NORGE - SERBIA TIRSDAG KLOKKEN 20.45:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Den norske landslagsbacken er ventet å starte i skjebnekampen mot Serbia tirsdag – en kamp som ledes av eksentriske Mateu Lahoz.

Den spanske pipeblåseren er blitt en kjent figur i europeisk fotball, og har blant annet delt ut 1322 gule kort og 30 røde kort på 268 La Liga-kamper siden hans første kamp i 2008 – hvilket tilsvarer fem kort i snitt per kamp.

På sine ti siste dommeroppdrag har Lahoz delt ut 49 gule kort og utvist tre spillere, men to norske spillere som er svært godt vant med flagring av kort denne sesongen, er Birger Meling og Stian Gregersen.

Les også: Norge-stjernen reagerer kraftig: –⁠ Irriterer meg noe inn i h******

De to norske forsvarsspillerne spiller til daglig i fransk fotball, hvor det har blitt delt ut rekordmange røde kort så langt denne sesongen.

Mens det i Ligue 1, hvor Meling spiller for Rennes, har blitt delt ut 34 røde kort hittil, har det tatt fullstendig av i Ligue 2.

44 røde kort er fasiten på nivå to i Frankrike etter en kortbonanza som Direktesports kommentator Robin Haugen omtalte som «spinnvill» tidligere i sommer.

Til sammenligning har det i Serie A, La Liga, Bundesliga og Premier League blitt delt ut henholdsvis kun 15, 21, 12 og fem røde kort så langt denne sesongen.

Meling må bare riste på hodet når Nettavisen ramser opp tallene fra hans hjemlige liga.

– Hva skal jeg si... Det virker som at ved enhver anledning det er tendens til tvil, så kommer det røde fram. Man må bare prøve å være smart og holde hodet kaldt, sier backen, uten å legge skjul på at han synes tendensen er i overkant.

– Det virker veldig spesielt. Jeg har ikke hørt noe utover at det har vært mange røde kort i ligaen, så vi får bare prøve å holde oss i skinnet så langt det lar seg gjøre.

Stian Gregersen, som selv har fått tre gule kort for Bordeaux i Ligue 2, mener kamplederne må legge seg på en annen linje.

– Det er veldig enkelt å få gult kort, og de er veldig raske på å gi det. Det er veldig unødvendig å få så mange røde kort, sier han.

– Hva tenker du når du hører det er blitt gitt 45 røde kort i Ligue 2, og kun fem i Premier League eksempelvis?

– Det er voldsomt. De burde lagt lista høyere, og det er også bare positivt for meg som er forsvarsspiller.

Les også: Ble håndplukket til Norge av Haaland. Grepet vekker oppsikt: –⁠ Det er uvanlig

Se alt av Ligue 1 hos Nettavisen og Direktesport!

Har Mitrović-plan: – Må være lur

Kortbonanzaen gjør imidlertid at Gregersen og Meling har gode forutsetninger når det venter en ny kortglad dommer tirsdag.

Lahoz, som også kjent er for å ha vist det gule kortet til fire forskjellige spillere i løpet av under ett sekund, anses som en av de fremste dommerne i Fotball-Europa.

Fremst i sitt fag er også Aleksandar Mitrović, som er den store stjernen på det serbiske laget som kan knipe gruppeseieren foran Norge i Nations League dersom de vinner på Ullevaal.

Fulham-spissen er i sitt livs form, kommer fra hat trick mot Sverige sist og er ventet å gi den norske forsvarsfireren trøbbel på Ullevaal.

Kraftspissen ble naturligvis tema på Norges pressekonferanse mandag, og Ståle Solbakken er klar på at det er kollektivet Norge som må temme den serbiske bjørnen.

Blant annet har spissen for vane å legge seg på en av motstandernes backer ved innlegg, ofte for å skaffe seg enda bedre odds i hodedueller.

– Uansett hvem Mitrović legger seg på, så er han favoritt til å vinne duellen. Det håndterte vi bra i Serbia ved å ha bra press på ballfører i sidekorridorene, og det førte til en del innkast og cornere, men det er bedre enn at de får stått rolig og prikke innlegg. Så får ikke jeg gjort noe med fysikken til Birger Meling kontra Mitrović, så da må Birger være lur og heller gå i kropp, sier landslagssjefen til Nettavisen.

– Så Mitrović er favoritt også i hodeduell med Leo Østigård..?

– Han har i hvert fall noen centimeter på ham, sier landslagssjefen om den 189 centimeter høye spissen.

Tadic til Nettavisen om Haaland: – En toppspiss

Tirsdagens batalje blir samtidig en duell mellom de to spissene som har scoret flest mål i Premier League denne sesongen. Kun Erling Braut Haaland (11) har flere nettkjenninger enn Mitrović i England, og mens det er Martin Ødegaard som er i hovmesterrollen for Norge, er det Dusan Tadic som ofte serverer Fulham-spissen på landslaget.

Ajax-stjernen, som også har en fortid i Southampton, møtte pressen før tirsdagens gruppefinale, og bedyrer overfor Nettavisen at han ikke er overrasket hvor raskt Haaland har tilpasset seg og slått til i Premier League.

Han peker også på lagmaskineriet Norges store superstjerne har blitt en del av.

– Jeg er ikke overrasket, for han er en toppspiss. Han spiller for et topplag, med en topp manager og med toppspillere, så når du har det er det normalt at han vil score mål, sier 33-åringen.

PS! Dersom Norge vinner tirsdagens kamp, er Solbakkens menn sikret både gruppeseieren i Nations League, i tillegg til å bli andreseedet i den ordinære EM-kvalifiseringen som trekkes 9. oktober.

Også ved uavgjort er Norges sikret gruppeseieren, men dersom det blir tap er vi avhengige av at Sverige ikke taper sin kamp mot Slovenia. Dersom de gjør det, blir Norge verken gruppevinner eller seedet på nivå to i EM-trekningen.