RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjakkmesteren slutter

Foto: Reuters/Scanpix
Sist oppdatert:
Verdens beste sjakkspiller Garry Kasparov legger brikkene på hylla.

Kasparov har vært nummer en i sjakk de siste tjue 20 år. Nå er han åpenbart mett av suksess.

På en pressekonferanse i Spania onsdag kveld annonserte Garry Kasparov at han vil trekke seg tilbake fra profesjonell sjakk, melder nettstedet TWIC.

Kasparov avslutter karrieren med førsteplass i den prestisjetunge Linares-turneringen, men turneringen fikk ikke den avslutningen verdenseneren hadde håpet på.

Fikk stryk
Etter fantastisk spill av Kasparov underveis, fikk han stryk av Veselin Topalov i siste runde. Det betød at begge endte på åtte poeng, men Kasparov gikk hårfint foran fordi han vant flere spill med de svarte brikkene. Topalov ville imidlertid vunnet hvis arrangøren hadde fulgt normale regler.

Det var neppe slik verdens beste spiller gjennom flere år hadde tenkt seg sin sorti.

Kasparov ble født 13. april 1963 i Baku i Aserbadsjan. Sjakktalentet var tydelig allerede i ung alder. 22 år gammel ble han tidenes yngste verdensmester etter seier mot Anatolij Karpov, i en utmattelseskrig som varte i seks måneder.

En omkamp fant sted i november 1985 og da viste seg Kasparov seg som den klart beste.

Kasparov brøt med det internasjonale sjakkforbundet FIDE på 90-tallet, og er ikke lenger offsielt verdensmester.

De siste årene har han spilt flere matcher mot sterke sjakkprogrammer, og i 1997 gikk det galt mot IBMs monstermaskin Deep Blue. Det ble ansett som datamaskinens endelige triumf over mennesket, men i de siste årene har Kasparov og andre toppspillere spilt jevnt med de beste maskinene.

Kasparov har for øvrig sagt seg villig til å trene det norske supertalentet Magnus Carlsen fremover. 14-åringen fra Bærum reiser til Moskva neste måned for å trene med læremesteren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere