Sjefens nye yndling

Foto: (FOTO: GORM KALLESTAD/SCANPIX)

Han var poteten. Nå er Jan Gunnar Solli stabilisator og drivkraft i Per-Mathias Høgmos «nye» RBK.

23.04.06 12:41

LERKENDAL (TV 2 Nettavisen): 25-åringen fra Treungen levde en nomadetilværelse i Rosenborg. Ving den ene uka, back den neste, så en kamp på midtbanen og en svipptur innom benken – og så ving igjen.

Denne sesongen er utgangspunktet snudd på hodet. Når Per-Mathias Høgmo skal velge ut elleve mann til kamp, et sannsynligvis Jan Gunnar Sollis navn det første han skriver ned på papiret. Posisjonen er også udiskutabel. Solli spiller i midten av de tre på midten i 4-3-3-systemet.

I rommet mellom midtstopperne og indreløperne skal han både være defensiv ryddegutt og offensiv drivkraft. Kall det gjerne hjernen og stabilisatoren i RBK-laget.

Per-Mathias Høgmo mener Jan Gunnar Solli er perfekt for oppgaven – og snakker med et smil om munnen når han beskriver selve nøkkelen i RBK-maskineriet:

Ekstra dimensjon
- Jan Gunnar er ekstremt løpssterk, både hurtig og utholdende. Han slår gode pasninger, både kort og langt. Han er god til å løpe opp motstandere og en dyktig angrepsstarter, fastslår Høgmo.

Og:

- Han spiller med stadig mer autoritet og trygghet. Han har vokst hele veien siden jeg kom hit.

- Er Solli den stabilisatoren Rosenborg har savnet siden Bent Skammelsrud forsvant?

- Bent løste oppgaven på sin måte, Ørjan Berg gjør det på sin måte, og Jan Gunnar skal få gjøre det på sin. Men Jan Gunnar har i hvert fall minst én ekstra dimensjon, nemlig evnen til å løpe gjennom ledd med ball, sier Høgmo.

Lettere å forberede seg
Selv er Jan Gunnar Solli en beskjeden kar som nekter å legge for mye vekt på sin egen rolle i laget. De to første seriekampene har imidlertid vist at han har vokst. Ikke det at han har stått bak finessene som sprenger skalaen på spillerbørsene i norske medier. Likevel har han levert så det holder. Han har vært solid. Feilfri.

- Jeg er blitt tryggere, innrømmer Solli. Og byr på en relativt enkel forklaring:

- At jeg har fått spilt i samme rolle over tid gjør at det er lettere å prestere jevnt. Det blir mye lettere å forberede seg til kamp når man vet hvilken rolle man skal fylle, poengterer han.

Samtidig understreker Solli at han ikke er den eneste som har hevet seg. Det har vært et kollektivt løft i Rosenborg siden Per-Mathias Høgmos inntreden på Lerkendal i august i fjor.

Hver situasjon avgjørende
- Egentlig er det ikke så veldig mye som er blitt annerledes. Den største forskjellen er at vi er mye mer bevisst i forhold til alt vi gjør. Det hever kvaliteten. Per-Mathias har innarbeidet en holdning om at vi skal gå inn i alle situasjoner på banen som om de er matchavgjørende.

- Hvorfor hadde dere ikke den holdningen før?

- Det er et godt spørsmål. Men jeg har ikke noe godt svar. I hvert fall har det ført til at vi har unngått mange av de personlige feilene som gjorde at vi ofte fikk mål imot oss tidlig i kampene i fjor.

Søndag er det Vålerenga som skal få merke nyvunnen trøndersk selvtillit. Jan Gunnar Solli er opptatt av at Rosenborg må bevare ydmykheten.

- Selv om vi har hatt mer flyt enn Vålerenga i det siste, må vi ikke tro at det blir noen enkel kamp. Det blir garantert tøft og jevnt.

Pådriver på landslaget
For Solli blir det nok en mulighet til å overbevise Åge Hareide om at han er en mann å satse på sentralt på Norges midtbane når EM-kvalifiseringen starter til høsten. Akkurat det tenker han imidlertid lite på.

- Når jeg spiller på klubblaget, er det kun det som betyr noe. Men det er ingen tvil om at jeg har lyst til å være med på landslaget også – og helst i en framtredende rolle. Jeg har spilt over 25 landskamper, og da føler jeg et ansvar for å være en pådriver, fastslår han.

Sollis rolle i Rosenborgs 4-3-3-system er riktig nok ikke direkte overførbar til Åge Hareides vante 4-4-1-1-system. Men det mener Per-Mathias Høgmo er uvesentlig.

- Jan Gunnar kan like gjerne være en av to sentralt på midten, konstaterer RBK-treneren, som tror framgangen bare vil fortsette for lysluggen fra Grenland.

- Jeg tror jeg vil å ha mine ord i behold hvis jeg sier at dette blir Jan Gunnars beste sesong noensinne.

For gode keepere
- Hvor god kan han bli?

- Vel, jeg ser egentlig ingen begrensninger for det, sier Høgmo – fortsatt smilende.

Men én ting kan Solli definitivt bli bedre på: Å finne veien til nettmaskene. 25-åringen har ifølge ryktene et bra skuddbein – noe han sjelden har vist eksempler på i Tippeligaen.

- Jeg har vel egentlig et ganske bra skudd, ja. Problemet er at keeperne alltid er så gode når jeg skyter, gliser Jan Gunnar Solli.

Han kan jo håpe at Vålerenga-keeper Arni Gautur Arason er i et like gavmildt hjørne som da RBK gjestet Ullevaal i fjor høst¿

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag