*Nettavisen* Sport.

Sjakkens dårligste tapere

Foto: YouTube.com

Det er ikke kun Vishy Anand som sliter med å takle tap.

19.11.13 13:02

CHENNAI/OSLO (Nettavisen): Vishy Anands oppførsel på de to siste pressekonferansene under VM-finalen i sjakk har vakt oppmerksomhet i norsk og indisk presse.

Anand ligger under 2-4 etter to tap på rad, og var ikke spesielt lysten på å snakke med journalistene lørdag kveld.

- Jeg vet ikke hvorfor du ikke forstår engelsk, glefset Anand og gikk da NRKs Ole Rolfsrud ville ha svar på hva verdensmesteren mente med at han skulle gjøre sitt beste i fortsettelsen. Hadde ikke gjort sitt beste så langt?

Tema i indisk presse
Indiske journalister ikke vant til slike svar fra den ellers så dannede 43-åringen, og Times of India skriver søndag at «Anand mistet til og med besinnelsen» og at den «normalt så vennlige indiske mesteren hørtes virkelig ukjent ut».

Anand forlot også to pressekonferanser under Norway Chess i Sandnes tidligere i år da han ikke likte spørsmålene. Kilder Nettavisen har snakket med, sier at han virket presset og stresset den gangen. I Chennai har han knapt snakket med hjemlig presse i det hele tatt.

«Har noen fra Team Anand gir noen kommentarer eller intervjuer under finalen», spør den norske journalisten Tarjei Svensen på Twitter.

Ingen sjakkspillere liker å tape, men Anand kommer et stykke nede på listen.

- Ingen stormestre er normale
Viktor Kortschnoi, som også er kjent for å ha svindlet seg til en seier mot Magnus Carlsen, liker svært dårlig å tape mot jenter. Og det er blitt en del slike tap etter hvert.

«Dette er en den første og den absolutt siste gangen i ditt liv at du slår meg», klinket han til med da han fikk juling av Sofia Polgar i 2009.

Han hadde ikke lært noe da han møtte Anna Muzychuk senere:

«Tapte jeg på tid? En faaaantastisk prestasjon. Nei, jeg vil ikke skrive under på skjemaet», skal han ha sagt umiddelbart etterpå.

Kortschnoi er også kjent for sitatet «ingen stormestre er i sjakk er normale, det er forskjell på graden av galskap».

HTML EMBED

Mange unnskyldninger
Sofia Polgars storesøster Susan, som er livekommentator under VM-finalen, forteller i en dokumentar på National Geographic om hvordan det var å spille mot menn som liten jente i klubben hjemme i Budapest i 1973.

- Det var fullt av røyk og eldre menn. De trodde at min far på utkikk etter et parti, men i realiteten ville han at jeg skulle spille for å se hvordan jeg klarte meg mot medlemmene, sier hun.

De trodde at faren var gal, men de var ikke klare for hva som skulle skje, ifølge National Geograhpic. I en sekvens av dokumentaren, ser vi en mann som nekter å ta den lille jenten i hånden etter å ha tapt.

- Jeg spøkte med at jeg aldri har slått en frisk mann. En sa at han hadde sovet så dårlig. Den neste sa at han var syk. Den tredje at han hadde mageknip, sier Polgar.

Carlsen gikk
Heller ikke Magnus Carlsen liker å tape mot jenter. Han skapte overskrifter da han prøvde å gjøre om igjen et trekk mot Alexandra Kostenuik i lynsjakk-VM i 2009.

Carlsen, som til slutt vant turneringen og sitt hittil eneste VM-tittel, ga opp da Kosteniuk påpekte ulovlighetene. Nordmannen føk opp fra stolen og forlot brettet uten å håndhilse, slik vanlig kutyme i sjakk er.

HTML EMBED

Dette er likevel for småtteri å regne. Et nokså velkjent triks for å få utløp for litt av den aggresjonen som kan bygge seg opp når man taper i sjakk, er å forlate bordet uten å gi opp, for å tvinge motspilleren til å vente til tiden har gått ut før han eller hun kan innkassere seieren.

Selv storheten Garry Kasparov har gjort dette. I 2003 gikk han midt i et parti mot Teimour Radjabov fordi han innså at slaget var tapt, og tvang dermed Radjabov til å vente til tiden hadde gått ut før han kunne innkassere seieren.

Brando og Lenin
I 1915 skal en dårlig taper ha funnet fram pistolen og skutt mot en sjakkautomat, noe som drepte en skjult operatør som opererte «automaten», som vel ikke var så automatisk, likevel. New York Times omtalte i 1929 både denne episoden og en annen, hvor en annen automatoperatør ble truffet i skulderen da en forbannet herre tømte seksløperen i sjakkbrettet.

Det ryktes også at Marlon Brando alltid slo vekk alle brikkene de gangene han tapte, mens han sa «jeg kjeder meg». Vladimir Lenin var ikke det spor bedre. Ifølge boka «The Life of Lenin» fra 1964, pleide han å bli både sint og barnslig sutrete hver gang han tapte i sjakk.

Brando og Lenin ble blir som godgutter å regne sammenlignet med han som tapte for Walter Bjornson i 1950. Han dro like godt fram kniven og ga Bjornson et kutt på ti centimeter i overarmen etter at et parti sjakk ikke gikk slik han hadde sett for seg.

Men vent ... vi har verre historier!

Flere drap
I 1959 fikk et sjakkparti et fatalt utfall da to forskere duellerte på en forskningsstasjonen Vostok i Antarktis. Taperen ble så forbannet at han skal ha drept overmannen med en økt. Etter denne hendelsen ble det forbudt å spille sjakk i sovjetiske forskningsstasjoner, ifølge Chess.com.

Det endte også med dødsfall da en amerikansk seiler ved navn Michael George i 1960 angrep en tilskuer som hadde kritisert spillet hans i en bar i Greenwich Village i New York. George kuttet pulsåren til den kritiske tilskuere ved hjelp av en knust flaske. Ifølge New York Times ble han frikjent for forsettlig drap og dømt for uaktsomt drap i stedet.

I et fengsel i Las Vegas i Nevada, USA, kvalte Patrick McKenna sin cellekamerat Jack J. Nobles etter et sjakkparti førstnevnte tapte.

Det er imidlertid ikke bare på landjorden at sjakk kan vekke sterke reaksjoner. Ifølge Chess.com innførte Sovjetunionen på 80-tallet et forbud mot å spille sjakk på romferder etter at to romfarere havnet i et slagsmål på bare nevene etter et parti.

Dette er bare noen av mange eksempler. Hvis man skal trekke lærdom av dette, må det vel være at sjakk ikke passer for alle.

Kilder: Chess.com, New York Times, The Independent, YouTube, National Geographic

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.