Så langt i år har Theo Bos spurtslått Mark Cavendish, Edvald Boasson Hagen, Matthew Goss og mange andre spurtere i ypperste verdensklasse. Med sine to etappeseirer i Tour of Oman har han startet sesongen strålende. Men hvem er egentlig Theo Bos?

Selv om det først er i årets Tour of Oman Theo Bos for alvor har markert seg på landeveien er han langt ifra et ukjent navn i sykkelmiljøet. Som banesyklist har han vunnet fem VM-gull. Alle gullmedaljene er hentet i øvelser som krever rå akselerasjon og en veldig høy toppfart. Han har med andre ord alltid vært kjent for å besitte store fartsressurser.

Brødre i verdenstoppen
Fart ligger utvilsomt i Bos familiens gener. I Nederland er sykkel og skøyter to store idretter, og Bos familien er i verdenstoppen i begge. Jan Bos, storebror til Theo, har en verdensmestertittel i sprint og to OL-sølv på 1000 meter på merittlista. Han har lenge vært en av verdens raskeste menn med skøyter på beina.

I tillegg til å være i verdenstoppen i hver sin idrett har brødrene også samarbeidet. For Jan Bos er slett ingen dårlig syklist. Faktisk er han så god at han er en av svært få utøvere som har deltatt i både sommer- og Vinter-OL. Under de olympiske sommerlekene i Athen i 2004 deltok brødrene på samme lag under lagsprinten. Det endte med en 6. plass.

Usportslig
I 2009 konverterte Theo Bos til landeveissykling. Han fikk kontrakt med Rabobanks utviklingslag og det var knyttet stor spenning til hva han kunne oppnå som landeveissyklist. Mange banesyklister bytter over til landeveissykling med stor suksess. Spørsmålet var om The Bos var sterk nok til å sitte med helt inn i finalen av landeveisritt, slik at han kunne fått brukt spurtstyrken sin. Det viste seg raskt at kjørestyrken var god nok til å mestre nivået.

Allikevel var det andre ting enn sportslig suksess som sørget for at Theo Bos stjal sykkeloverskrifter verden over. På den siste etappen i Tour of Turkey ble han sperret inne i spurten, tok tak i den venstre skulderen til Daryl Impey (som ledet rittet sammenlagt) og dro han over ende. Bildene gikk verden over og Bos ble en særdeles upopulær mann.

Han forsvarte seg med at han kun tok tak i Impey fordi sørafrikaneren var i ferd med å presse han inn i gjerdet. Denne episoden skjedde i april 2009, men det var ikke før i midten av august, fire måneder etter hendelsen, at UCI valgte å straffe han. Han ble utestengt fra alle sykkelritt i perioden 15. august til 14. september.

Fortsatt til gode å overbevise i store ritt
Perioden fra hendelsen skjedde til han ble utestengt brukte Bos til å imponere med god kjøring. Han vant et par mindre nederlandske endagsritt, før han i Olympia Tour vant tre individuelle etapper i tillegg til at han var en del av laget som vant lagtempoen. Blant rytterne han spurtslo var norske Alexander Kristoff.

Debutsesongen gikk så bra at Cervélo Test Team valgte å signere han før fjorårssesongen, til tross for hans usportslige image. Allerede fra første tråkk overbeviste han for laget som også hadde Thor Hushovd og Gabriel Rasch på lønningslista.

Sterk kjøring i Tour of Qatar (to fjerdeplasser) ble etterfulgt av seier i endagsrittet Clasica de Almeria. Her slo han Mark Cavendish i spurten. Han hadde bevist at han kunne hamle opp med de beste. Han fikk også prøve seg på sin første Grand Tour i fjor, da han kjørte Vuelta a Espana. Her fikk han noen opptrekk fra Thor Hushovd, men klarte ikke å bli bedre enn nummer 9 på noen etapper.

Det er litt typisk for landeveiskarrieren hans så langt. I mindre ritt hvor det ikke blir kjørt så hardt og det er litt mindre kamp om posisjonene har han levert strålende resultater, mens han har slitt langt mer i store ritt.

Spørsmålet er om han klarer å ta med seg den gode formen fra Tour of Oman inn i de store rittene og få med seg gode resultater der også. Han har brukt februar til å ta skalpen til de fleste av verdens beste spurtere. Nå gjenstår det bare å se om han klarer å gjenta bedriften når det gjelder som mest.