*Nettavisen* Sport.

Verdensmesteren vakler

Foto: (Foto: moscow2012.fide.com)

- Tydelig at han er helt ute av form, sier Nettavisens ekspert.

24.05.12 18:24

SE:Gelfand - Anand remis

VIDEO:Med livekommentarer

FORUMET:35 kommentarer

Årets VM-finale i sjakk har allerede skrevet historie da Vishy Anand utnyttet en kjempetabbe i parti 7 og vant i rekordraske 17 trekk.

Nå går det mot omspill før første gang. Det står 5-5 i The State Tretyakov Gallery i Moskva. Ender det 6-6, er det duket for hurtig- og eventuelt lynsjakk.

VM-kampen mellom Garry Kasparov og Anatolij Karpov i 1984 er den eneste som ikke er avgjort etter de ordinære langpartiene. Den ble avbrutt - angivelig på grunn av spillernes helse. Mange mente at sjakkpresident Florencio Campomanes grep inn for redde Karpov, som virket utslitt etter mange måneders spilling.

Året etter var Kasparov klart sterkest, og ble verdensmester som 22-åring. Rekorden står fortsatt, og heller ikke Magnus Carlsen (21) vil rekke å slå den.

Alle VM-finalene Anand har vunnet, har han avgjort i langpartiene. I 2000 slo han Aleksej Shirov 3,5 - 0,5, så vant han greit 6,5 - 4,5 mot Vladimir Kramnik i 2008, mens det ble jevnere mot Veselin Topalov i 2010. Der avgjorde inderen helt på slutten, med sifrene 6,5 - 5,5.

Denne gangen har 42-åringen ikke imponert noen. Han var heller overbevisende i forkant av matchen.

Torsdag klarte han ikke å true Boris Gelfand med hvit, og partiet ble remis etter bare 25 trekk. Se partiet her.

- Det er nå tydelig at Anand er helt ute av form. Kasparov sa noe slikt som at han mangler gnisten i øynene. Man ser på pressekonferansene at han virker uengasjert, sier Nettavisens sjakkekspert Leif Erlend Johannessen.

«Gelfand fryder seg»
Utfordreren, den ett år eldre Boris Gelfand (43), opplever karrierens høydepunkt. Han er kun rangert som nummer 20 i verden, og bare det å komme til VM-finalen er en enorm opptur.

Gelfand har vært i den ypperste verdenseliten i 20 år, men har alltid ligget et lite hestehode bak de aller beste.

- Han ser ut som han fryder seg i sentrum av begivenhetene. Med dette i bakhodet er matchen helt åpen to runder før slutt. Gelfand har sitt livs sjanse, han vet det og det ser ikke ut til å plage ham. Jeg tør ikke å spå utfallet lenger, sier Johannessen.

Fryktelig dårlig
Han mener at Anand gjorde et fryktelig dårlig trekk i det niende partiet onsdag, da han slo en hest i det 15. trekket - se partiet.

- Det var en generaltabbe i en stilling som Anand har spilt i 20 år og kjenner som sin egen bukselomme. Det viser at mesteren ikke er seg selv. Jeg synes også at han spiller tregt og omstendig, mens varemerket hans alltid har vært hurtigheten, sier Nettavisens ekspert.

Garry Kasparov gikk også hardt ut sist helg. I et intervju med TWIC sa han at Anand har vært på nedtur siden 2008 og at inderen mangler motivasjon.

- Han vil vinne, og han vet at han er en bedre spiller, men det er ikke nok, mener Kasparov.

BLOGG:Sjakkfantomet analyserer spillerne

De seks partiene i Moskva var korte og udramatiske, og endte alle med remis. Så eksploderte det da utfordreren vant det sjuende - hans første seier mot Anand siden 1993!

Men «Tigeren fra Madras» slo tilbake direkte, og viste fortsatt at han har kampvilje da han forsvarte seg til remis i over fem timer onsdag.

FORUMET:«Vi får håpe de tråkker gassen i bånn herfra og inn. :)»

Klart for neste VM-runde
Midt under matchen har verdenssjakkforbundet FIDE sluppet nyheter om neste VM-runde. De to beste i FIDE Grand Prix vil kvalifisere seg til kandidatturneringen i 2014.

Flere av turneringene kolliderer med Magnus Carlsens turneringsprogram. Han er allerede kvalifisert, i likhet med ni andre toppspillere. I tillegg kommer sju som blir nominert av sponsoren AGON og en nominert av FIDE-presidenten.

Selv om Carlsen ikke deltar i Grand Prix-turneringene, vil han være kvalifisert i kraft av sin rating.

Så spørs det hvem som vil vente ved bordet om han spiller seg frem til VM-finalen - Gelfand eller Anand. Det blir avgjort senest 30. mai.

Les også:VM-finalen rett i dass
Les også:Skandale i VM-finalen

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag