*Nettavisen* Sport.

Sjekk når ditt lag spiller!

Foto: PAUL THOMAS

13 av 20 Premier League-oppgjør i jula vises direkte.

25.12.08 21:43

Det er i hvert fall tre steder julefreden ikke senker seg med det første: Hos Nettavisen, i Premier League og i TV-studioet til Canal Plus.

LIVE: Følg Stoke-Manchester United LIVE på Nettavisen fra 13.45 fredag!

Kalenderåret har gjort sitt til å kutte ned antall julerunder fra 4 til 3 på balløya. Årets første er allerede unnagjort, mens den legendariske «Boxing day-runden» som vanlig spilles 2. juledag.

Fuglums gromkamper
På nyåret er derimot første helg reservert til FA Cupen. Den kommer for fort til at Premier League rekker å arrangere den fjerde runden i løpet av en allerede mer enn hektisk juleprogram.

- Det er en runde mindre enn det pleier å være. Så programmet har nok vært strammere før, sier Canal Plus-kommentator Arve Fuglum til Nettavisen.

Hvem spiller når? Se faktarammen til høyre!

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ap/scanpix

Han har stukket av med gromkampene Aston Villa-Arsenal, Manchester United-Middlesbrough og Newcastle-Liverpool i løpet av jula.

- Fra 2. juledag er det fotball fram til og med Newcastle-Liverpool. Jeg må nok tenke fotball litt før det også, men det går jo an å ha to tanker i hodet samtidig. Vi prøver å få det til slik at alle som jobber med dette skal få litt fri i jula.

- Ingen jul uten fotball
Det er imidlertid lettere sagt enn gjort når 13 av 20 kamper skal vises direkte på TV. Programleder Dag Solheim har satt over 20 personer i sving når Premier League går inn i en av sine mest viktige faser.

- Det er av den enkle grunn at «Boxing Day» er den største dagen i året. For engelskmenn er det som runden vi i Norge har den 16. mai. Når man er såpass anglofile som oss, er det logisk at man gjør mye ut av en slik dag. Selv om mange sikkert ønsker å ha fri 2. juledag, kjører vi fullt studio. Det gjør vi også to dager senere, forteller Solheim til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Arsenal-supporteren har et svært nært forhold til juleprogrammet på balløya. En rekke av gode engelske fotballminner dukket opp fra slutten av 70-tallet.

- Den første gangen jeg så fotball LIVE i England var i 1977. Da var jeg til stede under Boxing Day-runden og Arsenal slo Chelsea 3-0. For meg personlig har denne runden alltid vært noe helt spesielt. Det er en viktig del av julefeiringen. Etter dette var jeg til stede under ti boxing days på rappen. For meg er en jul uten engelsk fotball nesten helt utenkelig.

Gigantene i aksjon
Årets Premier League er svært jevn. Men ofte ligger lagene som leder ligaen ved nyttår, godt an til å heve trofeet i midten (i år: mot slutten) av mai.

Les også: Send ditt fotballønske her!

Chelsea møter West Bromwich og Fulham i jula, Liverpool skal opp mot Bolton og Newcastle og Manchester United møter Stoke og Middlesbrough.

- Ofte vinner storlagene disse kampene, men ikke med stor margin. Det er tette, jevne oppgjør, sier Solheim.

Selve rosinen i puddingen kommer kanskje sent om kvelden 2. juledag. Da står slaget om 4. plassen på Villa Park mellom Aston Villa og Arsenal.

- Det er en liten finale om det å være blant topp 4-lagene i England. Det hele avgjøres nok ikke der, men vinner Villa har de både et poengmessig og psykologisk overtak.

Samlet penger til fattighuset
- Den kampen er del av Boxing Day-runden, Solheim. Hva forbinder du med begrepet?

- Det finnes flere forklaringer på opphavet til navnet. For meg har det sammenheng med at man gikk rundt og samlet inn penger til de fattige. Dette ble gjort i blikkbokser, derav navnet ”Boxing Day”. Det var rett og slett datidens form for veldedighetsjobbing.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ap/scanpix

Like veldedige er det ikke sikkert at Canal Plus selv oppfattes denne jula, i hvert fall ikke om man er West Ham-supporter. Verken oppgjøret mot Portsmouth den 26. desember, eller hjemmekampen mot Stoke to dager senere – blir vist på TV-kanalen.

- Det er litt beklagelig. Vi har prøvd å gjøre det slik at alle lag skal bli vist, sier Canal Plus-generalen.

Gladnyhet for West Ham?
Fra West Hams norske supporterklubb, tar de imot det dystre julebudskapet med fatning.

- Vi er skuffet over at et så attraktivt lag som West Ham ikke blir vist i to runder på rad. Det tror jeg også mange av våre 800 medlemmer er. Totalt sett er vi derimot svært godt fornøyd med TV-kampene som plukkes ut gjennom året, sier leder Gjermund Holt i Scandinavian Hammers til Nettavisen.

Han skal selv ned til oppgjøret mot Stoke og trenger derfor ikke bekymre seg over ikke å få se den kampen. Trolig vanker det også en liten nyttårsgave til Hammers-fansen den andre helga i januar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

- Kampene som går klokka 16.00 på lørdager er det eneste tidspunktet vi selv får velge kamper på. Selv om det gjelder for hele Skandinavia, er det jeg som har det siste ordet, sier Solheim.

- Så kan du nå love at oppgjøret mellom Newcastle og West Ham vises den 10. januar?

- Vi plukker ikke ut de kampene før i starten av januar. På den måten sikrer vi oss at vi får de mest interessante kampene. Jeg er nesten 100 prosent sikker på at vi kommer til å vise den kampen, men jeg vil ikke love bort noe ennå.

Vi tør ikke love så mye vi, heller. Annet enn at spenningen i toppen av Premier League står seg til godt over påske. God jul!

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag