*Nettavisen* Sport.

Vant Nordisk mot alle odds

De var rangert sist, men Korsvolls sjakklag feide all motstand av brettet.

18.09.08 10:03

Tvillingene Henning (12) og Torgeir Kjøita (12), Johannes Høva Bøhler (12), Ådne Madsen (13) og Markus Teigset (11) fra Korsvoll barneskole dro på til Åland i Finland i helgen.

"Jeg drømte om gull"

Lagleder Johs. Kjeken

Etter tre dager spilling sto Oslo-guttene igjen som vinnere. Det har ikke skjedd siden Kronstad fra Bergen vant for 13 år siden.

- Jeg regnet med at de skulle være i medaljekampen. Men jeg drømte om gull, sier lagets trener og reiseleder, Johs. Kjeken til Nettavisen.

På papiret virket det som en fjern drøm. Korsvoll er norgesmestre, men var rangert som nummer 6 og sist i Nordisk – bak både Sverige, Island, Danmark og to lag fra Finland.

Men de viste liten respekt for de andre nasjonale mestrene. Og da de knuste Island 4-0 i tredje runde, lå plutselig veien til gullet vid åpen.

Se bilder fra turneringen

83 år gammel ildsjel
Seieren må ha smakt ekstra godt for Finn Møller (83), som har drevet sjakkopplæring på Korsvoll i godt over 40 år helt fra skolen var ny på 60-tallet.

Johs. Kjeken har også jobbet mange år i skolens talenter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Reserven Markus Teigset forklarte tirsdag NRK Østlandssendingen hvordan lagsjakk foregår.

- Det er sånn at vi har fire sjakkbrett. Det sitter fire på rekke, så spiller vi disse partiene, forteller Markus som først kom til Åland sent lørdag og ikke fikk spilt noen kamper, men som likevel fikk gullmedalje.

Hver enkeltseier gir 1 poeng, remis gir et halvt. Spillerne plasseres fra bord 1 til 4 etter antatt spillestyrke, og til slutt telles poengene sammen. 2,5 poeng er nok til lagseier.

Her er vårt populære sjakkforum

Reprise?
Korsvoll har lange tradisjoner innenfor barnesjakk, og det var fjerde året på rad at skolen deltok i Nordisk. Men de har aldri blitt bedre enn nummer 2 tidligere.

- Hvorfor vant akkurat dette laget?

- Det er det jevneste laget vi har hatt. Vi tok mye poeng på de nederste bordene og sto imot på de øverste, der de møtte knallhard motstand. Det er viktig å ta en del poeng på sistebord. Der er det mange lag svake. Alle har en god spiller, mange har to, men få er gode på alle bord, sier Johs. Kjeken.

Siste fra Nettavisen.no/sjakk:


- Sjakk-babe ble verdensmester

- 18 år og snart stormester

- Magnus vant 568.000 kr

Ved siden av Kronstad er Korsvoll det eneste norske laget som har vunnet Nordisk for barneskolelag siden starten i 1990. Fra før den (fra 1964) var det et grunnskolemesterskap som Narvik, Oppsal, Skøyenåsen og Risenga har vunnet.

Korsvoll kan gjenta bedriften neste år. Fire av fem på laget kan fortsatt være med da.

PS! Korsvolls beste spiller Henning Kjøita skal nå videre og spille VM i Vietnam i oktober. Her forsvarer han de norske fargene i U12-klassen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.