Franske Ligue 1 er godt i gang, og Paris Saint-Germain har som vanlig tatt føringen på tabellen. Overraskelser som Lorient og Lens henger også med i toppen, og holder Lyon og Rennes utenfor topp fem.

Det er derimot en annen statistikk som sjokkerer etter åtte spilte serierunder.

Uten å være kjent som noen spesiell «stygg» liga, ligger Ligue 1 nest øverst på listen over flest røde kort. 34 i tallet har det blitt, som er elleve færre enn nivået under i Ligue 2.

– Tallene er helt spinnville, helt ubegripelig, sier en tydelig forfjamset Robin Haugen, som kommenterer Ligue 1 for Nettavisen og Direktesport.

Til sammenligning har det blitt delt ut fire røde kort i Premier League, 12 i Bundesliga, 15 i Serie A og 20 i La Liga.

Les også: Solbakken med Haaland-stikk: – Ble nesten litt bekymret

– Helt ville

Med fasit i hånd har det vært en urovekkende røff start på den franske toppdivisjonen. Nice-spiller Jean-Clair Todibo og Ajaccio-spiller Romain Hamouma har attpåtil fått marsordre ved to anledninger, på seks kamper.

– Dette har slått meg tidligere, og jeg har sjekket om det har vært noe endringer i reglementet. Det er ingen tydelig protokoll som forteller det, så da er tallene helt ville. Man tenker jo nesten at det ikke kan være riktig, forteller Haugen.

Og fortsetter:

– Noe av dømmingen i år har vært hodemist og enkelte situasjoner har vært på trynet. Flere tilfeller burde vært endret av VAR i etterkant, men man har sett at flere soleklare feil har blitt stående.

Her blir Nice-spiller Todibo utvist etter ni (!) sekunder av kampen:

– Hvordan har VAR fungert i Ligue 1 siden inntoget i de største europeiske ligaene?

– Jeg synes det er som i de andre ligaene. Det kunne vært bedre, og enkelte situasjoner er helt katastrofe. Noen ganger lurer man på om de i VAR-bussen følger med, men oftest blir det jo riktig. Det gjør at man sliter med å forstå at forskjellen på utdelte røde kort, kan være så stor.

Se Ligue 1 hos Nettavisen og Direktesport!

Finner ikke en logisk forklaring

På sikt er kommentatoren redd for at det kan skade nivået på ligaen.

– Det preger jo matcher, og ødelegger kamper. Det betyr ikke at dommere skal unngå å dømme det, men det er klart det påvirker jo litt.

Les også: Bruken av ulovlig IPTV skyter i været: – Problemet er åpenbart

– I utgangspunktet kan man tenke at de ønsker å beskytte de tekniske og kvikke spillerne, men det er vanskelig å konkludere med det. For tallene er helt uforklarlige. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dommerne har hatt en prat, og bestemt seg for å slå hardt ned.

– Har det vært mer «grisete» i år enn tidligere?

– Nei, jeg kan ikke tenke tilbake på at kampene har vært mer grisete enn tidligere. Det er jo samme dommerne og alt, så det er bare veldig merkelig hele greiene, avslutter han.

Ligue 1 er nå, som de fleste andre ligaer, satt på vent i noen uker grunnet landslagspausen. Du kan følge ligaen hos Nettavisen og Direktesport!