RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vant du en sjakkcomputer?

(Foto: Torstein Bae, Sjakkhuset.no)
Rekordmange svar på romjulsnøttene - her er vinnerne.

Leif Erlend Johannessen disket som vanlig opp med romjulsnøtter på Nettavisens sjakkside.

Vi fikk inn rekordmange løsningsforslag - over 50. Kun tre personer hadde alt rett. Etter trekning ble rekkefølgen slik:

1. premie: Jarle Bjeglerud, som får Houdini 2 PRO Aquarium (verdi 625 kr)
2. premie: Kenneth Einarsen (Quality Chess Puzzle Book)
3. premie: Anders Rundgren (Quality Chess Puzzle Book)

Disse tre vant til sammen premier for 1000 kroner, er levert av Sjakkhuset.no:

HER ER DE TI SPØRSMÅLENE - MED SVAR:


1. Hvor mange norgesmesterskap har Berge Østenstad?

SVAR: Østenstad ble tidenes mestvinnende med åtte NM-titler da han nedkjempet Frode Elsness i stikkampen om kongepokalen.

LES OGSÅ:Så trøtt at han glemte kongepokalen

2. I forbindelse med en reportasje for 60 minutes, spilte Magnus Carlsen tidligere i høst blindesimultan mot 10 spillere i Oslo Schakselskaps lokaler. Han tapte kun ett parti. Hvem var det som klarte å overliste verdenseneren?

SVAR: Den eneste som klarte å overliste Magnus Carlsen under blindesimultanen, var ringreven Viggo Guddahl, juniornorgesmester fra 1973.

3. For de fremmøtte i Bogstadveien 30 var Magnus sin prestasjon særdeles imponerende. Likevel er 10 spillere langt ifra rekord. Hvem er innehaver av verdensrekorden i blindesimultan og hva lyder rekorden på?

SVAR: Denne oppgaven var den som voldte mest besvær for folk. Mange foreslo Miguel Najdorf (45 motstandere i 1947) eller Janos Flesch (52 motstandere i 1960), men ingen av disse "rekordene" er blitt anerkjent av Guinness Rekordbok. I Najdorfs tilfelle hadde han tilgang til noteringsskjemaene underveis, mens flere av Flesch sine motstandere umotivert ga opp partiet etter få trekk. Istedenfor satt den forholdsvis ukjente tyskeren FM Marc Lang ny ubestridt verdensrekord da han i november 2011 spilte mot 46 motstandere samtidig i en forestilling som varte i 21 timer. Valget av antall motstandere tyder på at Lang selv faktisk anerkjente Najdorfs tidligere rekord

4. Hva er populærnavnet på åpningstrekket 1.b4?

SVAR: Det svaret vi ville frem til her var Orangutang, etter Tartakowers kjærlighetshistorie med orangutangen Susan under New York-turneringen i 1924, men under tvil ble også de prosaiske Sokolsky eller Polsk åpning akseptert.

5. Hvilken tidligere verdensmester i sjakk ble nylig valgt inn i Dumaen for Putins parti Det forente Russland?

SVAR: Sikkert til erkerival og opposisjonsleder Kasparovs store ergrelse, ble Karpov valgt inn i Dumaen for Putins Det forente Russland ifjor høst.

6. På hvilken videregående skole er Simen Agdestein lærer?

SVAR: Simen Agdestein har for tiden permisjon fra NTG, og underviser istedenfor på Valler videregående skole i Asker.

7. Mange regner ham som den sterkeste spilleren som aldri ble verdensmester. Han var en utpreget romantiker med forkjærlighet for kongegambit, noe som fikk Botvinnik til å rynke på nesa.

Han besøkte Norge en rekke ganger og har forfattet flere bøker som regnes som klassikere i sjakklitteraturen. Hvem tenker vi på?

SVAR: Her var det mange som foreslo Korchnoi, men hans bøker kan vel ennå ikke regnes for klassikere og dessuten har Viktor den grusomme særdeles lite til overs for Kongegambit, iallfall fra den hvite siden! Istedenfor skulle vi frem til David Bronstein som kom snublende nær VM-tittelen da han spilte uavgjort 12-12 mot Botvinnik i 1951, i en match han egentlig dominerte. Senere er det spekulert i om Bronstein fikk instruks fra sovjetiske myndigheter om ikke å vinne matchen, noe Bronstein i sine siste leveår gikk langt i å bekrefte da han uttalte at om ikke det dreide seg om en ren instruks, så var det iallfall et "sterkt psykologisk press".

8. Hvilken eks-verdensmester tillegges gjerne sitatet: "There are two types of sacrifices; correct ones and mine."

SVAR: Dette er selvfølgelig trollmannen fra Riga, Mikhail Tal.

9. SK 1911 fyller 100 år i 2011. Klubben har bare vunnet Norgesmesterskapet for lag én gang. Hvilket år?

SVAR: SK 1911 vant NM for klubblag i 1936.

10. Hjelpematt i to trekk. Partene må samarbeide om å sette svart matt så raskt som mulig. Svart begynner og hvit setter sjakk matt i to trekk...

SVAR: Her oppstod en pussig situasjon da kollega Valaker helt uventet først plasserte en sort løper på d6 istedenfor en bonde. De som rakk å sende inn løsningsforslag før feilen ble korrigert, fant en overraskende hjelpematt: 0...Lf8 (eller et annet ventetrekk med løperen) 1.Dxd4+! Kxd4 2.Lc3# Slik oppgaven egentlig så ut, har ikke sort noen slike ventetrekk og må derfor spinne sitt eget mattnett: 0...Txa5 1.Dc8 Kd5 2.Df5# Begge løsninger ble selvfølgelig akseptert her.


Nettavisen Sjakk on Facebook

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere