Sjokket i Lisboa

Foto: SCANPIX/AP (SCANPIX/AP)

«Alle» snakket om Frankrike, Portugal eller kanskje Tsjekkia før EM i fotball. Men det skulle bli laget som var rangert sist som skulle juble mest etter mesterskapet.

30.12.04 13:37

Sommerens EM ble en merkelig opplevelse for alle fotballfans. Et lag som var kjemisk fritt for stjerner og som ble ledet av en autoritær tysker uten hjerte for hælspark og finesser, skulle slåss seg til EM-tittelen.

Allerede i åpningskampen fikk man et lite varsku om hva som skulle skje.

Hellas til kvartfinale
Portugal var regnet som kanskje de største EM-favorittene på hjemmebane og mot «lille» Hellas, skulle de enkelt ta turneringens første seier. Men med kadaverdisiplin og god defensiv organisering rev grekerne alle forsøk på finfotball i stykker og i stedet scoret de to mål og sendte det første sjokket ut til fotball-Europa.

Heller ikke Spania klarte å slå Hellas, noe som betydde at laget de fleste holdt som EMs svakeste før mesterskapet, var klar for kvartfinale.

Handlingslammet Santini
Frankrikes stjernegalleri var på desperat jakt etter revansje for det forferdelige VM-sluttspillet to år tidligere. I kvartfinalen skulle de gjøre kort prosess med Hellas.

Men med David Trezeguet og Zinedine Zidane milevis unna toppformen og en handlingslammet Jacques Santini på benken, klarte de aldri å bryte ned jernmuren foran grekernes mål. Selv ikke da Angelos Charisteas headet Hellas i ledelsen, hadde Santini mot til å sende flere mann i angrep. En av EM-historiens største sensasjoner var et faktum. Tittelforsvareren var slått ut av Hellas.

Selvtilliten steg i Hellas, men mot Tsjekkia i semifinalen måtte tapet kommet – trodde alle. Tsjekkerne hadde spilt kremfotball i hele mesterskapet og seilet opp som kanskje de største favorittene.

Silver Goal
Karel Bruckners lag styrte det meste som skjedde på gressteppet, men da Pavel Nedved måtte gå ut med skade fem minutter før pause, mistet de mye av oppfinnsomheten fremover.

Etter 90 målløse minutter, var det klart for Silver Goal. På overtid i den første omgangen, scoret Traianos Dellas EM-historiens første Silver Goal. Han headet Hellas til EM-finalen.

Der sto et revansjesugent Portugal og ventet. Tapet i åpningskampen skulle hevnes, og det til gangs.

Gudestatus for Charisteas
Men Otto Rehhagel hadde igjen gjort hjemmeleksen sin og grekernes taktiske opplegg rev i stykker Portugal igjen.

Angelos Charisteas sikret seg en gudestatus på linje med Zevs, Apollon og Herakles i den greske mytologien da han headet inn kampens eneste mål i finalen.

Hellas viste fotballverden hvordan en effektivt kan gå helt til topps uten de store stjernene på laget. Fotballelskere over hele Europa raste over måten Otto Rehhagel organiserte troppene sine. Det var aldri snakk om å forsøke å være bedre enn motstanderne, målet var å ødelegge motstandernes spill og håpe på et lykketreff i løpet av kampen. Taktikken lykkes og lykketreffene kom.

Beckhams nedtur
Hellas vil for evig og alltid stå i historiebøkene som europamestere i 2004. Til nå tidenes mest overraskende vinner av et fotballmesterskap.

En annen ting som huskes fra EM i Portugal, var David Beckhams enorme nedtur. Den engelske kapteinen åpnet mesterskapet med straffebom mot Frankrike og misset igjen fra ellevemeteren da kvartfinalen mot Portugal ble avgjort på straffekonk. Ballen gikk milevis over målet for en nedbrutt Beckham.

Tsjekkias Milan Baros ble turneringens toppscorer med fem mål, mens Hellas’ kaptein Theo Zagorakis ble kåret til EMs beste spiller.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.