*Nettavisen* Sport.

Sjekk forskjellen: Enormt sprik i pris på utstyr i de mest populære idrettene

En prisundersøkelse i sportsforretninger viser enorme forskjeller på de største idrettene i Norge.

16.12.18 21:16

Julen nærmer seg med stormskritt, og rundt om i landet er det mange som ønsker seg nytt sportsutstyr under juletreet.

Men hvor mye må man egentlig ut med om man vil ha det man trenger i midtre prisklasse?

Nettavisen har tatt utgangspunkt i seks utvalgte idretter, alle svært populære i Norge, og sjekket hva det koster om man ønsker konkurransemodeller i de respektive grenene.

Vi besøkte tre ulike sportsforretninger i Oslo, og ba om nødvendig utstyr i litt over det midtre prissjiktet. Forutsetningene som ble lagt til grunn var utstyr som gjør at man skal kunne klare seg i både trening og konkurranse, at det skal være konkurransemodeller, men ikke det aller dyreste.

Prisene vi fikk oppgitt vil naturligvis variere både hva angår junior og senior, og vi gjør oppmerksom på at flere sportsbutikker opererer med både klubbrabatter og tilbudspriser. I denne undersøkelsen er det imidlertid tatt utgangspunkt i ordinær og veiledende pris.

For dersom en 16-åring vil begynne å satse på en idrett, kan det gjøre et stort innhugg lommeboken, alt ettersom hvilken idrett det skal satses på.

Nettavisens undersøkelse viser at det skiller 40.000 kroner mellom de ulike idrettene.

Les også: Ser du hva som mangler på denne veggen? - Det henger ikke helt på greip

Prisene overrasker ikke Mads Andreassen, fagansvarlig for idrettsfag i Norges Idrettsforbund.

Klikk på bildet for å forstørre.

UTSTYRSPAKKE: Om man vil være godt skodd før en alpintsesong, er det ikke rent lite man trenger å ha, og utstyret er dyrest i vår test. Foto: Foto: Paul Weaver

Han sier de i forbundet stadig jobber for at utstyrsjaget ikke skal bli for stort for verken utøvere eller foreldre.

- Vi har stort fokus på økonomi som barrière, og vi ser at mange idretter blir veldig, veldig dyre, sier han til Nettavisen.

NB! Vi gjør oppmerksom på at det finnes både billigere og dyrere utstyr i de utvalgte idrettene. Vi har bedt om utstyr i prisklassen «medium pluss», men påpeker samtidig at vi har tatt utgangspunkt i ett par sko, ett par ski og ett par skøyter i vår undersøkelse i de respektive idrettene.

Alpint soleklart dyrest

Mens man ser Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og resten av alpineliten suse nedover bakkene rundt om i Europa, er det ikke med gratis utstyr på seg.

Platou i Oslo er én av få sportsforretninger som selger konkurransemodeller i alpint, og som faktaboksen viser er det ikke rent lite man trenger for å være godt rustet til konkurranse og trening.

Fakta

FAKTA: Dette koster alpintutstyret

Både beskyttelse og smøring tar sin del av prisen, og utstyret er det klart dyreste i vår uhøytidelige test med en totalpris på over 45.000 kroner totalt.

Det er over 40.000 mer enn det nødvendige fotballutstyret vi undersøkte i samme prisklasse.

Les også: Svindal slet på trening - slik slo han hardt tilbake: - Måtte finne en løsning

Marius Øygarden hos Platou erkjenner at alpinutstyr er dyrt, men er samtidig klar på at man ikke trenger å kjøpe nytt hver gang.

- Tar du vare på utstyret ditt, kan du ha det i flere år.

- Men er man avhengig av nytt utstyr hvert år?

- Nei, det er man ikke. Man kan kjøpe brukt utstyr, for veldig mange tar vare på skiene sine. Man kan også dra på bruktskisalg, noe vi også er med på hvert år. Da finner du veldig gode ski som man nesten skulle tro var nye, og man får det for under halv pris av hva det koster i butikken, sier han og påpeker at Platou stiller på slike bruktutsalg med eldre ski de ikke har fått solgt ut av butikken før neste års modell kom inn.

Klikk på bildet for å forstørre.

POPULÆRT: Fotballutstyr er blant det billigste i vår test. Foto: Foto: Paul Weaver

En oversikt gjort av Norges Idrettsforbund i desember 2017 viser at fotball er idretten med soleklart flest aktive medlemmer i Oslo.

Mens et par fotballsko er det soleklart dyreste utstyret (1799,-), er det resterende utstyret forholdsvis billig sammenlignet med de andre utvalgte idrettene.

Om man legger til en offisiell kampball, som gjerne koster rundt 699 kroner, ender man på 4393 kroner for spillertrøye, shorts, bukse, genser, fotballstrømper og leggskinn.

Fakta

FAKTA: Dette koster fotballutstyret

Også håndball er blant de «billige» idrettene ettersom man ikke trenger alt for mye utstyr for å komme igang, og ligger på rundt samme prisnivå som fotball i vår undersøkelse.

Oversikten fra NIF viser at det er 8 154 aktive medlemmer i håndballklubber i Oslo. Det er 5. flest i hele hovedstaden.

Klikk på bildet for å forstørre.

BILLIG: Det nødvendige utstyret i håndball er langt billigere enn de fleste andre av idrettene i vår undersøkelse. Foto: Foot: Paul Weaver

Med en spillertrøye, genser, shorts, knebeskyttere, sokker, klister, en ball og et par sko i en prisklasse rundt det midtre, kommer man langt, og man vil i så måte ikke ha noen åpenbare mangler enten man skal trene eller spille kamp.

Totalprisen for dette utstyret endte på 4342 kroner i vår utvalgte sportsforretning.

Hockey krever mye

Heller ikke friidrett gjør det største innhugget i lommeboken i de utvalgte idrettene.

Klikk på bildet for å forstørre.

LØPEKLÆR: Friidrett krever ikke alt for mye utstyr, men man må fortsatt ut med noen tusenlapper for å ha råd til dette utstyret som ligger i det midtre prissjiktet. Foto: Foto: Paul Weaver

Trøye, shorts, tights, genser, windbreaker, løpesokker, løpehansker og et par sko til tartandekke gir en totalpris på 5917 kroner, også det småtteri i forhold til de aller dyreste idrettene.

Ishockey er den av idrettene hvor man trenger mest utstyr, og også her runder totalprisen 20.000 kroner om man lander på vårt utvalgte nye utstyr.

Vi har i undersøkelsen lagt ved to køller, men ifølge butikkselgeren går det i snitt rundt 10 køller i løpet av et år.

I hockeyavdelingen til Torshov Sport selger de utstyr til rabatterte klubbpriser, og butikksjef Daniel Zeylon sier de er veldig bevisste på å selge utstyr i riktig prisklasse til rett alder.

- Vi anbefaler ikke de dyreste køllene til en 12-åring. De fleste vet at de vil ha den dyreste, men da sier vi ofte til foreldrene at de fint kan ta den som koster 1000 kroner mindre, forteller han.

Han legger til at det er sjelden noen kommer inn og skal ha alt utstyr (som på bildet) samtidig, men påpeker at de har pakkepriser for de yngste og eldste utøverne.

Han er også klar på at brukt utstyr i mange tilfeller kan fungere vel så bra som det nye.

- Absolutt.

Klikk på bildet for å forstørre.

MYE: Det kreves en del enkeltutstyr om du skal være rustet til å gå ut og spille en ishockeykamp. Foto: Foto: Paul Weaver

Andreassen i NIF påpeker i likhet med Øygarden og Zeylon at man kan få veldig mye for pengene om man kjøper brukt utstyr.

Han trekker spesielt frem langrenn, og gleder seg over at flere landslagsløpere har gått ut og frontet at de tidligere gikk på ski som ikke nødvendigvis var flunkende nye.

- Vi har sett at mange av landslagsutøverne i langrenn har vært ute og sagt at de gikk på brukte ski da de var yngre, og jeg tror vi må fortsette å ha rollemodeller som sier at det ikke er utstyret som avgjør, forteller han.

- Det er noe med presset

Ifølge NIFs oversikt er det over 13.000 aktive medlemmer i langrenn i Oslo, og idretten krever også en del utstyr om man vil satse litt mer enn den vanlige turgåeren.

Bjørn Ivar Ekberg hos Oslo Sportslager forteller at langrennsski i de fleste tilfeller må tilpasses den enkelte utøver, men at de også er opptatt av å finne riktig utstyr til riktig utøver.

De har i tillegg en årlig messe der de samler nyheter og utgående modeller hvor de tilbyr toppmodeller til en godt redusert pris.

- Vi prøver å finne løsninger som gjør det mulig for alle foreldre å kunne investere i riktig utstyr, og da er det ikke alltid at det dyreste er det beste. Vi prøver å kommunisere med foreldre og de som skal kjøpe at man kan gå like fort på en modell som er halvparten så dyr som en annen modell, og det er viktig.

Han ser imidlertid ofte at foreldre strekker seg svært langt for å etterkomme barn og unges ønsker når det kommer til utstyr.

- Det er noe med det presset som bygger seg opp. Barn forventer en ting, og presser gjerne foreldrene til det. Foreldrene vil jo gjerne barnas beste, og de går ganske langt for å få det til, sier han og illustrerer.

- Det går varmt med kredittkort her fordi barna vil ha det beste utstyret.

- Bare tull

Både treningstøy og konkurransedress gjør at prisen på langrennsutstyr kan bli forholdsvis stiv, men Andreassen i NIF er opptatt av at man opprettholder idretten som et breddetilbud som alle skal ha mulighet til å være med på.

Han forteller at de stadig utfordrer de ulike særforbundene på dette med pris, men gjentar oppfordringen om å benytte seg av brukt utstyr.

- Forskjellen er jo der, og vi må bare konstatere at den idretten som krever mer utstyr også vil være dyrere. Samtidig er det måter å gjøre det billigere på, som for eksempel å arrangere byttehelger.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKIPAKKE: Langrenn er ekstremt populært i Norge, og for drøye 12.000 får du klassiskski, skisko og bindinger. Foto: Foto: Paul Weaver

Prisene i enkelte idretter blir imidlertid langt høyere når man legger til treningsavgift og eventuelle reisekostnader, og Andreassen vet at det er en stor utfordring for foreldrene som ofte må betale for utstyret til barna.

- Det er en kjempeutfordring for mange. Det handler ikke lenger bare om familier med dårlig råd, men også de med helt normal inntekt ser at kostnadsjaget blir en utfordring å henge med på. Mange er villige til å investere mye penger i sine barn, og det utvikler seg til en forventning og kultur om at man må ha nytt utstyr hvert år. Det er bare tull, men hvis vi lar det utvikle seg til en slik kultur, har færre og færre råd til å være med.

Fakta

FAKTA: Dette koster langrennsutstyret

Fakta

FAKTA: Dette koster håndballutstyret

Fakta

FAKTA: Dette koster ishockeyutstyret

Fakta

FAKTA: Dette koster friidrettsutstyret

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.