Utrolig situasjon da Carlsen vant lynsjakk-VM

SAVNET: Magnus Carlsens motstander kom alt for seint til det 20. partiet.

SAVNET: Magnus Carlsens motstander kom alt for seint til det 20. partiet. Foto: Skjermdump NRK

Magnus Carlsen hylles for god sportsånd.

30.12.18 16:01

Magnus Carlsen er verdensmester i lynsjakk 2018.

Det er klart etter at han seier i siste parti mot Anton Korobov. Carlsen endte opp med 17 poeng på de 21 partiene.

Polske Jan-Krzysztof Duda tok sølvet i VM.

- Skandale

I det nest siste partiet ble det en merkelig sekvens, hvor Carlsens motstander, Jan Nepomnjatsjij ikke dukket opp i tide til start.

En oppgitt Carlsen måtte se dommeren sette igang klokken, selv om nordmannen selv ønsket å vente på Nepomnjatsjij før han satt igang partiet. Russeren var ikke på plass før klokken viste 1.13 minutter igjen på tiden,

- Det er jo en liten skandale av russeren da, kommenterte NRKs ekspert Torstein Bae like før Nepomnjatsjij kom til bordet.

Carlsen godtok en tidlig remis, og lot Nepomnjatsjij få med seg en remis uten å tape noe på at han kom for seint til sjakkbrettet. Nordmannen hadde sikret lynsjakk-tittelen allerede ett parti før slutt med seier mot Nepomnjatsjij.

- Det er en vanskelig situasjon psykologisk. Jeg taklet den ikke veldig bra. Jeg var egentlig glad da han tilbydde remis. Jeg ba dommeren om ikke å starte klokken. Jeg hadde ikke lyst til å vinne på den måten. Det kan ikke komme noe godt ut av det. Hvis jeg vinner har det en bismak. Hvis jeg taper så er det veldig pinlig. Det minste av de to ondene er at jeg tar en kort remis, for jeg har ikke lyst til å sitte der og spille med to minutter ekstra. Det synes jeg ikke er sånn det skal være, sier Carlsen til NRK om situasjonen.

NRK kan i etterkant bekrefte at Nepomnjatsjij hadde glemt tiden etter å ha hengt inne i presserommet før partiet mot Carlsen.

Nordmannen, på sin side, blir hyllet i NRKs studio for å ha godtatt å ta en tidlig remis. Dette anses som svært god sportsånd, noe som blir høyt verdsatt i sjakksporten.

Suveren Carlsen

Carlsen har vært suveren gjennom de to siste dagene med lynsjakk. Han festet tidlig grepet i turneringen, og på den siste dagen var det ingen som maktet å følge nordmannens tempo og presisjon.

Nordmannen endte opp på 17 poeng, og tapte ikke et eneste parti i løpet av lynsjakk-mesterskapet.

Dermed ble Carlsen verdensmester i lynsjakk for fjerde gang. Han er også regjerende mester i langsjakk, mens han måtte se seg slått i romjulens hurtigsjakkturnering.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.