RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjekk Johaugs råe utvikling

Foto: Kristoffer Øverli Andersen / NTB scanpix
Sist oppdatert:
- Jeg fokuserer mye på styrketrening.

KVITFJELL (Nettavisen): Helt siden hun skapte historiske bilder i Holmenkollen i 2011, da hun delvis jublende, delvis gråtende gikk over mållinja til VM-gull på 30-kilometeren, har Therese Johaug for alvor etablert seg i verdenstoppen i langrenn.

Forrige sesong beviste hun flere ganger at hun kan utklasse verdens beste, Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk.

Utviklingen til jenta fra Dalsbygda har vært synlig. Fra å være en liten duracellkanin, til å bli en muskuløs maskin.

Hemmeligheten ligger i målbevisst styrketrening.

- Jeg har fokusert mye på styrke, og passer på å få inn tre økter med styrketrening hver uke. Jeg føler at jeg har hatt store fremskritt bare siden i vår, og har mer styrke i hele kroppen nå. Da får jeg mer kraft i hvert skyv, og får utnyttet kapasiteten min bedre, sier hun til Nettavisen da vi møter henne på en treningssamling på Kvitfjell.

Tips til unge talenter
Til unge utøvere, som kanskje fristes til å bare trene kondisjon og teknikk, har den norske lagrennsstjernen ett tips:

- Jeg vil anbefale alle unge utøvere å ha fokus på styrke, spesielt stabilitet i mage- og rygg-området. Man bør legge inn noen styrkeøkter hver uke.

Suksessoppskriften har i den unge alder av 25 ført med seg fem individuelle verdenscupseiere, andreplass sammenlagt i Tour de Ski forrige sesong, fire VM-gull, ett VM-sølv og ett OL-gull.

- Langrenn handler mer om kraft i hvert fraspark nå, enn før. Det krever mer eksplosiv styrke. Jeg kjenner selv at når jeg har blitt sterkere i kroppen, klarer jeg å holde teknikken bedre, og jeg holder ut lenger, forteller Johaug.

- Ekstra sommerfugler nå
Sesongens store mål for Johaug, er selvfølgelig OL i Sotsji. Fra før har hun kun stafettgullet fra Vancouver på merittlista. Nå går hun for individuelt gull.

- Det er litt ekstra sommerfugler før denne sesongen, innrømmer 25-åringen, som har knyttet seg til å holde på helt til 2022, dersom OL da legges til Oslo.

Selv om Bjørgen forrige sesong beviste at hun fortsatt er soleklar dronning av kvinnelangrenn, tror Johaug at hun denne sesongen kan komme enda nærmere.

- Jeg føler at jeg har gjort en god jobb i sommer og høst, og at formen er i anmasj. Jeg har tatt noen steg i riktig retning, og har heva meg noen små hakk i forhold til i fjor.

Hun tror imidlertid fortsatt at OL-dronningen vil hete Marit Bjørgen.

- Marit har vært VM-dronning to ganger på rad, så jeg holder en knapp på at hun blir OL-dronning. Hun har et hode, en vilje og en kropp til å lykkes i absolutt alle distansene under OL.

Therese Johaug (23) er i tillegg til å være langrennsløper i verdensklasse, også frontfigur for motehuset Eger Karl Johan.

5002

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere