Sjekk den ekstreme Drillo-forvandlingen

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

- Det er et generasjonsskifte som er i ferd med å gjennomføres her, sier Ola By Rise.

15.10.12 13:21

NIKOSIA (Nettavisen): Det norske A-landslaget spiller tirsdag den viktige kvalifiseringskampen mot Kypros på vei mot VM i Brasil.

Hvis man ser tilbake på forrige gang Norge møtte Kypros – i EM-kvaliken i 2010 – er det norske laget som skal spille tirsdagens kamp så godt som splitter nytt.

Hele ni faste spillere fra forrige kvalifisering er skiftet ut.

Stor forandring
Morten Gamst Pedersen, Jon Knudsen, Erik Huseklepp, John Carew, Kjetil Wæhler, Bjørn Helge Riise, Henning Hauger, Christian Grindheim og Tom Høgli er alle ute av troppen eller førsteelleveren siden den gang.

- Det er et generasjonsskifte som er i ferd med å gjennomføres her. Vi har en del unge spillere, og vi har en ung sentral midtbane med Håvard (Nordtveit), Ruben (Yttergård Jenssen) og Markus (Henriksen), så vi har ganske mye nytt og relativt ungt, sier landslagsassistent Ola By Rise til Nettavisen.

I troppen som er kalt inn til kampene mot Sveits og Kypros, finner man hele fem spillere som holder U21-alder.

- Ekstremt høyt tall
Håvard Nordtveit, Joshua King, Valon Berisha, Magnus Wolff Eikrem og Markus Henriksen kunne alle spilt for aldersbestemte landslag, men er vurdert gode nok til Norges tropp.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Toppfotballsjef Nils Johan Semb synes faktisk det blir litt i det meste laget.

- Det er et ekstremt høyt tall, egentlig litt for høyt. Se på Sveits, som har vært blant de beste på aldersbestemte landslag, de har med tre eller fire spillere (som holder U21-alder) i troppen sin. Egentlig skulle det vært flere å plukke fra 24 til 30 år, slik at de unge skulle få lov til å jobba enda litt hardere for å komme med her, sier Semb til Nettavisen.

- Jeg er langt mer optimistisk med tanke på det som skal skje om ett-to-tre år frem i tid, at det kan bli noe ut av den generasjonen som kommer der, fortsetter han.

- Gror godt i norsk fotball
Toppfotballsjefen har latt seg imponere av U21-landslaget, som til tider spilte strålende fotball i EM-kvaliken tidligere i år. Semb tror man kan komme til å se en spillestilsendring på A-landslagsnivå når den generasjonen vokser til og tar nye steg.

- Ja, det tror jeg. Den generasjonen har vokst opp med kunstgress og ballbinger, de har teknikken. Det er uansett helt avgjørende om de klarer å omsette de ferdighetene på det siste nivået. Det er nøkkelen, og det er det vanskeligste. Det er utrolig mange som går fort på ski, men å gå det halvminuttet fortere er verre. Da hadde de vært verdensmestere, men i stedet blir de nummer 40, illustrerer Semb.

Foto: Vegard Grøtt/Scanpix

Markus Henriksen (20) er blant de yngste i Norges landslagstropp. Han startet kampen mot Sveits, og kan fort bli en del av landslagsstammen i årene som kommer.

AZ Alkmaar-spilleren ser like lyst på fremtiden som Semb.

- Jeg synes det gror godt i norsk fotball, og aldersbestemte landslag begynner å bli bra, Det er mange gode, talentfulle spillere i Norge, og talentsatsingen har gått oppover. Det ser vi i Tippeligaen også, der norske lag kommer seg ut i Europa. Det tror jeg landslaget vil nyte godt av, sier Henriksen til Nettavisen.

- Spesielt samhold
Han skryter av samholdet og lagfølelsen som preger generasjonen hans, og håper at flere vil ta steget opp fra U21 til A-landslaget om ikke så lenge.

- Vi har et veldig spesielt samhold. Jeg og Joshua (King) spilte sammen på 92-landslaget, og 92-landslaget har et samhold jeg aldri har opplevd før. Det var veldig spesielt. Hvis du spør samtlige av dem som spiller på 92-landslaget, så er det noe spesielt i den gruppa der. Mange av dem spiller på U21-landslaget, så vi håper at vi kan bli samlet igjen (på A-landslaget), avslutter Henriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.