RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vidunderbarnet som ble bråvoksen

(Foto: http://cup2009.fide.com)
Sist oppdatert:
Han skulle bli sjakk-konge. I stedet fant han en dronning...

Se kommentert parti nederst

Sergej Karjakin (19), tidligere Ukraina - nå Russland, ble verdens yngste stormester som tolvåring (!).

Han ble spådd en lysende fremtid på sjakkbrettet, dette er gutten som en gang uttalte at hans største frykt i livet var ikke å bli verdensmester i sjakk.

Etter å ha blitt slått ut i semifinalen i FIDEs verdenscupturnering i Khanty Mansyisk, kan VM-drømmen virke fjernere enn noen gang. Samtidig har den unge russeren oppdaget verdier utenfor sjakkbrettet. Nylig giftet han seg, og et rolig familieliv synes nå vel så viktig for Karjakin som å lykkes på de 64 felter (se hans utkårede her).

Kanskje kan stabilitet på hjemmefronten også få positivt utslag på prestasjonene på sjakkbrettet. I likhet med russere flest har Karjakin så langt ikke akkurat vært kjent for å si nei takk til et glass og en fest.

GÅ TIL NETTAVISEN SJAKK

Tolv år og sju måneder gammel var Karjakin da han erobret stormestertittelen i sjakk (noe som fortsatt er rekord). Den gangen ble han geniforklart og nevnt i samme ordelag som naturbegavelser som Morphy, Capablanca og Mir Sultan Khan.

At Karjakin skulle bli verdensmester i sjakk, hersket det liten tvil om. Senere gikk imidlertid utviklingen tråere. Det er allerede flere år siden han ble forbigått av en annen representant for den gylne 1990-årgangen: Magnus Carlsen. På Hans Arild Rundes liverating er Karjakin for tiden ”bare” på 20. plass i verden med 2720 ratingpoeng.

Mye taler imidlertid for at Karjakin ikke har lagt sine sjakklige ambisjoner på hylla riktig ennå. For ikke lenge siden tok Kasparovs mangeårige sekundant, stormester Yury Dokhoian, ham inn i varmen som sin personlige protesje. Ikke bare er Dokhoian en meget sterk sjakkspiller selv, han vet også hva som kreves av potensielle verdensmesterspirer.

«I likhet med russere flest har Karjakin så langt ikke akkurat vært kjent for å si nei takk til et glass og en fest. »

Bom stopp
I verdenscupturneringen i Khanty Mansyisk gikk det lenge på skinner for Karjakin. Han feide den ene sterke stormesteren etter den andre av brettet, tilsynelatende uten nevneverdige problemer. Men i semifinalen var det altså bom stopp, mot grand old man Gelfand.

Karjakin tapte begge partiene i mini-matchen. Dermed er Karjakin ute av VM-syklusen iallfall frem til 2011. Så gjenstår det å se om han en gang vil oppfylle barndomsdrømmen, barnestjernen som fikk andre perspektiver.

At Karjakin har sjakklige kvaliteter så det monner, viste han blant annet i åttendedelsfinalen mot en annen ung russer:

Lynkurs:slik leser du trekkene. Du kan også se partiene i eget vindu:

HTML EMBED

ETT KLIKK UNNA: Over 650 tilhengere

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");
Nettavisen Sjakk on Facebook

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere