RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjekk disse Tour de France-endringene

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)
Sist oppdatert:
Tom Boonen frykter de nye poengreglene i touren.

Tour de France-arrangøren ASO har gjort endringer både på poeng- og klatrekonkurransen foran 2011-versjonen av rittet.

For klatrerne er det ikke lenger slik at den siste klatringen på hver etappe utløser doble klatrepoeng. Neste sommer vil det kun være doble poeng på toppavslutningene Luz Ardiden (12. etappe), Plateau de Beille (14. etappe), Galibier (18. etappe) og Alpe d’Huez (19. etappe).

Bakgrunnen for dette kan jo være å inspirere de aller beste klatrerne til å vise fram sine kunster på de råeste fjelletappene.

Endringer i fjellene
Det er kun seks ryttere som mottar poeng på toppen av første, andre og tredjekategorier. På toppen av fjerdekategorier er det kun den første rytteren som mottar poeng.

Anthony Charteau, som vant fjorårets klatrekonkurranse, tror han kommer til å profittere på det nye reglementet.

- Det er gode nyheter for meg. Jeg er ikke rask nok når det blir spurting om poengene. Det var årsaken til at Jérôme Pineau slo med på tredje- og fjerdekategoriene i år. Jeg må være sterk på de tøffeste klatringene. Det blir et tøft Tour de France, og jeg synes ruten ser veldig fin ut, sier Charteau til cyclingnews.com.

Spennende selv med tidlig brudd
Også sprinterne får nye spilleregler i 2011. Tour de France-direktøren Christian Prudhomme har bestemt seg for å kutte ned på de innlagte spurtene og heller øke poengfangsten totalt sett.

Man får heretter kun én innlagt sprint underveis. De første 15 rytterne mottar poeng, og det ligger hele 20 poeng og venter på førstemann.

Målet til arrangøren er selvsagt å involvere sprinterne selv om det allerede har gått et tidlig brudd på etappen.

- De 20 poengene man kan ta under den innlagte spurten, vil selvsagt forandre ting. Tidligere fikk man kun 6 poeng for sprinten, og dersom man tok tre av dem – ville man fortsatt kun være oppe i 18 totalt. Det er halvparten av det man får igjen for å vinne etappen, poengterer HTC-Columbia-direktør Alan Peiper.

40 poeng til etappevinneren
Og da er Peiper over på en annen endring i poengkonkurransen. Vinneren av flate etapper får 40 poeng neste sommer. Tidligere hadde slike triumfer kun blitt belønnet med 35 poeng.

Belgiske Tom Boonen tror spesielt den første endringen vil gjøre veien mot Champs Élysées enda tøffere for sprinterne.

- Konkurransen mellom sprinterne vil hardne til enda mer neste sesong, spår Boonen.

- Etter dette vil de flate etappene alltid inneholde to viktige spurter. De som prøver å vinne den grønne trøya, har ikke lenger bare den avsluttende sprinten å tenke på, men også den innlagte sprinten underveis. Det er nødt til å bli sånn når 15 ryttere har mulighet til å plukke opp viktige poeng, mener Boonen.

Hushovd: - Det forandrer mye
Neste års Tour de France vil dermed utløse nok et moment når det kommer til taktikkeri og lagarbeid.

For hvilke ryttere lar man nå slippe unna? Hvor langt unna skal bruddet slippes? Vil det være aktuelt å samarbeide med andre lag tidligere, dersom for eksempel Thor Hushovd skulle forsøke seg i et mellombrudd? Og hvor mange får slippe unna i brudd, før det får konsekvenser for spurten bak i hovedfeltet?

De svarene hadde selv ikke Hushovd da han snakket med pressen etter Tour de France-presentasjonen i Paris tirsdag. Han innrømmer at de nye endringene åpner for spennende scenarier.

- Det forandrer mye. Den store forskjellen er poengmengden. Det vil derfor være veldig viktig å vinne den innlagte sprinten, og det kan få flere lag til å sette opp tempoet for å sikre seg hele potten. Dersom det er fem-seks ryttere i brudd, vil det fremdeles bli en knallhard sprint bak dem på grunn av alle poengene, sier Hushovd til VeloNews.

Hva synes du om endringen av poengsystemene? Du kan sin din mening i kommentarfeltet under denne artikkelen!

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere