RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjelden bombe i åpningen

Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
Sist oppdatert:
Skremmeskuddene kommer hvert eneste år, men det er langt mellom bombene i cupens 1. runde.

Søndag er det duket for årets første cuprunde. Haugevis av lokaloppgjør og mange møter mellom David og Goliat – med dertil hørende folkefester – står på menyen.

Det store spørsmålet er naturligvis om noen av de 16 eliteserielagene havner i trøbbel allerede i cupens åpningsrunde. Statistisk sett er det lite som taler for akkurat det.

Sist et eliteserielag forsvant ut allerede i 1. runde var i 1993. Da ble Lyn slått 2-1 på Jevnaker, i en sesong som i det hele tatt endte bedrøvelig for Oslo-klubben. På høsten ble det nemlig også nedrykk. Med på Jevnaker-laget som sto for 1. rundes hittil siste cupsmell var blant andre en ung Erik «Panzer» Hagen.

Jevnaker
Går man lenger tilbake i historien, dukker det samtidig opp ytterligere noen store smeller fra første runde.

Én av de aller største stammer fra 1974 – da regjerende cupmester Strømsgodset forsvant hodestups ut på direkten. Og gjett hvem som detonerte bomben? Jevnaker. Bare for å ha det nevnt: Søndag skal Jevnaker ut mot Notodden borte.

Blant de store bombene tilhører også lille Navestads 1-0-seier over Fredrikstad i 1975.

Kanskje smeller bomben igjen søndag. Kampoppsettet for eliteserielagene er i hvert fall som følger:

Alvdal-Rosenborg, Sprint/Jeløy-Sarpsborg 08, Holmlia-Stabæk, Oldenborg-Vålerenga, Korsvoll-Fredrikstad, FuVo-Lillestrøm, Kongsberg-Strømsgodset, Eik Tønsberg-Odd Grenland, Arendal-Start, Egersund-Viking, Vaulen-FK Haugesund, Tertnes-Brann, Saga-Sogndal, Stranda-Aalesund, Eidsvåg-Molde, Finnsnes-Tromsø.

Skremmeskudd hver gang
Om det går lenge mellom hver gang et lag fra landets øverste divisjon ryker ut, har det ofte vært små marginer som skiller mellom exit og avansement.

Senest i fjor måtte hele fire eliteserielag – Aalesund, Odd, Kongsvinger og Sandefjord – nøye seg med ettmålseier i 1. runde. Mest neglebiting ble det på Odd-supporterne, som måtte vente helt til det 80. minutt før avgjørelsen kom i 3-2-seieren mot Herkules.

I 2009 vant både Lillestrøm, Bodø/Glimt og Strømsgodset knepent i åpningsrunden – og sistnevnte måtte til og med ha ekstraomganger for å slå ut Konnerud. Kampen endte 4-2 etter 2-2 ved ordinær tid.

Ekstraomganger trengte Godset også i 2008 – da Øvrevoll/Hosle var første hinder på veien mot Ullevaal. Bærum-laget klarte 2-2 etter full tid, men raknet i ekstraomgangene og måtte tåle fem nye baklengsmål.

Treg start ga finale
Historien viser samtidig at en nervøs åpning ikke nødvendigvis betyr at cupeventyret ender dårlig. I 2005 slet eksempelvis Lillestrøm seg til 1-0 mot hedmarksklubben Sander i åpningsrunden, men spilte seg senere fram til cupfinalen.

Der ble det for øvrig tap 2-4 for Molde etter ekstraomganger. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere