Søndag løp Petter Northug inn gull til Norge på 50 kilometer klassisk. Maktdemonstrasjonen ble fulgt av hele 1.541.000 seere, noe som tilsvarte en markedsandel i riksuniverset på hele 79 prosent.

- Femmila har jo et veldig høyt tall. Det som er fascinerende er at det er øvelse som varer veldig lenge. Riktignok gikk sendingen i beste sendetid hele tiden, men her sitter det 1,5 millioner nordmenn og følger hele sendingen, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK til NA24.

Curling i støtet
Dagen før spilte Thomas Ulsrud, Torger Nergaard, Christoffer Svae og Håvard Vad Petersson på Norges curlinglag seg til en finfin sølvmedalje, etter tap mot hjemmefavoritten Canada.

Kampen som gikk på svarte natten ble fulgt av 664.000 seere, noe som også tilsvarte en markedsandel på imponerende 79 prosent.

- Curlingtallene er en fascinerende greie. Det vil selvfølgelig ikke være over en million seere midt på natten, da sendingen gikk fra 12-03, men tallene er så gode at de ville ha vært bra på en vanlig dag. Det må ha vært en god del nordmenn som måtte sove lenge søndag morgen, sier Tolonen.

Om det var buksene curlingguttene spilte med som bidro til å holde flere hundre tusen våkne vites ikke, men all oppmerksomheten klovnebuksene medførte gav en positiv bieffekt.

Les mer: Klovnebuksene vil sponse OL-heltene

Tidenes seertall
Han sier at NRK ikke hadde satt seg noen seertallmål, men at de ventet at tallene skulle bli høye. At de skulle bli så høye som de ble overrasker nok imidlertid litt.

- Dette er tidenes norske seerevent. Det har aldri vært så høye seertall, vinter-OL er det klart største som finnes for nordmenn flest, sier han.

Flest seere i helgen hadde imidlertid skiskytterlandslagets gullstafett. Seertallene her endte på 1.813.000, noe som tilsvarer en markedsandel på hele 87,6 prosent.

Sendingen som ble mest sett i løpet av hele OL var herrestafetten i langrenn på 4x10 kilometer med 1.859.000 seere.

- Dette tallet er ekstremt høyt. Faktisk det tredje mest sette programmet i dette årtusenet, sier Tolonen.