae.

Det femte partiet ble den første skikkelige utfordringen for Carlsen. Franske Vachier Lagrave spilte godt, og partiet endte med mange avbytter, som igjen sørget for at spillerne ble enige om remis.

Storspilte

Også Tigran Petrosjan hadde fire seirer og én remis etter fem partier lørdag. I det sjette partiet møttes Petrosjan og Carlsen, og nordmannen spilte sterkt. Den armenske motstanderen ofret en offiser for å gå på bondejakt, men endte i stedet opp med å havne noe bakpå. Carlsen holdt trykket oppe, og hadde også mye mer tid på klokka enn sin motstander. Til slutt gikk det som det måtte gå, og Carlsen sikret nok en seier.

Ding Liren var også inne i god flyt da han skulle møte den norske sjakkmesteren i lørdagens sjuende parti. Og den fremadstormende kineseren satt nordmannen virkelig på prøve. Carlsen klarte å ro av stormen, og snudde til slutt partiet til en overraskende og sterk seier. Også i parti nummer åtte for dagen, det 19. totalt i mesterskapet, ble det norsk seier. Vladislav Artemjev ble for svak, og Carlsen hadde grepet om VM-gullet.

Tung dag for Christiansen

I niende match var ukrainske Anton Korobov motstander, og med to bønder mer var Carlsen i det umulige hjørnet. Ukraineren ga seg, samtidig som Sergej Karjakin måtte gi tapt i sitt parti. Dermed var seieren et faktum for Magnus Carlsen.

I siste parti ble Carlsen enig om remis med armeneren Levon Aronian tidlig i spillet.

19-åringen Johan-Sebastian Christiansen hadde en strålende sjakkdag fredag, og var à poeng med Carlsen før lørdagens ti siste partier. Lørdag gikk det tyngre for Christiansen, som havnet et stykke ned på sammenlagtlisten.

Har du sett denne?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere