*Nettavisen* Sport.

Stjernesmell for nettpokeren

Pokerselskapene taper ufattelig mange milliarder kroner på det amerikanske vedtaket om å forby gambling på Internett.

03.10.06 15:54

Den amerikanske kongressen vedtok fredag å forby all gambling på Internett. Hensikten med «Unlawful Gambling Act» er å stanse den enorme pengestrømmen fra USA til utenlandske spillselskap. Amerikanere står for over halvparten av all omsetning innen nettpoker.

Som en konsekvens av den nye loven, vil PartyGaming, som står bak PartyPoker, nå nekte alle amerikanere å spille om penger. Enkelte selskap har allerede gjort det samme, og resten følger nok etter straks loven trer i kraft.

- Betydelig tilbakeslag
PartyGaming Plc er det største børsnoterte nettspillselskapet i verden, og tjente 510 millioner dollar på sine amerikanske kunder bare i første halvdel av 2006. I norske kroner er det 3,3 milliarder! Og det er bare ett selskaps fortjeneste på et halvt år.

«Etter omfattende juridisk rådgivning, har styret i PartyGaming Plc konkludert med at den nye lovgivningen gjør det praktisk umulig å tilby amerikanske innbyggere tilgang til pengespillene våre,» opplyser selskapet i en pressemelding.

Innbyggere i USA får dermed bare spille med lekepenger på PartyPoker når loven trer i kraft.

- Denne utviklingen er et betydelig tilbakeslag for vårt selskap, våre aksjeeiere, våre spillere og vår industri, sier administrerende direktør Mitch Garber i PartyGaming.

Ingen konkursfare
PartyGaming Plc er nok likevel ikke i fare for å gå konkurs med det første. Selskapet tjente 150 millioner dollar på ikke-amerikanske kunder i første halvdel av 2006.

Det andre dominerende selskapet på markedet, PokerStars, har foreløpig ikke sendt ut noen pressemelding. Ifølge Michael Holmberg, selskapets markedssjef i Norden, jobber selskapets advokater med å analysere loven og konsekvensene av kongressens vedtak.

Loven blir trolig underskrevet av president George W. Bush i løpet av et par uker, men det vil ta 270 dager før myndighetene er i stand til å iverksette den i praksis.

Rammer det Norge?
Norske kunder blir ikke rammet av det nye amerikanske vedtaket med mindre man er bosatt i USA. Den mest merkbare effekten er at det blir færre spillere å konkurrere mot.

Det foreligger ingen lignende lovforslag i Norge per dags dato. Kulturminister Trond Giske uttalte i fjor høst at det ikke var noen prioritert oppgave for ham å hindre nordmenn i å spille poker på Internett mot spillere fra andre steder i verden.

Det norske oljefondet hadde ved forrige årsskifte 0,2 prosent av aksjene i PartyGaming. Disse aksjene stupte 61 prosent på børsen i London mandag formiddag. Det er usikkert om Statens Pensjonsfond fremdeles har investeringer i PartyGaming. Norges Bank offentliggjør bare denne type informasjon ved hvert årsskifte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag