RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Sjekk vårt tabelltips

Sist oppdatert:
Drammen blir trolig like suverene som sist sesong. Bak dem blir det rekordjevnt. Les Nettavisens tabelltips.

Med Glenn Solberg og Frode Hagen tilbake var Drammen i en klasse for seg sist sesong. Ingenting tyder på at noe skal endre seg den kommende sesongen. Bak dem kommer Haslum og Sandefjord til å kjempe om sølvet.

I den andre enden av tabellen peker Kragerø seg ut som den mest sannsynlige dumpekandidaten.

De to nyopprykkede lagene Bodø og Runar har begge potensial til å bite godt fra seg. Med gode målvakter og rutinerte bakspillere kan de kjempe om plassene bak de tre beste. I den kampen vil også Fyllingen, Elverum og Vestli være med.

Sterkt skaderammede Stord må trolig kjempe med vestlandsnaboene Haugaland og Stavanger om å unngå nedrykk.

1. Drammen
Var suveren forrige sesong og forspranget skal ikke ha blitt mindre. Eneste spørsmålstegn som kan settes er ved målvaktsspillet. Lars Olav Olaussen var blant eliteseriens beste og mest stabile målvakter. Han er nå forsvunnet og erstattet av Simen Hansen. Hansen holder på langt nær samme nivå som Olaussen, selv om han er inne i landslagsbildet. Unge Mathias Holm ble nylig tatt ut i landslagstroppen. Sammen utgjør de to en duo som er mer enn god nok til gull her hjemme. Det kan bli tøffere ute i Europa.

2. Haslum
Under Jan «Proppen» Karlsson har Haslum gått gjennom et lite generasjonsskifte og de pustet Sandefjord i nakken allerede sist sesong. En lei skade på strategen Erlend Mamelund satte en stopper for sølvdrømmen, men bronsemedaljene var aldri truet. Nå er Mamelund borte og vil bli savnet. Men Haslum har fått på plass to av landets største talenter bak på banen, Henrik Westgaard og Bård Egil Tobiassen. Det gror godt i bærumsklubben og det er mange unggutter som kan få sitt gjennombrudd denne sesongen.

3. Sandefjord
Vestfoldingene knep sølvmedaljene i vår, men kommer til å merke at veteranene Preben Vildalen og Eivind Ellingsen er borte. I tillegg har unge Harald Wivestad måtte gi tapt for skadene, mens tapet av Bård Egil Tobiassen og Even Sandnes svekker bredden i troppen. Skal denne sesongen trenes av svenske Thomas Franzén, som kjenner norsk håndball godt etter to perioder i Stord. Har eliteseriens beste målvaktsduo i Sindre Walstad og landslagsaktuelle Svenn-Erik Medhus. Mye står og faller på formen til Geir Jomaas. Klarer veteranen å opprettholde formen mens han sjonglerer rollene som lege og håndballspiller?

4. Fyllingen
Bergenslaget skulle utfordre Haslum om bronsemedaljene sist sesong, men slet veldig med skader. Bare tre mann spilte samtlige 22 kamper i grunnspillet, og sentrale folk som Henrik Grøneng Nilsen og Jarle Rykkje store deler av sesongen ødelagt. Jan Stankiewicz, Bjarte Salomonsen, Rasmus Søby, Håvard Nervik, Andreas Rasmussen pluss ungguttene Jonas Torkildsen og Aleksander Mevatne har forlatt klubben foran denne sesongen. Inn har Svend Magnus Pettersen, Magnus Dahl og Per Christian Værnes kommet. De gulblå har en meget sterk startoppstilling, men vil slite veldig dersom de får like mange skader som sist sesong. På sitt beste kan de hamle opp med de fleste. Begynner med to poeng i minus på grunn av dårlig økonomi i fjor.

5. Elverum
Var veldig ustabile sist sesong. Rotet seg inn i nedrykksstriden og ble reddet av målmaskinen Hannes Jon Jonsson. Islendingen ble for dyr og Elverum måtte la ham gå til danske Fredericia. Men har fått på plass en enda mer målhungrig erstatter. Steffen Stormo Stegavik var i særklasse mestscorende i eliteserien sist sesong. Men sto uten klubb da Heimdal måtte legge ned elitesatsingen. Valget falt på Elverum, som har store forventninger til den kommende sesongen. Med på lasset fra Heimdal kommer også spennende spillere som Per S. Refseth, Jan André Sagmo og Are Grongstad. Danske Morten Post, svenske Leonel Ojada og islandske Ingimundur Ingimundarson er også solide forsterkninger. Men helt bakerst blir talentfulle Morten Nergaard sørgelig alene. Spørsmålet er om han er god nok til å heve laget til en topplassering alene.

6. Vestli
Laget sensasjon da de tok bronse for to sesonger siden. Men laget fulgte opp med en sterk femteplass sist sesong. Har mistet den gode målvakten Emil Jungmann til danske Viborg, men erstatteren Zoltan Majeri skal ha gjort sine saker bra i det ungarske topplaget Györi. Klarte å beholde storscorerne Vidar Braathen og Erik Strøm, og har fått på plass Ken Marius Krabbe og Steffen Wahlund, som slet med å få spilletid i henholdsvis Haslum og Drammen. Arne Veum kan også bli en nyttig tilvekst.

7. Bodø
Nyopprykket lag med ambisjoner om å blande seg inn blant de fem første. Den danske målvakten Ras Bloch, den svenske U-landslagsspilleren Johan Bergh og Nit-Haks scoringsmaskin Kyrre Vegard Johannesen er nyervervelser som gjør dem til en hard nøtt å knekke for de fleste. Ungguttene Jonas Torkildsen og Aleksander Mevatne kommer fra Fyllingen og kommer til å utvikle seg under Torbjørn Evjens ledelse. Har mange rutinerte spillere som vet hva de går til når det igjen skal spilles eliteseriehåndball i Nordland. Det er ikke mange lag som kommer til å dra fra Bodø med full pott denne sesongen.

8. Runar
Tradisjonsrike Runar er tilbake i eliteserien etter et kort opphold i 1. divisjon. Evigunge Kim G. Jacobsen går på en ny sesong og blir igjen viktig. Mats Fransson har omsider lagt målvaktsskoene sine inn i skapet. Men Runar stiller likevel sterkt bakerst. Danske Jonas Degnbol kan vise seg å være et kupp. 30-åringen kom fra Aarhus og har rutine i massevis og kan løfte Runar til en enda høyere plassering. Peder Trevland er tilbake i klubben etter en sesong i Viborg. Storskytteren har potensial til å lukte på en landslagsplass med en god sesong. Forrige sesongs toppscorer Christian Winsnes Rustand har slitt med skade og har gått glipp av store deler av sesongoppkjøringen.

9. Stord
Har opplevd et skademareritt uten like denne sommeren. I tur og orden har sentrale spillere som Jonatan Gniste, Jesper Rasmussen og Ingemar Olsson pådratt seg alvorlige skader. Klubben har nok en gang hentet en gammel kjenning inn i trenerstolen. Jesper Svensson er tilbake i klubben etter et opphold i danske Roskilde. For første gang på mange år har de fått på plass en solid sisteskanse i Mikael Søgaard. Han kan bli en viktig mann i en tøff sesong. Rune Skjærvold blir stort sett benyttet som bakspiller. Det gjør at stordabuene sliter på kantene. En god nyhet er at Olsson er på bedringens vei og kan være tilbake på banen i løpet av oktober.

10. Haugaland
Hardt satsende rogalendinger som overrasket ved å gå til cupfinalen i sin debutsesong i toppserien. Mika Nurmi er kjent for å innarbeide en knallhard arbeidskultur blant spillerne sine. Det bar frukter sist sesong. Klemens Kainmüller er en spennende nykommer. De har også fått leie de to ungguttene Nicolay Lückmann og Henrik Ruud Tovås fra Haslum. Kommer nok til å få merke den tøffe annensesongen i eliteserien. Det kommer til å bli en kamp for å overleve. Det er godt mulig at det blir kvalifisering som det ble sist sesong.

11. Stavanger
Startet sist sesong med to minuspoeng, men holdt likevel på å berge plassen. Få trodde på dem før sesongen, men med veteranen Gunnar Fosseng mellom stengene og høy moral kjempet de seg til flere poeng enn forventet. Nå har de fått Mads Kardell som trener. Fosseng er borte og er erstattet av Olof Damberg. Mest spenning knyttes det likevel til den svenske veteranen Martin Frändesjö. Kantspilleren har vunnet det meste som er mulig å vinne med Sverige og skal nå avslutte karrieren i oljebyen. Det kommer likevel til å bli tøft for dem. Kjemper i første rekke med Stord og Haugaland om å overleve.

12. Kragerø
Ingen klubber har spilt flere eliteseriekamper enn Kragerø. Før denne sesongen står de med 641 kamper. Men det meste tyder på at eventyret er over etter denne sesongen. Veteranmålvakten Brede Pedersen storspilte sist sesong og skal ha en stor del av æren for at telemarkingene reddet plassen. Det samme skal Lars Erik Bjørnsen ha. Bare Steffen Stegavik scoret flere mål i eliteserien i 2006/2007-sesongen. Nå har Pedersen lagt opp og Bjørnsen forsvunnet til Danmark. Erstatterne er langt unna samme nivå. Det er en opplest sannhet i Håndball-Norge at midtukekamper i Kragerø ikke er det man helst vil ha, men Kragerø kommer ikke til å ta mange poeng på fremmed parkett. Må starte med to poeng i minus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere